![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 10.10.2002
![]() |
Problem z instalacją XP - nowy komp HELP!
Kupiłem komputer: MSI K7N2 Delta2 Platinum, GeCube 9550XT, SATA Seagate 120GB.
I nie mogę zainstalować XP. Próbowałem odpalić tez Konppixa ale wywala mi błąd. Podczas instalacji XP pojawiają sie błędy w kopiowaniu plików do instalcji. Jest dołączona dyskietka na której pisze G72-NVSA020, nforce3 SATA RAID Driver For WinXP only. W trakcie instalcji wciskam owo F6 i efekty są te same. Użyłem sterowników do sata (na dyskietkę) z płytki MSI i efekt ten sam. Jedynie po zmniejszeniu taktowania pamięci na 333 (z 400) i sformatowaniu partycji systemowej na FAT32 ruszyła instalcja ale około 5 minut przed jej ukończeniem następuje zwis. Co robię nie tak? Czyzby dysk lub płyta albo pamięci są walnięte?
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
All Eyez On Me
Data rejestracji: 29.09.2001
![]() ![]() |
Przydaloby sie napisac jaki blad.Samo wyrazenie blad nic nie mowi.
Skoro jest blad to pewnie i jest jakis komunikat tego bledu lub cos podobnego. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Bywalec
![]() |
Wiem, wiem nie zdążyłem go spisać a teraz tego nie mogę zrobić bo to nie mój komputer.
|
|
|
#4 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 22.02.2002
![]() |
Uszkodzony RAM!!!
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Tak prawdopodobnie masz uszkodzona kość pamięci. Miałem kidyś podobny przypadek tylko tyle że przy instalacji Win98. Sprawdz RAM. A i jeszcze jedno spróbuj ustawić w Biosie najbardziej łagodne ustawienia dla RAMU mozę coś pomoże.
|
|
|
|
#6 |
|
Bywalec
![]() |
Bardziej obstawiałem dysk bo pierwszy raz miałem do czynienia z sata ale zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją
Stosowałem optymalne ustawienia w biosie i objawy były takie same. Może to i RAM bo zmniejszenie taktowania na 333 pozwoliło chociaż rozpocząć instalację. Zwis następował przy finalizacji ustawień. Nówka sprzęt i będę musiał jechać jutro do Proline z reklamacją.
|
|
|
#7 |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
90% RAM miałem kiedyś to samo.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Cichy mod
Data rejestracji: 16.03.2003
![]() ![]() |
Uruchom boota Knoppix on ma w sobie tester RAM
![]() Pozdro
lite [at] jabber.gda.pl Ciekawy blog LiTEa <-- Click | Jak utrzymać się na stronie torrentowej ![]() Jak używac google ? | Lite-on 52327S | BenQ DW1640@EW164B Zanim zadasz pytanie - przeczytaj! [v1.0] | Jak odwiesic CD w Nero? Typ folderow w XP, rejestr | Konto w XP do gier TIMEOUT w autostart | O-T-W-I-E-R-A-M-Y |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() ![]() |
Jakikolwiek memtest z dyskietki startowej i wszystko jasne
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Bywalec
![]() |
Moja siostra zabrała komputer do sklepu i tyle sobie potestowałem.
Ale meczy mnie jedna rzecz. Może jednak źle instalowałem sterowniki do dysku (wydaje mi się, że byo wszystko ok) Tak czysto teoretycznie: co by sie działo gdybym to źle robił? jaki mógłby być błąd? Spotkał się ktoś z Was z tym?
|
|
|
#11 |
|
Dziadek
Zlotowicz
Na pewno robiłeś dobrze SATA nie zmienia specjalnie instalacji windy
|
|
|
|
#12 |
|
Zarejestrowany dla jaj
Data rejestracji: 25.11.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
@Majonez
Bez sterowników SATA się nie da, bo w systemie w ogóle nie widać HDD. A najlepiej użyć dyskietki dołączonej przez producenta płyty głównej. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Dziadek
Zlotowicz
A ja mam płytkę gigabyte i HDD SATA (no moze nie do końca to moja
) i przy instalacji nie było najmniejszych problemów a winda wykryła dysk elegancko
Ostatnio zmieniany przez czechoj : 12.04.2005 o godz. 09:18 |
|
|
|
|
|
#14 | |
|
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 05.12.2000
![]() |
Cytat:
poza tym wyraźnie zaznaczyłem, że w moim przypadku musiałem użyć sterowników nie tych teoretycznie przeznaczonych do instalacji windowsa tylko jakiś innych albo z płyty CD dołączonej do sprzętu albo ściągniętych ze strony producenta bo różniły się nieznacznie ale ta różnica powodowała zwis instalacji dlatego sugerowałem poszukanie takich samych sterów (przeważnie są w katalogu nazwanym po prostu SATA) w innych miejscach niż wskazuje na to plik konfiguracyjny na dyskietce (jeżeli dobrze kojarzę to chyba w moim przypadku wskazanie było na folder sata w głównym katalogu a ja użyłem jakiegoś zagłębionego mniej więcej tak drivers>windows>sata>windowsxp)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - - 66 zarejestrowany użytkownik ![]() Pierwszy Moderator/Administrator ![]() - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
tak jak pisze wiekszosc ... uszkodzony RAM
co do instalacji ... wystarczy ze dyskietka ze sterownikami bedzie w napedzie system sam automatycznie je sobie pociagnie ... nie ma potrzeby naciskac F6 btw ... jak bys zle instalowal poprostu dysku by nie widzial ki instalacja nie posunela by sie nawet o krok
|
![]() |
|
|