![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#466 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
kicha bedzie z tym draft N, jeżeli producenci nie wypuszczą upgrade firmware do starszych urządzeń do ostatecznej wersji. A wielu pewnie nie wypuści.
Kicha to właściwie już jest - ile można ten standard zatwierdzać, tym bardziej ze urządzenia są w sprzedaży od dłuższego czasu ![]() Co do kart na USB nie polecam Pentagrama Hornet. Mam wersję wifi b/g na chipsecie RaLink - dopóki jest używana do internetu działa ok. niestety przy większym obciążeniu łącza (np kopiowanie plików) rozłącza się po paru minutach. Router WAG200, siła sygnału maksymalna. Niezależnie od kanału i szyfrowania. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#467 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() Generalnie zgadzam się, że pewnie cokolwiek bym kupił, spełni to swoje zadanie, ale jak już zdecydowałem się kupić kartę wewnętrzną i rozkręcić komputer, to niech już będzie tam coś, co i na kilka lat w przód wystarczy. Ok, jeśli draft 2.0 jest ostatnim zatwierdzonym, to pewnie zcecyduję się na ten model: http://www.allegro.pl/item532151060_...0mbps_hit.html
![]() |
![]() |
#468 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
no i Andrzej zle przeczytales - ostatnim zatwierdzonym jest draft 7
ale certyfikacje sa na 2.0 co i tak nie ma znaczenia |
![]() |
![]() |
![]() |
#469 |
..:: Ju-Jitsu ::..
Data rejestracji: 06.11.2004
![]() ![]() |
Mam pytanie. Nie chcę routera, tylko kartę pod USB WiFi. Jak byście polecili? Jakiś tani. Nie chodzi o super wydajność, ale taki aby nie gubił sygnału. Ma po prostu złapać laptopa który jest w innym pokoju oddalony o ok 15m.
Ostatnio zmieniany przez IceManSpy : 04.02.2009 o godz. 19:42 |
![]() |
![]() |
![]() |
#470 |
Jukebox Hero
No i stało się. Mam poważny problem. Co prawda mógłby być poważniejszy, ale i tak jest.
Z powodów których nie chce przytaczać niedługo wyłączona zostanie moja linia telefoniczna (a co za tym idzie skończy się internet przez ADSL). Na moim zadupiu nie ma sieci osiedlowych ani kablowych, więc jedyne rozsądne wyjście to sieć radiowa. 60zł za symetryczny 1Mbit ze stałym IP bez limitu i bez umowy na czas określony da się przeżyć. Problem mam ze sprzętem. Linksys WAG200 juz na wiele mi sie nie zda, z tego co się domyślam musze go zastąpić dwoma routerami. Jeden który będzie odbierał sygnał od operatora i zamieni go na RJ45 oraz drugi, który będzie generował moją sieć domową WiFi i służył za switch. Czy da się to załatwić jednym routerem? Instalacja usługi z routerem operatora to 180zł+60zł dopłata za antenę panelową (za router z 1 gniazdem, 4 gniazda RJ45 juz 260zł!), na gotowej instalacji klienta włączenie usługi to tylko 1,22. Więc zdecydowanie wole zrobić to sam, bo i tak koszt będzie spory. Chyba że oni tam jakiegoś linksysa dają, to wtedy moze się opłaca... Jako drugi router (switch/AP) w zupełności starczy mi kolejny Black AP, choć ma on jedną wadę - Linksys stał pionowo, Czy jest coś o możliwościach Black AP, ale z możliwością pionowego ustawienia na biurku jak WAG200? Router obecnie stoi przy ścianie w lewym rogu biurka, wszystkie kable idą dalej w lewo. Black AP tak nie ustawię, chyba że przytwierdze go do ściany. I gdyby diody były równie dobrze widoczne co w Linksysie - służą mi do monitorowania co się dzieje w sieci. Druga rzecz to router odbierający, wystarczy taki z 1 portem RJ45. Czy jest coś tańszego niż jeszcze jeden (to byłby juz trzeci) Black AP godnego uwagi? Żeby się nie zapychało przy większym ruchu oczywiście. Czy warto się zainteresować urządzeniami TPLink extended range z chipsetem Atheros moc 20dBi? (Black AP ma ~18dBi). W lapku mam atherosa i faktycznie sygnał bardzo dobry. Myśle konkretnie o czymś takim http://www.allegro.pl/item540627004_...a_antenka.html Ten sam sprzedawca ma najtańsze Black AP więc wysyłka byłaby jedna. Niestety urządzenia linksys ceny mają obecnie kosmiczne, chce znaleźć tanie i dobre wyjście. I trzecie pytanie - o antenę. To będzie jedyne łącze internetowe w domu, od tego zależeć będzie działanie telefonów VoIP. Sygnał w pokoju łapie mój lap, ale antena na dachu to chyba lepszy pomysł (i do tego zdrowszy). Jaką niedrogą antenę byście polecili i jak długi może być kabel łączący ją z urządzeniem? Według zapewnień tepsy mojemu łączu zostało niewiele ponad 24h, potem net bede miał tylko w pracy...albo od sąsiadów ![]() Na razie plan wygląda tak (Sieć operatora) --- Antenka na dachu --- TPlink extended range ----(ethernet)---- BlackAP ---- (moja sieć WIFI i ethernet). TPLink działałby w trybie WISP i byłby podłączony pod port WAN w black AP. ciekaw jestem tylko jak w tym układzie wyglądałoby przekierowanie portów.... ![]() @IceManSpy wszystko tylko nie Pentagram. Ja bym chyba brał coś na chipsecie Atheros albo firmy Linksys. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 05.02.2009 o godz. 08:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#471 |
liniejący leming
Zlotowicz
Data rejestracji: 20.12.2001
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
sobrus, a czemu nie Pentagram
![]() u mnie jeden hula całkiem przyzwoicie na osiedlówce, ![]() a siostry drugi na Neostradzie ![]()
![]() |
#472 |
Jukebox Hero
Miałem karte WiFi pentagram. To znaczy dalej mam. HorNET Lite czy jakoś tak. Chipset Ralink.
Z Linksysem WAG200 działała koślawo. To znaczy do internetu ok, ale jak próbowaliśmy przepchać kilkaset MB przez sieć to się zawieszała i już. Siła sygnału 90-100%, różne komputery, różne kanały i szyfrowania. Różne sterowniki też. Ale wciąż się wieszała...trzeba było ją wyłączyć i włączyć. Więc nie polecam. Poza tym sprzęt wygląda naprawde OK. Może po prostu nie lubi linksysa. |
![]() |
![]() |
![]() |
#473 |
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
od jakiegos roku posiadam WL-500W asus'a
na poczatku bylo dobrze kilka urzadzen po wlan'ie smigalo ![]() miesiac temu nie wiem z jakiej przyczyny - pewnie zwiekszylem ilosc urzadzen wifi z dwoch do czterech - ale zaczely sie dziac cyrki zrywal polaczenia nie trzymal zasiegu i bez roznicy czy to .11n czy .11g machalem firmware'ami na lewo i prawo - fw oleg'a tez zeby polamal no jaja jak berety a juz gwozdziem do trumny byl WDS ktorego nie bylo mozna postawic z WAP2-PSK - grrr ![]() no i nie wytrzymalem zainstalowalem na nim dd-wrt w wersji dd-wrt.v24-11218_NEWD_mega ![]() nagle wszystkie komplikacje z polaczeniem i zasiegiem ustaly a po zainstalowaniu doddatkowo p910nd nawet printserver szybciej reaguje na polecenia ![]() asus to hardware robi porzadne ale pisanie oprogramowania to niech innym zostawia bo takiego shitu to juz dawno nie widzialem ... ![]()
![]() |
#474 |
Caliente
Data rejestracji: 30.09.2002
![]() ![]() ![]() |
linksys
![]() |
#475 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
Cytat:
Co do szybkiego drukowania - ustawiasz RAW (a nie LPR) i działa błyskawicznie - u mnie 1-2 s od wysłania na drukarkę zaczyna drukować. Co do zasięgu - może pojawiła się sieć na tym samym kanale w okolicach, i się gryzło? A może któraś karta gryzła się - w końcu to tylko draft n.
![]() |
![]() |
#476 |
Wawelski@ linux linuxem ale efekt byl koszmarny, urzadzenia .11n laczyly sie na .11g
oleg tez niby mial byc alternatywa dla firmowego - ale nic nie zmienil na plus w dzialaniu z kanalami to jest tak ze nikt nie wie jak one dzialaja - sa niby dwie szkoly jedna opisuje by wybierac kanaly AP dzialajacych w okolicznym eterze a druga wrecz przeciwnie zmienilem tylko linux'a na innego linuxa - kanal pozostal ten sam ![]() widac na lepszego bo juz nie ma problemu jeszcze pozostaje mi zmienic DD-WRT na WL-520GC i sprawdzic jak hula pelen WDS z szyfrowaniem po WAP2-PSK asus'owy linux tego nie potrafil ![]() DD-WRT RULEZ!! ![]()
![]() |
#477 |
![]() ![]() |
Ok, tylko w sumie dalej nie wiem co
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#478 |
do laptop'a bierz cos na chipsecie Atheros - przynajmniej nie bedziesz mial problemu z wifi po zainstalowaniu linux'a
![]() |
#479 |
![]() ![]() |
Nie no, to ma być do kompa, abym miał sieć z laptopem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#480 |
samotność
Data rejestracji: 08.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Mam sieć LAN postawioną na routerku, którym jest kompik z Debianem. Potrzebuję teraz rozszerzyć to o WiFi. I chcę dokupić jakiś routerek Linksysa, który działałby jako switch WiFi z szyfrowaniem WPA2-Mixed i miałby odkręcane antenki. Po WiFi będzie działało max. 3 kompy.
Myślę nad WRT54GL - będzie to działało ?
![]() |
Tagi |
d-link, linksys, netgear, router, tplink, wifi, wybór routera |
|
|