Cytat:
Czy jest to badziewie to zależy od kryterium jakie postawimy. Nie zabezpiecza to przed niczym, więc jako zabezpieczenie się nie nadaje.
|
Co masz ma myśli? LUKS i cryptsetup szyfruje cały dysk, może z wyjątkiem /boot (tu trzeba by się pomęczyć z zewnętrznym nośnikiem, ale dyskietek się*już prawie nie używa

). Co prawda używam, ale jeszcze nigdy nie sprawdziłem go w akcji (np. zawistne ścierwo typu konfident cię podał na policję*za placki i chcą Ci sprawdzić kompa) więc nie wiem jaka jest jego skuteczność, ale z audytowanych to masz chyba encfs.
Cytat:
PS: Mam nadzieję, że skoro już zebrałeś 10 postów to nie wkleisz reklamy.
|
Będę reklamował tylko projekty open source

nawet twittera zastąpiłbym quitterem - podobno ten pierwszy już zdycha:
https://news.ycombinator.com/item?id=11086918 (#RIPTwitter)
Cytat:
Nie napisałem, że dmcrypt jest do kitu, tylko że niewygodny w obsłudze (jak wszystko w cli).
|
Dla osoby która shella nie widziała na oczy to i owszem. Choć, jakby się*uprzeć, w linuchach z ubuntu podobno nooby potrafią użyć youtube-dl

co nie zmienia faktu że frontend to jednak przyszłość..
Cytat:
Dla Ciebie głupota, dla mnie normalne narzędzie. Po za tym jak bardzo chcesz mieć coś aktualnego (i niesprawdzonego) to są forki TC, np. VeraCrypt.
|
No właśnie, świadomość marki. Wyobraźmy sobie tylko jakby rząd miałby udupić firefoxa czy vlc (który widzę już nawet w polskich szkołach), i trzeba by na nowo "edukować" ludzi na forku, bo nowa nazwa. Tragedia. Coś*podobnego się stało chyba z OpenOfficem po przejęciu go przez oracle, mało kto kojarzy nazwę forka.