![]() |
Usystematyzujmy.
Jaki to system? Vista? XP? Jeszcze inny? |
Cytat:
I skoro już wiem wszystko odnośnie IP to co wpisać w polach: -Maska podsieci -Brama domyślna oraz w serwerach DNS? |
IP Routera z Twojej sieci to: 10.0.0.1
Twój adres komputera w Twojej wewnętrznej sieci to: 10.0.0.100 (tak pokazał ipconfig) Teraz skoro już znasz swój IP to przejdź do posta nr #11 w tym temacie :) |
Cytat:
Zakładka LAN (moje ustawienia): LAN IP: -IP address : 10.0.0.1 (IP routera) -Subnet Mask : 255.255.255.0 -802.1d Spanning Tree : Disabled (nie wiem co to) -DHCP Server : Enabled -Lease Time : Forever DHCP Server: -Start IP : 10.0.0.100 -End IP : 10.0.0.110 -Domain Name : (puste pole) Tak mi poustawiał usługodawca. Sprawdziłem w ipconfig -all i wyskakuje mi, że IPv4 to 10.0.0.100 - a przecież 10.0.0.100 to IP routera. To jakie jest IP kompa w końcu? |
Cytat:
Cytat:
Czyli Twój komputer ma adres IP z przedziału 10.0.0.100 - 10.0.0.110 Ale to trzeba wiedzieć dokładnie jaki adres masz. Aby sprawdzić swoje wewnetrzne IP wpisujesz w start/uruchom: cmd a potem w czarnym okienku wpisujesz: ipconfig /all tam będzie pisać Jak już poznasz adres to ustaw konfig tak jak opisano: http://forum.cdrinfo.pl/f113/router-...59/#post990500 |
Cytat:
@s1misza - na zewnątrz musisz mieć Dynamic IP. Ale wszystko masz dokładnie opisane w dwóch linkach podanych przez Jou i to dla twojego routera, więc nie wiem po co kombinujesz... |
Cytat:
Interesujesz się tylko LAN i NAT oj... |
Cytat:
Zaczynam już łapać z tym, że: 1. jak rozumiem na kompie wyłączyć DHCP 2. na routerze mam tylko opcje Dynamic IP lub Static IP - dlatego nie rozumiem jak wyłączyć wysyłanie DHCP a pozostawić odbieranie DHCP. Jeśli na routerze wybieram zamiast Dynamic IP, Static IP wyskakuje mi okienko w które należy wpisać: -IP address assigned by your Service Provider : -Subnet Mask : -Service Provider Gateway Address : Więc wiem już co zrobić z kompem, a co z routerem? Dynamic IP pozostawić czy zmienić na Static IP? OK, zakumałem wyjaśnienie Patrix'a. Więc tak zakładkę WAN - olewam Zakładka LAN (moje ustawienia): LAN IP: -IP address : 10.0.0.1 (IP routera) -Subnet Mask : 255.255.255.0 -802.1d Spanning Tree : Disabled (nie wiem co to) -DHCP Server : Enabled -Lease Time : Forever DHCP Server: -Start IP : 10.0.0.100 -End IP : 10.0.0.110 -Domain Name : (puste pole) Tak mi poustawiał usługodawca. |
Cytat:
Na tym obrazku zamiast "93.179.xxx.xxx" trzeba wpisać "10.0.0.x" Wiem o co kaman sam sobie DI524 konfigurowałem :sciana::szczerb: Tylko teraz wyniknie taki LOL, że jak ma ustawione DHCP to raczej nie trafi IPkiem w taki jak trzeba (taki, na który jest forward) rozwiązanie: - wyłączyć wewnętrzne DHCP i ręczny konfig kompa - zostawić DHCP ale filtrować rozdawanie IPków po adresie MAC (nie wiem czy ta pucha ma taką opcję) Cytat:
aby sprawdzić swoje wewnetrzne IP wpisujesz w start/uruchom: cmd a potem w czarnym okienku wpisujesz: ipconfig /all tam będzie pisać :) A poza tym mylisz pojęcia bo jest strona WAN (czyli tu masz wklepane IP od uslugodawcy - TU NIC NIE RUSZASZ! ) i LAN (tu konfigurujesz już SWOJĄ WEWNĘRZNĄ sieć, wewnętrzne IP). Ciebie przy konfigu DC++ obchodzi teraz zakładka LAN (tu masz opcje DHCP, automatycznego przydziału IP) i NAT (tu ustawiasz przekierowania portów) |
Cytat:
Moje STAŁE ZEWNĘTRZNE IP to 93.179.xxx.xxx - przypisane do mojej osoby IP ROUTERA to 10.0.0.1 i teraz (z tego co mi napisałeś) router stworzył automatycznie jeszcze jedno IP dla mojego kompa. Rozumiem, że w tym wypadku W OGÓLE NIE obchodzi mnie moje zewn. IP tylko IP, które stworzył dla mnie router i te IP wpisuję w polu PRIVATE IP oraz w IPv4 Windowsa (przy zmianie z auto na manual)? Tylko, że nie wiem jakie to jest IP. Gdzie to sprawdzić? I co teraz z moim stałym IP tj. 93.179.xxx.xxx ? Jeśli w polu IP w TCP/IPv4 zamiast zewn. IP wpiszę IP, które przypisał mi router, serwer usługodawcy nie rozpozna mojego kompa i nie będę miał sygnału. |
Niektóre routery mają przydatną opcję przypisywania wewnętrznego IP do MAC adresu karty sieciowej - wtedy nie trzeba się bawić.
Ogólnie cały mechanizm działa tak: mamy router, do routera możemy podpiąć x komputerów. Jakoś je trzeba rozróźnić. Router tworzy własną sieć i każdemu komputerowi nadaje jakiś adres IP zaczynający się zazwyczaj na 192.169 lub 10.0. Adres IP nadany przez usługodawcę internetowego jest teraz zewnętrznym adresem całej sieci. Każdy komputer z sieci niezależnie od swojego IP nadanego przez router będzie widziany w internecie pod adresem IP nadanym przez usługodawcę. Zwykle routery nadają adres IP na zasadzie kto pierwszy ten lepszy czyli np. adres 192.168.1.100 dostanie pierwszy komputer który połączy się z routerem, adres 192.168.1.101 dostanie 2 komputer itd. Jeżeli wyłączymy oba komputery i załączymy tylko 2 to ten 2 dostanie adres IP 192.168.1.100 a nie jak wcześniej 192.168.1.101. Na tym polega problem przekierowania portów że musimy je przekierować na konkretny wewnętrzny adres IP - dlatego wyłączamy w routerze obsługę DHCP (ale tylko wysyłania informacji DHCP, od operatora router powinien pobierac dane przez DHCP) i ręcznie konfigurujemy adresy IP w każdym z komputerów. Dzięki temu niezależnie od tego który komputer był pierwszy - zawsze dostanie on to samo IP. |
Cytat:
Prywatny IP. IP jaki ma komputer w sieci wewnętrznej. Jeśli router siedzi na 10.0.0.1 to IP kompa najprawdopodobniej będzie 10.0.0.x @Patrix - nie dodawaj do linków, tylko przeczytaj sobie... |
Upraszczając: router przypisuje IP każdemu komputerowi w LANie - jeśli ma któremuś przekierowywać porty, musi "wiedzieć" któremu. Jak go rozpozna bez stałego IP?
Jeśli komputer ma IP przypisane "na sztywno" - wówczas nie ma problemu. :] |
Cytat:
Drugie pytanie bo na stronce nie znalazłem tego info, jeśli w Windows'ie zmienię z Dynamic IP na Static IP to na routerze też muszę wykonać to samo (na routerze mam ustawione teraz Dynamic IP)? Wybaczcie za takie pytania ale naprawdę dopiero wchodzę w te tematy. Pamiętam, że kiedyś w Windows'ie sam musiałem wpisywać te dane, ale potem usługodawca przeszedł na DHCP i kazali zaznaczać "Uzyskaj adres...automatycznie). Co do odpowiedzi Patrix: -gdy w polu Private IP wpisuję tak jak mi pokazałeś na zdjęciu (moje IP) wyskakuje komunikat: Invalid IP address! It should be set within the current subnet. |
To ma wyglądać tak:
http://img512.imageshack.us/img512/7846/aaaon6.png I klikasz na ADD EDIT: Zamiast "93.179.xxx.xxx" wpisujesz swój wewnętrzny IP (prawdopodobnie "10.0.0.x") |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:11. |