Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 13.10.2009, 20:25   #1
zorg
Caliente

Data rejestracji: 30.09.2002
zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>zorg jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
fotka jest z win7

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 13.10.2009, 20:36   #2
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Zainstalowałem Explorera i.. część problemów to naprawiło. Z tym, że te, które były mniej ważne (aktualizacja Creativa) lub o których tu nie wspominałem (działanie gg). Niestety nie pomogło to w kwestii Incredimail, więc i tak reinstalacja mnie czeka. Chociaż w międzyczasie udało mi się jednak eksportować maile z IM do postaci widzianej przez inne programy pocztowe, więc niewykluczone, że jednak wykorzystam tę okazję na zmianę.

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.10.2009, 14:41   #3
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
No i działa..

Pobawiłem się znowu wersjami programu i jedna z nowszych zadziałała. Wychodzi więc na to, że problemem (między innymi) był Explorer. Trzeba zapamiętać naprzyszłość, że po instalacji powiedzmy 'nakładkowej' mogą być takie problemy.

Tak więc problem rozwiązany (chociaż do reinstalacji porządnej i tak się będę powoli szykował, na szczęście już na spokojnie) i dzięki wszystkim za pomoc

Stary 27.10.2009, 21:22   #4
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Ok, to różnych pytań ciąg dalszy.

Tym razem kwestia dotyczy notebooka ojca i Visty na nim zainstalowanej. Jedna rzecz, która jest od jakiegoś czasu objawia się w ten sposób (nie widziałem, cytuję opis), że przy przewijaniu (scrolowaniu) strony ekran zastyga na kilka sekund i potem przesuwa się dalej. Zdarza się to zarówno w Explorerze przy przeglądaniu zawartości dysku, jak i w Operze przy korzystaniu z internetu.

Druga rzecz, którą zauważyłem przed chwilą i która mnie zaintrygowała to zużycie procesora w systemie. Wchodząc do Managera zadań przy wyświetlaniu listy procesów widać, że poza chwilowym zużyciem jednego procenta przy jakimś procesie, generalnie jest 0. Natomiastu u dołu okna cały czas pokazywane jest ok. 15-20%. Skąd ta różnica?

Na komputerze zainstalowany jest antywirus, który cały czas chodzi. Przed chwilą dałej do zainstalowania Ad Aware i Spybot'a i zobaczę, czy to cokolwiek zmieni. Póki co zastanawia mnie to zużycie procesora i różnica w Managerze zadań.

Stary 27.10.2009, 21:32   #5
loki7777
Guru

Data rejestracji: 05.11.2004
loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>loki7777 po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ad1. Tak sie zachowuje explorer kiedy nie ma zaisntalowanych sterownikow =od karty graficznej.

Ad2. Ukryte procesy (zaznacz pokaz wszystkie procesy -zakladka procesy, jesli nie jest zaznaczone), sam antywirus chodzacy w tle.
loki7777 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.12.2009, 13:10   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Ja chyba lubię mieć różne ciekawe problemy z komputerami..

Włączyłem wczoraj wieczorem na chwilę komputer, bo miałem komuś przesłać kilka zdjęć. Zrobiłem to, ale zaskoczyło mnie tempo wysyłania. Było to w sumie z 5mb, a okienko z postępem wysyłania mignęło tylko na chwilę i zdjęcia teoretycznie się wysłały. Przy moim łączu to niemożliwe, więc na wszelki wypadek wysłałem jeszcze, ale poszło tak samo. Przygotowałem więc większą paczkę (ok. 30mb) i wysłałem na swój inny adres, w ramach testów. Wysyłanie trwało kilka sekund, a na podglądzie łącza widziałem prędkość rosnącą z około 1MB/s do prawie 20.. To kilkadziesiąt razy więcej niż ograniczenie mojego łącza. Zrobiłem kilka takich testów, wszystkie wyglądały podobnie, a jak później sprawdziłem, wszystko faktycznie zostało wysłane..

No ale nie o to chodzi. Wyłączyłem komputer, poszedłem jeszcze z ciekawości sprawdzić na innym, a potem jeszcze przypomniałem sobie, że chciałem coś zrobić i włączyłem go ponownie. No i tu pojawił się problem, a właściwie problemy. Przede wszystkim komputer koszmarnie wolno się uruchamia, plus są takie 'atrakcje' jak:

- brak paska zadań (tylko malutki pasek u dołu ekranu jak przy ukrytym zwykłym pasku, ale nie da się go rozciągnąć (pomimo pojawiania odpowiedniej ikony),

- brak dostępu do internetu

- brak dźwięku (komunikat o błędzie przy uruchamianiu)

- niedziałający Outlook (błąd o małej ilości pamięci przy próbie sprawdzenia poczty)

- brak możliwości przywrócenia do poprzedniego stanu (komunikat o błędzie i konieczności restartu - po nim to samo)

- wszystko bardzo wolno działające (uruchamiające się programy, otwierające okna).

Może coś jeszcze, teraz już nie pamiętam.

Nie sądzę co prawda, żeby te dwie rzeczy jakkolwiek były ze sobą związane (bo komputer niestety na szybkość łącza nijak wpływać nie może), natomiast zastanawiam się, co jest. Nic poza restartem nie było zrobione, do tej pory wszystko było w porządku. Jedyne, co ostatnio z nowych programów było instalowane, to jeden temat do Windowsa (już zmieniony) i wersja demonstracyjna Nortona Antyvirus'a (może to coś pochrzaniło). Przywracanie sytemu nie działa, żadne skanowanie dysku, naprawa błędów itp. również nie. Pozostaje pewnie naprawa spod instalatora, co zamierzam później spróbować, ale przyznam, że po raz kolejny komputerowi udało się mnie zaskoczyć..

Aha, system Windows XP, oryginaly, chyba z SP2 o ile dobrze pamiętam.

Stary 27.12.2009, 14:21   #7
Sunna
lołn łulf

Data rejestracji: 15.07.2005
Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Sunna jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
A sp3 i reszta poprawek ?

Przeskanowales go czyms ?
Sunna jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 27.12.2009, 14:49   #8
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Próbowałem, ale nie było to możliwe, bo jak się okazało do powyższej listy, doszły jeszcze:

- brak możliwości przekopiowania, przeniesienie, usunięcia jakiegokolwiek plku

- brak możliwości skopiowania plików z pendrive'a

- brak możliwości zainstalowania programów z pendrive'a lub płyt

Czyli na dobrą sprawę nic nie mogłem sprawdzić. Próbowałem jeszcze uruchomienie w trybie awaryjnym, ale też nic nie dało.

W końcu przed chwilą zainstalowałem ponownie Windows (z funkcją naprawy) i wydaje się, że wszystko wróciło do normy. Pytanie, co to było.. (chociaż podejrzewam jednak tego Nortona..).

W każdym razie już się nie bawię bez pełnej wersji programów antywirusowych, zwłaszcza, że niedawno kupiłem sobie Nortona 3.0. Na razie takich zabaw mi wystarczy..

Stary 27.12.2009, 15:00   #9
pali
Թ

Data rejestracji: 14.02.2003
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Wygląda jakbyś doznał zaszczytu udziału w jakimś botnecie

No ale oczywiście może być 1000 innych, prostszych przyczyn. Jakby wróciło, to przyjrzyj się ruchowi w sieci, najlepiej z innej maszyny, najprościej - lampki na modemie.
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: