![]() |
No dobra, tak więc RealVNC działa :spoko:
DC++ nie działa: [22:22] <VerliHub> Your reported IP: 10.0.0.100 does not match your real IP: 93.179.xxx.xxx [22:22] *** Rozłączony [22:22] *** Łączenie z banarray.verlihub-project.org:8002... [22:22] *** Nie można nawiązać połączenia, ponieważ komputer docelowy aktywnie go odmawia. Ustawiłem porty DC++ na: -TCP..............................10000 -UDP..............................20000 Router ustawiłem na: Virtual Server: -Private IP.....................10.0.0.100 -Private Port..................10000 -Type...........................TCP+UDP -Public Port...................10000 -Comment.....................DC++ Coś źle? |
Przekierowałeś na routerze port 5900, a w DC++ ustawiłeś inny?
Bo to wynika z komunikatu jakby (nigdy nie używałem DC++, stąd pewności nie mam). EDIT: Sam już nie wiem - dlaczego router (czy też klient) raportuje hub'owi wewnętrzne IP zamiast zewnętrznego. :hmm: |
Cytat:
A kto Ci każe ustawiać static IP w zakresie adresów serwera DHCP? |
|
Cytat:
Nigdy nie ustawiałem poza zakres, nie wiedziałem, że się tak da. :taktak: :P @Reetou coś mnie ostatnio prześladuje... :>:> |
Cytat:
Zrobiłem wg. instrukcji z Twojego obrazka i wsjo smiga :spoko: Mam tylko jedno, ostatnie pytanie. Ja mogę się już łączyć poza router. Ale czy połączę się tak samo teraz bez problemów z poza routera z moim kompem? Np. RealVNC z kompa...dajmy na to z drugiego końca świata :) z moim kompem. Wiem, że jak miałem bezpośrednie połączenie (po kablu na kartę sieciową) to szło bez najmniejszych problemów. A teraz? |
Połączysz się - ale musisz ustawiać zawsze ten port który przekierowałeś.
|
Cytat:
Wyjaśniliście mi cały schemat działania routera, przekierowania portów, itp. DC++ już działa, RealVNC też. Ale mam w domu dwa kompy, laptop i stacjonarny. Swój problem, o którym tu dyskutowaliśmy rozwiązywałem na laptopie. Teraz zainstalowałem RealVNC na stacjonarnym i tak samo wszystko skonfigurowałem. Laptop o IP 10.0.0.100 a stacjonarny o IP 10.0.0.101. Wszedłem na konfig routera/port forwarding wpisuje teraz zamiast mojego z lapka IP PC, zakres portów i tu lipa bo wyskakuje info z routera "Setting port range has overlapped with used port numbers!". Domyślam się, że chodzi mu o to, że taki zakres portów już w jego konfiguracji istnieje. W związku z czym jak się z tym uporać? No i jesli było by więcej kompów pod router podpiętych i zainstalowanym np RealVNC to co wtedy? |
Zmieniaj porty programów (1 w górę/1 w dół; lub jak Ci się podoba) i przekierowuj je wpisując IP innego kompa (tak, jak to próbowałeś robić).
|
Cytat:
Przypuszczam, że problem jest z portami, które kazałeś mi pozmieniać, ponieważ RealVNC na PC wykonuje połączenia, lecz ich nie przyjmuje. Proszę o jakieś wyjaśnienie i pomoc. Z góry dzięki. |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:20. |