![]() |
Padł rejestr i jedyna opcja to przywrócenie kopii.
Kopie rejestru znajdują się w: Kod:
C:\System Volume Information\_restore{1DFE2CBB-0B1D-4AD6-9377-36CAF87F929C}\RP246\snapshotPo wejściu do tego folderu wpisz taką komendę: Kod:
copy _REGISTRY_MACHINE_SYSTEM "C:\Windows\System32\config\system" |
Możesz, z trochę innej beczki:
-normalna płyta Windows -start z płyty, na pierwszym ekranie R -sprawdzamy czy widzi Windowsa -logujemy się do system 1 z konsoli chkdsk /r -czekamy dluuuuugo -dajemy exit -patrzymy na wynik jeżeli to jest uszkodzony Windows - powinno zadziałać. Jeżeli dysk - szukamy Hirensboota i dajemy odbudowę uszkodzonych sektorów - trwa to przez noc, albo i dłużej i wracamy do początku -plyta instalacyjna..... |
Zwykle padało pytanie o wybór instalacji do naprawy, teraz faktycznie tego nie ma. Był także monit o podanie hasła administratora, co teraz się nie pojawia.
W każdym razie próbowałem tego sposobu (już kiedyś go używałem): http://support.microsoft.com/kb/307545/pl ale.. po pierwsze nie mam dostępu do Windowsa co już rokuje nienajlepiej, podobnie nie mogę wyświetlić listy plików na dysku C. Dodatkowo przy próbie utworzenia katalogu pojawia się komunikat o braku dostępu (to może kwestia tego hasła), co jednak pewnie i tak nie ma znaczenia, skoro są problemy z odczytem. Nie wiem.. spróbuję chyba tej nowej instalacji, a jeśli i to nie pomoże, to pozostaje przegranie najnowszych danych i reklamacja.. Tylko, że ja dalej potrzebuję dysku, a jak na szybko przejrzałem, bo natańszy można kupić za jakieś 120 zł. Szkoda mi już inwestować w laptopa, którego najwyraźniej długo już nie będę używał.. |
Raczej nic nie powinno sie pojawic, zwlaszcza to o czym piszesz.
Tu masz krotki artykul o konsoli http://support.microsoft.com/kb/307654 . |
Ilość załączników: 2
No i niestety.. wygląda na to, że kupna nowego notebooka nie doczekam (a nawet planowałem to jednak odroczyć w czasie, bo nie mogę znaleźć nic, co spełniałoby moje wymagania). Dzisiaj pojawiły się wyraźniejsze problemy niż do tej pory, a z godzinę później system się zawiesił i przestał uruchamiać.
Teraz jest efekt jak na screenie pierwszym - tzn. informacja o uszkodzonym pliku Config System. Obawiam się bardziej, że po prostu nie ma do niego dostępu przez walnięty dysk, ale próbowałem to naprawić. Niestety chyba coś jest nie tak, bo kiedy wchodzę do konsoli Recovery, pokazuje mi się tekst, jak na screenie drugim. Normalnie, o ile pamiętam, powinien tu być wybór instalacji, która ma zostać naprawiona. Zastanawiam się, czy nie spróbować instalacji systemu od nowa (ale bez formatu - na tą, która jest obecnie), może to jeszcze na jakiś czas pomoże (chociaż już raczej wątpię)... Czy w tej konsoli odzyskiwania można jeszcze coś innego spróbować zrobić? |
Ja mam generalnie podobnie - laptop/stacjonarny (różne dane), archiwum na dysku zewnętrznym i akurat u mnie SkyDrive Microsoftu. To ostatnie zamierzam zmienić na wykupiony serwer dostępny przez FTP (żeby skonfigurować automatyczny backup w programach).
|
Ja co wrażliwsze dane wrzucam na Dropboxa. Dzięki temu mam wszystko w sumie 3 miejscach. Laptop, stacjonarny i serwer Dropboxa.
|
Wszystkie kopie są robione praktycznie na bieżąco, więc problemem nie jest tym razem stracenie czegoś, tylko właśnie brak narzędzia do pracy. W tym momencie jest mi potrzebny i nie mogę sobie pozwolić na dwutygodniowy (a pewnie i dłuższy) 'przestój'. A z kolei kupno kolejnego nowego dysku średnio mi się widzi. Dlatego używam i jak widzę, ryzykuję coraz bardziej..
|
Jesli dysk jest ok 500gb(a masz 160gb:) to nie wiem czy dobrym rozwiazaniem nie bylo by kupno dysku na usb i przerzucenie wszystkiego, chyba ze laptop to twoje narzedzie pracy/nie masz stancjonarki:) Lepiej wydac ok 200zl niz potem kilka tys. jesli na czas nie zrobisz backup'u. A potem ten zewnetrzny dysk i tak mozesz uzywac na backup lub na inne rzeczy (chocby i te mp3).
|
Mam jeszcze poprzedni... Którego nie reklamowałem (jeszcze mogę) tylko dlatego, że mam na nim dość istotne dla mnie dane, których sam nie potrafię odzyskać. A że się da przekonałem się oddając na sprawdzenie do jednej z firm. Tylko, że koszt jest do ich wartości w żaden sposób nieadekwatny, więc odłożyłem na półkę, z nastawieniem, że może coś kiedyś wymyślę (albo znajdę tańszą usługę).
Teraz mam ten kolejny.. Tym razem wszystkie dane mam na bieżąco archiwizowane, więc to problemem nie jest. Właściwie (jak chyba pisałem wcześniej) nie mam tylko dostępu do jednej partycji z muzyką, więc na dobrą sprawę, mogę jej po prostu nie używać. Boję się tylko, że coś padnie dalej, a tego wolałbym uniknąć.. A może Komputronik daje dysk zastępczy..? :> |
Radzę Ci od serca, nie trzymaj tam ważnych danych. Jeśli planujesz kupno nowego komputera to faktycznie, przemorduj się a dopiero potem wysyłaj. Zastanawiam się tylko czy odeślą Ci nowy, no i hmmm, czy na ata? ;]
|
I na gwarancję by pewnie poszedł, ale nie mam innego, a nie mogę sobie teraz pozwolić na wyłączenie notebooka na 2-3 tygodnie. Z kolei kupno kolejnego, z którym później nie będę miał co zrobić, średnio mi się widzi..
W sumie za jakieś 2 miesiące prawdopodobnie będę kupował nowego notebooka, więc jeśli tyle dysk by jeszcze wytrzymał, to byłoby dobrze. Pobawię się później tymi programami. Zobaczę, co da się zrobić. |
Ten dysk nadaje się do śmietnika (na gwarancję ;]).
|
Andrzeju
Funkcje-Advanced feature-Wartosc raw-10[DEC] mam ciut nowasza wersje portable http://www.programosy.pl/program,crystaldiskinfo.html ale jak widac wciaz nie jest dotlumaczona do konca:) @ Qbi@k File not found. Direct link nie dziala (i w ogole nie dziala, tylko obrazy dyskietek;) Bo to wersja 2.20 wycofana:) http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD A tu ta wersja ktora podales, czyli SeaTools dla dos w postaci iso. http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD Tutaj bezposredni link http://www.seagate.com/staticfiles/s...221ALL.576.ISO |
Cytat:
Odratowałem nim dwa dyski. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:32. |