Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Raspberry PI - Raspbmc (https://forum.cdrinfo.pl/f113/raspberry-pi-raspbmc-92139/)

mgit 26.12.2014 00:04

A repozytoria masz aktualne i przebudowane?

andy 26.12.2014 00:46

Podepnij jeszcze repo od testinga, potem w pliku /etc/apt/apt.conf/70debconf dodaj linijkę:
APT::Default-Release "wheezy";
Sprawi to że domyślną gałęzią będzie wheezy. Potem standardowo apt-get update i apt-get install -t testing xbmc

No i jeszcze zmodyfikuj sobie plik preferences:

/etc/apt/preferences
Package: *
Pin: release a=wheezy
Pin-Priority: 700

Package: *
Pin: release a=testing
Pin-Priority: 650

Patrix 26.12.2014 01:11

ja pierdziu, ale ja nie chce testing? nie musi być najnowsze byleby było stable - jutro sprawdza ale już mi się to nie podoba... :P

@mgit jak już pisałem jest to najświeższa kompilacja ze strony raspbiana sprzed paru dni, dlaczego repo miały by być nieaktualne?

mgit 26.12.2014 01:28

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1306836)
ja pierdziu, ale ja nie chce testing? nie musi być najnowsze byleby było stable - jutro sprawdza ale już mi się to nie podoba... :P

@mgit jak już pisałem jest to najświeższa kompilacja ze strony raspbiana sprzed paru dni, dlaczego repo miały by być nieaktualne?

A dla czego mi samba sama z siebie padła... I po mimo iż mam wszystko w wersji stable pojawił się pakiet niestabilny i rozwalił mi sambe?
Na twoim miejscu bym sprawdził

ynsiwy 23.01.2015 20:59

Coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem malinki. Chciałbym do niej podłączyć dysk usb żeby zrobić z niej klient do torrentow.
Mam dwa pytania, czy polecacie jakiś gotowy zestaw np. z aledrogo? Nie chce mi się szukać wszystkiego osobno i te kilka zł mnie nie zbawi.
Druga rzecz to od lat korzystam z btgigs. Czy nie będzie problemu z konfiguracją klienta torrent pod wymagania tego serwisu?
Niestety komp stacjonarny żre za dużo prądu i musze coś wykombinować :)

mgit 23.01.2015 21:02

Cytat:

Napisany przez ynsiwy (Post 1311496)
Coraz poważniej zastanawiam się nad zakupem malinki. Chciałbym do niej podłączyć dysk usb żeby zrobić z niej klient do torrentow.
Mam dwa pytania, czy polecacie jakiś gotowy zestaw np. z aledrogo? Nie chce mi się szukać wszystkiego osobno i te kilka zł mnie nie zbawi.
Druga rzecz to od lat korzystam z btgigs. Czy nie będzie problemu z konfiguracją klienta torrent pod wymagania tego serwisu?
Niestety komp stacjonarny żre za dużo prądu i musze coś wykombinować :)

Też korzystam z tego serwisu - malinka pobiera elegancko bez problemu ;)
24/7 :taktak:

Konfiguracja banał...

andy 24.01.2015 00:09

rtorrent lub transmission na pewno się spisze.

loki7777 24.01.2015 00:13

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1311499)
Też korzystam z tego serwisu - malinka pobiera elegancko bez problemu ;)
24/7 :taktak:

Konfiguracja banał...

Na dysk z aktywnym hub'em czy wlasnym zasilaniem. Bo ja mam wlasnie ten problem ze jak podlacze dysk to malina sie restartuje - sam zasilacz do malinki mam dobry(> 2A od chyba nexusa) ale dysku juz nie uciagnie.

andy 02.02.2015 13:30

Nowe RPi na 4 jajkach z 1GB RAM i darmowym W10? oO
http://osnews.pl/microsoft-10-za-dar...raspberry-pi-2

revolver0 02.02.2015 13:41

fajne, takim cudem co poniektórzy mogą desktopa zastąpić.

mgit 02.02.2015 19:20

Tego Windows'a na malince to można sobie darować... jak sobie pomyślę ile trzeba by się na klikać by ustawić to co w kilka poleceń w SSH to już na samą myśl jestem zmęczony...

Patrix 02.02.2015 19:30

Cytat:

Napisany przez mgit (Post 1312798)
Tego Windows'a na malince to można sobie darować... jak sobie pomyślę ile trzeba by się na klikać by ustawić to co w kilka poleceń w SSH to już na samą myśl jestem zmęczony...

niektórzy to samo myślą o raspbianie... ja narazie jestem sceptyczny... ile tych płytek w końcu można mieć, bez przesady :)

Patrix 05.03.2015 22:59

Postawiłem znowu na malinie raspbmc, uruchomiłem te wszystkie opcje upnp dlna, w lanie widzę urządzenie multimedialne ale mam problem w windows media player przez upnp nie widzę żadnych mediów z pendrive podpiętego pod malinę... tak samo jak w TV jako źródło podam malinę, to widzę tylko folder pendrive, gdy z pilota wejdę w ten folder to pokazuje mi się błąd. Co może być przyczyną? Raspbmc najnowszy (kodi) a dlna jeszcze się nie bawiłem...

mgit 06.03.2015 18:23

Wszystko opisane TUTAJ

Patrix 06.03.2015 20:05

Ilość załączników: 1
Dzięki... zupełne inne podejście :P więc narazie na zapałkach postawiłem raspbiana i minidlna uruchomione na koncie... root bo inaczej mam odmowę dostępu przy skanowaniu pendrive w formacie fat32. Chwilowo ma działać, szlifować będzie się potem :)

Załącznik 69509

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:08.