![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Nowy na forum
Data rejestracji: 14.12.2009
![]() |
Problem z ustawieniami klawiatury - polskie znaki
Dzien dobry! Weszlam na to forum poszukujac za pomoca Google konkretnej porady. Co zrobic, aby przywrocic ogonki i kreski polskim literom. Oczywiscie za pomoca Alt.
Poniewaz jestem seniorka i w dodatku nieco tepawa, wiec prosilabym o porade lopatologiczna. Moze jakis link do tematu, bo wyszukiwarka pisze, ze nie znalazla. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Windows XP?
Jeśli tak, to wybierz z menu "Panel sterowania", dalej "Opcje regionalne i językowe". Potem wybierz drugą zakładkę "Języki" i naciśnij przycisk "Szczegóły". Sprawdź czy masz zainstalowaną klawiaturę "Polski (programisty)". Jeśli tak, to ustaw ją jako domyślną, jeśli nie, to ją zainstaluj (opcja 'dodaj'). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Nowy na forum
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
Sorry za OT ale aż ciśnie mi się na usta
![]() ![]() ![]() ![]() //Jeszcze raz sorry za OT ale po prostu jakoś "miło" mi się zrobiło po przeczytaniu tego tematu ![]()
![]() |
#5 |
Nowy na forum
![]() |
Dzieki Szczuru za komplement. Reetou za chęć pomocy. Zrobilam wszystko jak mi napisano, ale alt jak nie działał, tak nie działa. Polskie litery mogę wstawić tylko jako poprawę błędu. Dobre i to.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Guru
Data rejestracji: 07.01.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wynika z tego ze chyba jednak mozesz miec - skoro napisalas "jako poprawe bledu"
Jesli mozesz to z pod start/uruchom wpisz cmd -uruchomi sie okno dosowe. Zobacz czy tam sa. Powinny byc. Mi cos wyglada z twojego opisu ze nie masz tylko polskich liter w pakiecie MS office. Jesli tak to musisz zmienic/ doinstalowac jezyk polski bezposrednio pod Word-em - narzedzia/jezyk/
![]() |
#7 |
Nowy na forum
![]() |
W Wordzie, wszystko w porzadku. Ustawiony jezyk polski. Ale ciagle pisze mi wybiorczo.
Np. slowo "się" i "swój" pisze mi poprawnie. W innych nie. Moze to ma zwiazek z faktem, ze do nowego roku korzystam z komputera wnuka, a on jest leworeczny, w dodatku za granica i nie moge zapytac. Glupio mi, ze tak zawracam glowe. Jakos wytrzymam te kilkanascie dni. O swój komuter dbam i nie wycina mi zadnych numerow. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
hannobarbaro, witaj na forum, mam nadzieję że zostaniesz na dłużej. Nikomu nie zawracasz głowy
![]() Twój problem wcale nie jest trywialny. Spróbuj dać nam jak najwięcej informacji. Do rzeczy: Napisz tutaj na forum post z takim tekstem " zażółć gęślą jaźń " - nic nie poprawiaj, napisz i wyślij tak jak jest, abyśmy widzieli co nie działa. Napisz to samo w Notatniku (Start -> Programy -> Akcesoria -> Notatnik) oraz, jak mówił prometeusz, w cmd. Powiedz co wyszło. Świta mi rozwiązanie problemu, ale sprawdźmy wpierw ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Sprawdź też jak możesz jeszcze jedną rzecz: z menu start wybierz Panel sterowania, dalej "Ekran", przejdź w oknie na zakładkę "ustawienia" i podaj nam, jaką masz kartę graficzną - odczytasz to z pola "Ekran". Kojarzę, że oprogramowanie do kart graficznych ATI potrafiło blokować niektóre polskie znaki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Ͼ Ͽ
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
ATI (konkretnie Catalyst Control Center) blokuje jedynie alt+C (ć).
![]() |
![]() |
#11 |
Թ
Data rejestracji: 14.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
jou, chyba Alt + c = ć, bo Ć chyba ćwikało ok
![]() sterowniki intela miały (mają?) skrót na Alt + l (l jak lucyfer) no ale nie wiemy co tam u koleżanki nie działa |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Nowy na forum
![]() |
Na razie wykonalam to co mi radzil(a) Pali. W cdm wyglada to tak. Wklejam cale okno, bo jest tam moje nazwisko, ktore tez powinno miec jako druga litere e z ogonkiem.
W notatniku tez to samo, tu nawet nie probuje, bo rezultat wiadomy. Zadna z liter nie wchodzi. ![]() A tak wyglada okno ustawienia, wlasciwosci ekranu. Ostatnio zmieniany przez joujoujou : 16.12.2009 o godz. 11:36 Powód: ppp |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
eŁDeZet Ma(j)ster
Data rejestracji: 05.04.2005
![]() ![]() ![]() ![]() |
A co masz ustawione w Panelu Sterowania->Opcje Regionalne i językowe? (Zakładka "Języki" po wciśnięciu przycisku "szczegóły"). Bo powinnaś mieć mniej/więcej tak:
![]() Chodzi o to, żeby w polu "Język domyślny" było wybrane "Polski - Polski (programisty)". //Sorry, właśnie doczytałem, że "o tym" już było. Karta Ati - to na 90% hotkeye Catalyst'a ![]() @hannabarbara, otwórz Catalyst Control Center (koło zegarka mała czerwona ikona z napisem "ATI" ![]() ![]() Na górze masz przycisk "Hotkeys", po kliknięciu na niego powinno wyskoczyć okno "Hotkeys Manager". Poszukaj tam opcji "Enable Hotkeys" i ją ODZNACZ. ![]() ![]() Kliknij ok i powinno już wszystko śmigać elegancko ![]()
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez szczuru : 15.12.2009 o godz. 17:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Nowy na forum
![]() |
Tak, mam identycznie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
![]() To może zacząć od początku? Pobierz może ten program (Tester klawiatury), zainstaluj i sprawdź, czy po naciśnięciu prawego klawisza Alt zaznacza się on na obrazku w programie. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Loteria wizowa do USA - pytanie o polskie znaki | eloise | Off topic | 38 | 29.11.2004 08:00 |
Polskie znaki w laptopie za pomocą ALT-a | ZiP | Off topic | 12 | 11.07.2004 23:45 |
DVD Maestro + napisy problem (zawansowany) | Qbin2001 | DVD-Video | 3 | 20.03.2004 11:32 |
ASCII i polskie znaki | Banana Coctail | Off topic | 3 | 14.12.2003 18:04 |
Nero i polskie litery w wypalanych plikach! | Sanctrum | Napędy optyczne CD | 0 | 14.01.2002 14:46 |