![]() |
Flamewar on? :rotfl:
Tak na serio, to zostanę przy swoim HTC Legend :spoko: |
I pamiętaj, kup ajfona, człowiek z ajfonem jest więcej wart! :P
|
Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Po wakacjach przestudiuję szerzej sieci komputerowe ;)
|
Na pytanie numer 3 odpowiadam - od tego zaczynalem. Potem przewinalem sie jeszcze przez branze handlowa (kontakt z klientem naprawde duzo daje - z ludzmi pracowal bedziesz zawsze) i poszedlem na pare szkolen, w tym z NLP. Dzis jestem szczesliwym czlowiekiem.
Nie zaplanuje Ci sciezki kariery - niektore sa jasne, niektore mgliste. Ale wszystko Ci sie w koncu przyda. Punkty musza sie polaczyc - polecam przemowe Steve'a Jobsa ze Stanford w 2004 - inspiruje. Do znalezienia na YouTube :-)! |
Programować się naucz, bazy danych ewentualnie sieci komputerowe, ale bardziej dogłębniej.
|
A języki znasz? Angielski, Assembler, Ruski? ;p
Ad2. 3 i 4. A kogo znasz? To podstawowe pytanie w Polsce. ;) A tak poważnie: Kształć się w sieciach, bazach itd. Rób certyfikaty. |
Praca w serwisie komputerowym
Witam.
We wrześniu idę do 2 klasy LO, jednak już teraz warto pomyśleć nad przyszłą pracą. Myślę nad zatrudnieniem w serwisie komputerowym. Naprawiałem komputery znajomym, składałem na zamówienie itp. więc mam jakieś doświadczenie. Jeśli chodzi o umiejętności to może wymienię co umiem: Hardware Złożenie całego zestawu komputerowego od podstaw Wymiana jakiejkolwiek części w komputerze Wymiana chłodzenia/pasty termoprzewodzącej na procesorze Diagnostyka dysku twardego (MHDD, Victoria) i RAM(Memtest 86) Mierzenie napięć zasilacza miernikiem Wymiana kondensatorów na płycie głównej Diagnostyka ogólnych awarii komputera Software Instalacja systemu Windows(od 98 do http://forum.dobreprogramy.pl/public.../icon_cool.gif i Linux(większość dystrybucji) (łącznie z instalacją sterowników/programów) Ogólna optymalizacja systemu(usuwanie niepotrzebnych plików i programów) Skanowanie pod kątem wirusów i ew. usuwanie ich(większość antywirusów, program MBAM) Usuwanie programów szpiegujących Konfiguracja większości popularnych programów Rozwiązywanie problemów z uruchomieniem systemu (BOOTMGR, NTLDR) Backup programów/plików To czego nie umiem/umiem słabo i będę się dokształcał: Konfiguracja sieci przewodowych/bezprzewodowych Odzyskiwanie danych z uszkodzonych dysków I teraz moje pytania: 1. Wiem, że to co wyżej napisałem to raczej takie podstawy. Czego jeszcze się douczyć, by móc zdobyć pracę w takim serwisie? 2. Jakie wykształcenie trzeba mieć, by w tym pracować i czy bardziej liczy się samo wykształcenie czy raczej wiedza nabyta? 3. Czy to się opłaca? 4. Jaka jest szansa na znalezienie pracy? Dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam :) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:11. |