Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 24.11.2008, 14:21   #1
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
aha , czyli te wszystkie DNS, bramki i IP mam wpisać?

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.11.2008, 14:29   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Zetoxa Podgląd Wiadomości
aha , czyli te wszystkie DNS, bramki i IP mam wpisać?

i jak masz zabezpieczenie po MAC adresie sieciówki - to musisz adres sklonować

a jak jeszcze po nazwie sieci, to jej nazwę - dokładnie nie pamiętam jak to się nazywa

P.S.
wczoraj jak mijałem zjazd na Nową Hutę to Ci pomachałem
Stary 24.11.2008, 14:54   #3
Smartek
HDmaniak
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.10.2002
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
@Zetoksa - ja, podobnie jak sobrus, polecam Ci Linksysa. Mia***322;em model, o kt***243;rym kolega wy***380;ej pisze - r***243;wnie***380; zero zastrze***380;e***324;.
Za to o Pentagramach i problemach z nimi czyta***322;em, nie raz. Nie wiem czy to wina u***380;ytkownik***243;w, czy mo***380;e konkretnych egzemplarzy, ale my***347;l***281;, ***380;e liczy si***281; sam fakt, ***380;e takie posty si***281; pojawia***322;y...

Konfiguracji to praktycznie nie ma. Pod***322;***261;czasz router, ***322;***261;czysz kompy przez WiFi albo Ethernetem, ***322;***261;czysz na systemie i dzia***322;a.
Wszystko konfigurujesz przez przegl***261;dark***281; - ustawienia WiFi (has***322;o, rodzaj zabezpieczenia), DNSy (mo***380;na przypisa***263; na sta***322;e, ale mo***380;e pobiera***263; sam) itd. itp.

Proste jak drut :-).
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2008, 15:43   #4
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
dzięki dobre ludzie za porady
Stary 24.11.2008, 23:17   #5
mensir67pl
***3665;***1769;***1758;

Data rejestracji: 21.04.2004
mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mensir67pl jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
"neo"po taniości

http://www.allegro.pl/item488209017_...em_router.html

mensir67pl jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2009, 14:31   #6
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 08.12.2002
andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Chyba już kiedyś pytałem, ale wracam do zamiaru zakupu, więc najwyżej się powtórzę. Potrzebuję kartę wifi na usb do komputera. Znudziły mi się kabelki, a że w domu jest bezprzewodowy internet, to chcę się tak podłączyć.

Na Allegro dość popularny jest ten model:

Edimax EW-7318USg
http://www.allegro.pl/item534168790_..._promocja.html

Używał ktoś możę? Warto czy poszukać czegoś innego?

neverending path to perfection..
andrzejj9 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2009, 14:49   #7
Wawelski
Always newbie

Data rejestracji: 14.11.2003
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Asus WL 267G

Ale lepiej wewnętrzny (PCI albo MPCI).
Stary 24.01.2009, 16:13   #8
januszp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 11.08.2002
januszp niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Moje boje z siecią bezprzewodową.

W przypadku kart sieciowych Wi-Fi pod USB z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że :
- potrafią obciążać procesor
- potrafią zaniżyć transfer

Oczywiście dla typowego surfowania po internecie nie jest to problem.

Tworząc swoja sieć bezprzewodową kładłem duży nacisk na szybkość transmisji wewnątrz sieci. Dokładnie chodziło mi szybkie kopiowanie plików, bezprzewodowe odtwarzanie multimediów (HD).

Wiadomo ,że szybkość transmisji Wi-Fi zależna jest od jakości ,a ta zaczyna się zmniejszać proporcjonalnie do zwiększania odległości pomiędzy routerem (złocenie itp.).
Aby ten problem zniwelować musiałem sięgnąć po urządzenia w standardzie 802.11n.
W ten sposób poprawiłem (względem 802.11g) jakość transmisji bezprzewodowej i co mnie szalenie zaskoczyło bardzo znacznie jej szybkość.

W tych samych warunkach (odległość, podobny router ) w 802.11g kopiowanie pliku odbywało się z prędkością ok. 2 megabajtów/s, po przejściu na n-ke - 8 megabajtów/s.
Wynik 8MB/s uzyskany został na routerze Linksys WAG160N, po drugiej stronie laptop Toshiba A300-1LT wyposażony w wewnętrzną kartę Wi-Fi Intela oczywiście także w standardzie Draft N.
Mając do dyspozycji kartę sieciową zewnętrzną (USB) Linksys WUSB600N, wyłączyłem w laptopie zintegrowaną i przystąpiłem do testu.
Chociaż WUSB600N pracuje także w standardzie Draft N, to jednak wynik był niższy ***8211; oscylował w granicach 6-7MB/s. dodatkowo obciążenie procesora laptopa (C2D 2GHz) wynosiło ok. 10-12%.
Znaczna poprawa zasięgu, znaczne zwiększenie szybkości transmisji względem 802.11g sprawia ,że Draft N nie jest tylko suchym sloganem na papierze.

W przypadku zwykłego dzielenia łącza internetowego oczywiście trudno będzie ta szybkość odczuć (ograniczenia łącza interntowego) ale na pewno odczujemy znaczącą poprawę zasięgu.
januszp jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2009, 17:15   #9
Wawelski
Always newbie

Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez januszp Podgląd Wiadomości
W ten sposób poprawiłem (względem 802.11g) jakość transmisji bezprzewodowej i co mnie szalenie zaskoczyło bardzo znacznie jej szybkość.
Czemu Cię zaskoczyło? Przecież n jest 2x szybsze od g.
Stary 24.01.2009, 16:40   #10
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
januszp - musze sie naraz z Toba zgodzic i nie zgodzic przynajmniej w sprawie obiciazania procesora i predkosci transmisji
w pracy kilka kompow z ery przedpotopowej (zestawy della ekonomiczne sprzed okolo 8 lat, oparte na celeronach z zegarkami kolo 1GHz) co jakis czas odmawiaja wspolpracy z kartami WiFi della zewnetrznymi (USB), grzeja im sie procesory, jak chcesz podlaczyc drukarke to musisz odpiac karte (portow nie brakuje, ale zwiecha prawie pewna) - genrealnie jest gorzej niz to co opisujesz
ale to stare kompy, mobo pewnie ma problemy z usb (nawet nie wiem, czy sa sterowniki proawidlowo poinstalowane na tych g.)
z drugiej strony dokladnie taka sama karte podlaczylem do mojego lapka i smigala jak marzenie
niedawno koledze kupilem "pena ze stojakiem" belkina w standardzie b/g - podlaczny do w nowoczesnego kompa stacjonarnego - zero problemow, smiga z pelna przepustowoscia
sam na codzien uzywam wifi wbudowanych - zero problemow (odpukac), zadnych ciec na transferach
na n sie na razie nie przesiadam (bo nie mam ), choc z opinii wynika, ze nawet wpiecie sie z karta n w siec g polepsza zasieg (prawdopodobnie sa lepsze anteny uzyte)

czyli podsumowujac - zgadzam sie z Twoimi oberwacjami, z zastrzezeniem, ze zewnetrzna WiFajka nie jest sama z siebie zrodlem problemow, jezeli pracuje z dobrym kompem

wlasnie kupilem Asusa WL-500gP V2 - jakby co bedzie na Was
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.01.2009, 17:03   #11
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>andrzejj9 jest świetnie znany wszystkim <550 - 649 pkt>
Router mam niedaleko (kilka metrów) a komputer mocny, więc tu problemów nie przewiduję. Nie chciałbym tylko kupić jakiegoś szmelcu, stąd pytanie.

Właściwie to chciałbym, aby kartę można było po prostu do komputera podłączyć i o niej zapomnieć. Najchętniej bez dodatkowych sterowników i konfiguracji (ostatecznie jednorazowej). Tak mam w laptopie i to jest dla mnie wygodne.

Stary 24.01.2009, 17:22   #12
Wawelski
Always newbie

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
Właściwie to chciałbym, aby kartę można było po prostu do komputera podłączyć i o niej zapomnieć. Najchętniej bez dodatkowych sterowników i konfiguracji (ostatecznie jednorazowej). Tak mam w laptopie i to jest dla mnie wygodne.
Asus ma superanckie oprogramowanie.

Ja bym brał na PCI.

http://allegro.pl/item519688627_bezp...138g_gwar.html

http://allegro.pl/item528423237_asus...gw2latafv.html
Stary 24.01.2009, 20:48   #13
andrzejj9
the one
CDRinfo VIP

Cytat:
Napisany przez Wawelski Podgląd Wiadomości
A jaką przewagę ma PCI nad USB? Wydaje mi się, że USB jest mimo wszystko wygodniejsze.

Stary 24.01.2009, 22:19   #14
Wawelski
Always newbie

Cytat:
Napisany przez andrzejj9 Podgląd Wiadomości
A jaką przewagę ma PCI nad USB? Wydaje mi się, że USB jest mimo wszystko wygodniejsze.
Jedyna sytuacja, gdy jest wygodniejsze, to gdy na różnych komputerach chcesz używać. Do tego przydatne do sprzętów, gdzie nie da się do środka włożyć.
Do blaszaka - ze środka wystaje tylko antena i jedno gniazdo USB zajęte mniej.

Przez to, że USB jest obsługiwane przez procka potrafią pingi się wydłużać, jak masz go obciążonego (np. w grach).
USB też często nie ma złącza na antenę.
Stary 24.01.2009, 17:16   #15
nimal
Author
Zlotowicz

Data rejestracji: 29.03.2003
nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>nimal ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
koledze kupilem dokladnie to
http://www.kikatek.com/product_info....source=froogle
oczywiscie nie w tej cenie (kosztowal 12 funtow z transportem)
wymaga instalacji sterownikow (jednorazowej - potem zapominasz)
zero problemow
a jak wepniesz w bude bezposrednio to masz jeszcze funky stojaczek z poertem USB

moja karta Della serii 100 (discontinued) dziala bez sterow (Vista i XP sprawdzone), jest plaska i ma mocowanie do sciany (podlaczana jest przez kabel na miniUSB)

generalnie - co bys nie kupil, bedzie smigac, moim tylko zdaniem wez cos w miare firmowego
nimal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
d-link, linksys, netgear, router, tplink, wifi, wybór routera

Twoje uprawnienia: