![]() |
Pena zamontuj przez pmount i na zwykłym użytkowniku odpalisz - lub w fstabie dodaj "rw,user,exec" i powinno banglać.
|
Najprościej dodać do fstab w tedy nie trzeba będzie za każdym razem kombinować z poleceniami ;)
|
pmount /dev/id
...i już. |
Z powyższym już sobie poradziłem, mam kolejny problem - nie mogę ani przewijać filmu ani rozpocząć oglądania od zakończonego miejsca. Ten sam materiał odtwarzany bezpośrednio z pendrive w tv i już przewijać i zaczynać od skończonego momentu mogę. W czym rzecz?
|
Cytat:
Używasz KODI? Czy jakiś inny? Bo u mnie nie ma z tym problemu... |
Odtwarzam na TV Samsung po DLNA z minidlna na raspbianie.
|
Ilość załączników: 1
Dziwne.... pokaż plik log: /var/log/minidlna.log
Może, za dużo namieszałeś w /etc/minidlna.conf U mnie config wygląda tak jak na sceernie Zakładam, że restart maliny robiłeś po konfiguracji dlna - tak dla pewności. Nie mowie tu o samej usłudze. |
Nic nie namieszałem... zastanawiam się czy to nie wina playera w TV, restart maliny był już robiony kilka razy. Odtwarzany materiał jest w kontenerze AVI. Plik loga przewinąłem w vi, nie ma w nim błędów poza tymi z wczoraj, kiedy mu ścieżki ustawiałem.
Kod:
root@raspbian:~# cd /etc/ |
media_dir=A,/var/lib/minidlna/music
media_dir=P,/var/lib/minidlna/pictures media_dir=V,/var/lib/minidlna/videos Na pewno masz tam swoje filmy? To bardzo nietypowe, przyjrzyj się screenowi który dałem post wyżej Mi to wygląda, jak byś, żywcem przepisał z tego: # * "A" for audio (eg. media_dir=A,/var/lib/minidlna/music) # * "P" for pictures (eg. media_dir=P,/var/lib/minidlna/pictures) # * "V" for video (eg. media_dir=V,/var/lib/minidlna/videos) |
Bo przepisałem, nie jest nietypowe skoro z dokumentacji.
Na pewno mam tam filmy. Jak już pisałem pliki widzę. Jeśli jesteś ciekaw to mam tam symlinki. Kod:
root@raspbian:~# ln -sf /media/Kingston/minidlna/music/ /var/lib/minidlna/music |
Nie prościej było utworzyć jakiś folder, pod niego ustawić montowanie pendrive, i wskazać ten katalog jako ten z filmami :hmm:
np. /media/pendrive Pod niego pod montować pendrive I ustawić media_dir=V,/media/pendrive U mnie działa i na tablecie, telefonie, i TV Może zrób update, ewentualnie przeinstalowanie dlna + restart serwera poleceniem sudo service minidlna restart Jaką masz wersję servera dlna? Może zbyt nowa? Ja mam 1.0.24 Czy raspberry podpięty kablem czy WiFi ? |
Kwestie montowania pomińmy, nie jest to tutaj ważne. Interfejs komunikacyjny nie ma tu znaczenia ale jest wpięty kablem, gigabit ethernet. minidlna w wersji 1.0.24+dfsg-1.
Kod:
root@raspbian:~# apt-get changelog minidlna Kod:
root@raspbian:~# apt-get install minidlna |
Ten problem z przewijaniem mam u siebie. Na niektórych filmach nie działa. Przewijanie u mnie na TV Szajsunga realizowane jest kursorami na pilocie.
Co do wersji: Cytat:
|
@Patrix
Interfejs sieciowy ma znaczenie - choćby na wydajność i możliwi problem sterowników WiFi, w przypadku podpięcia kablem cześć możliwych problemów odpada. Co do wersji minidlna, ty masz wersję 1.0.24+dfsg-1 a ja mam wersję starszą 1.0.24 bez dodatku +dfsg-1 Czyli wnioskuję, że może być coś nie tak z najnowszą wersją, sprawdź jak zachowa się na starszej wersji a mianowicie 1.0.24 lub nawet starszej |
@mgit
N jest wydajny nawet gdyby było to radiowo, sterowniki wifi spowodowałyby problemy z dostępnością dlna a takiego problemu nie ma Cytat:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22. |