![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#18 | |
Team Member
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 15.07.2002
![]() |
Cytat:
Natomiast ja jestem z tych co to uważają, że pisać można na wszystkim bo ważna jest motywacja a nie to czym się pracuje. Nie bardzo wiem dlaczego MSO, OO czy LO odpadają? To powszechnie używane i wymagane formaty przez większość wydawców w tym kraju. Na bazie tych plików robiony jest skład (zwykle w InDesign) i to z niego wypuszczane są dalej drukowane książki oraz ebooki. Warto sprawdzić jakie wymagania ma Twój wydawca bo może się okazać, że nie przyjmie jakiś odjechanych formatów plików. Wstawienie obrazka w środek dużego dokument jest banalne. Ustawiasz kursor tam gdzie ma być obrazek, wstawisz a edytor rozsuwa całość do końca. Do tego taki Word (w tym pracuję) ma wiele przydatnych funkcji: - numerowanie rozdziałów/podrozdziałów, - numerowanie obrazków, - możliwość odwoływania się do innych stron, - mechanizmy do spisów treści, - mechanizmy do przypisów/bibliografii, etc. Moim zdaniem Word jest bardzo wygodnym narzędzie. Zdarzało mi się w nim pisać dokumenty po kilkaset stron (300 i więcej) i nigdy nie miałem problemu. Podstawą jest jednak praca ze stylami (word ma taką możliwość) bo dzięki temu można sprawnie i szybko zmieniać formatowanie całych partii książki. Innymi słowy nie używasz Bolda czy Italica z ikony na wstążce a robisz własny styl np. Pogrubienie i to nim formatujesz wybrane fragmenty. Wydawcy (zwłaszcza ci specjalistyczni mają własne szablony z arkuszami stylów i to ich należy używać). Dodam, że skład prostych książek jest możliwy również z poziomu Worda czy OO. Znam takich wydawców. Jest to tańsze, szybsze. Podsumowując nie program a motywacja do pracy się liczy. Książkę można napisać w notatniku i będzie super. Można też bawić się w jakieś cuda na kiju i napisać gniota albo polec na pierwszym rozdziale. Jeżeli masz jakieś konkretne pytania to wal śmiało. Tak jak napisałem wcześniej z mojej klawiatury wyszło kilka stron... PS Swego czasu czytałem na blogu "specjalistycznym" wypociny autora. Gość pisał pierwszą książkę i kompletował soft. Na liście obowiązkowego wyposażenie był np. program który imitował dźwięki starej maszyny do pisania... PS1 Z doświadczenia mogę powiedzieć, że pisząc w Wordzie warto obrazki wstawiać do dokumentu ale mieć też ich kopię na zewnątrz (format bezstratny). Zdarza się, że edycja gotowego dokumentu z dużą liczbą obrazków na słabszych komputera (moim zdaniem z małą ilością ramu) powoduje znikanie niektórych obrazków z tekstu. Zostają takie puste okienka jak po obrazku na WWW
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Najciekawsze programy dla PS3 | Berion | Homebrew | 25 | 27.10.2019 15:42 |
AD-5260S-0B programy do nagrywania nie widzą napędu | tomled28 | Napędy optyczne DVD | 1 | 03.04.2011 18:44 |
Sprawdzanie pisowni w trakcie pisania w Office 2003 | ksviper | Off topic | 3 | 10.01.2005 12:28 |
jakie najlepsze programy do zgrywania i obróbki | atibor | Napędy optyczne DVD | 4 | 13.10.2004 17:13 |
programy nie widza nagrywarki TEAC | inferno-team | Napędy optyczne CD | 7 | 03.07.2003 14:57 |