![]() |
Cytat:
Sandisk 10 klasy rowniez:) |
Pendrive i karty pamieci niestety są dość wolne w losowym zapisie. Mają bloki po np 4MB a każdy nawet najmniejszy zapis wymaga odczytania i zapisu całego bloku (write aplification).
Do tego nie radzą sobie za bardzo z odczytem+zapisem na raz. Nie mają żadnego wewnętrznego cache czy kolejkowania. Linux robi to za nich, ale nie całkiem dobrze na domyślnym schedulerze CFQ. Najlepiej zmienić go na NOOP (przynajmniej z moim corsairem 3.0 ten działał najlepiej). NTFS to też zdecydowanie wąskie gardło na sprzęcie tej klasy. |
Dzis dla zabawy chcialem odtworzyc taki plik po sieci(malina po kablu, lapek po wifi - wszystko wylaczone)
Kod:
Video codec .................: AVC |
Film na dysku USB czy pendrive?
U siebie odtwarzałem film o dlna o bitrejcie 20 Mb/s i było ok. |
Film na lapku na jego hdd.
Chyba ze wina jest sposob udostepnienia bo czytalem w google ze lepiej nie samba a NFS czy innym protokolem? Nie przeczytalem ze to dotyczny NAS'ow:) Po lanie idzie ok. |
Jakie masz WiFi?
|
Intel 6230,2,4ghz, predkosc 144-300mb/s, UPC 120mb/s. Cos mi sie wydaje ze musze system przeinstalowac bo cos mi sie krzaczy z wifi ogolnie.
|
Jaki router?
|
Netgear WNDR3700 v4
|
Może faktycznie to wina lapka. Czy próbowałeś wrzucić materiał na malinę z innego urządzenia?
|
Nie, jutro mam wolne to postawie system od nowa bo sadze ze ktoras poprawka MS uwalila mi system i sama stabilnosc wifi.
Sprawdze jutro z innego lapka i zobaczymy jaki efekt. W sumie i tak nie jest to dla mnie bardzo istotne ale lubie sie bawic:) |
Cytat:
Co do streamowania po sieci to ten plik 22gb nie leci plynnie po wifi - ale mi to nie przeszkadza. |
Moich bojow sieciowych ciag dalszy - ustawilem sobie w lapku siec 5ghz bo nikt w okolicy jej nie uzywa ale kiedy dodam katalog po smb z tego lapka to malinka nie chce sie z nim "polaczyc".
W momencie dodawania widzi wszystkie pliki/katalogi w tym katalogu bez problemu - czy cos musze przestawic w raspbmc? |
obie strony są na linuksie, czy share na windows?
|
Share na windowsie - udaje mi sie polaczyc ale trwa to kilka minut, tak jakby cos gdzies bylo nie tak. Po tym pierwszym wczytaniu wszystko chodzi super do restartu malinki - cos mam gdzie nie tak i podejrzewam ze to cos z Windowsem 7.
I co tam z tym przyciskiem - zwisa? |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:22. |