Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 05.02.2008, 10:09   #1
mów mi więcej :P
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,227
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Post Składamy nowy komputer. Proszę o zatwierdzenie podzespołów :)

Witam!

Ponad 2 lata temu założyłem podobny temat i za sprawą Waszego "zielonego światła" i drobnych poprawkach kupiłem na prawde dobry komputerek który po dokupieniu tylko ramu działa pięknie do dziś.
Pozwoliłem sobie założyć podobny temat który nie zaginie w gąszczu innych podobnych które dawno nie były odświeżane.

Mam okazje sprzedać swój obecny komputer za jakieś 900 zł. Dołoże nieco i może kupię nową maszynkę. Nie wiem czy teraz czy za tydzień czy za miesiąc ale może niedługo. Chciałem się bynajmniej rozeznać w tym co dobre w stosunku cena/jakość/wydajność.


Programy, gry i obecnie mój nowy monitor 22 cale lcd wymagają już lepszej grafiki, wydajności a w przypadku lcd wysokiej rozdzielczości. Obecny komputer radzi sobie z tym no powiedzmy na granicy.

Komputera będę używał do montażu video, czasami do gier-ogólnie ma być wydajny z lekkim naciskiem na grafike

Dobra jedziemy...
to zestawik jaki złożył ze mną SpeedFreak z naszego forum. Po krótkim rozeznaniu stwierdziłem, że jest na prawdę przemyślany i sprawdzony, a co Wy o tym sądzicie mając na uwadze to co napisałem wcześniej? Co Wy byście wybrali w zamian i dlaczego?

Zaznaczam, że ze starego kompa zabieram dysk (SATA), napędy więc zostaje do zakupu: płyta główna, procesor, ramy, grafika, obudowa i zasilacz...chyba

(każda nazwa jest linkiem do opisu produktu)!

Procesor:
-Intel - Core2 Duo S775 dual core 64 bit Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz S775 BOX przesiadka z AMD64 na Intela Podobno kultowy proc i przy tym wydajny.

Płyta główna:
-Asus P5K Intel P35 Asus i basta Chciałem coś z pilotem ale chyba nie ma sensu.

Pamięci RAM:
-PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4
albo
-GeIL Dual Ultra 2x 1GB DDR2 800 MHz
?? ram jak ram, kręcić póki co nie mam zamiaru. Geil to też CL4?

Karta graficzna:
-GeForce 8600 GE Galaxy 256MB HDTV & DVI (PCI-E) OC CoolerMaster
Miałem Radeona. Z opowieści i z tego co kupują ludzie to GeForce ostatnio wraca do łask. 256MB bo podobno 512 to spora nadwyżka której szybko nie wykorzystam. No i 100 zł oszczędzamy co ważne bo zależy mi na kasie

Obudowa i zasilacz:
Tu mam problem. Bo nie wiem czy z zasilaczem, czy 400W czy 450W?
Dyski będą 2 w budzie, napędy optyczne może nawet 3.
Jakoś tak te obudowy teraz dziwne robią, nie moge niczego wybrać.
Ma być na pewno ładna. Kolor dominujący czerń lub inny neutralny jak srebrny np. Przednie wejścia USB itp. Co najmniej 1 wiatrak na budzie.
Moje propozycje:
coś z Chiefteca...
-seria CX MidiTower
może Tracer, Modecom? Pomóżcie

Zasilacz:
-Chieftec (GPS-450AA-101A) 450W Postawmy na Chiefteca.

.... zestaw na oko wyjdzie okolo 1600 zł, a może nawet więcej. Myślałem, że wyjdzie mniej, ale chyba warto?

Pozdrawiam i czekam na opinie.
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 05.02.2008, 10:18   #2
Guru
 
Data rejestracji: 01.05.2002
Lokalizacja: Katowice
Posty: 1,634
marynarz niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Chieftec 500W kosztuje tylko pare groszy wiecej. Mysle ze warto.
Pamieci Geil lubia robic problemy. Nie jest to regula ale na niektorych platformach sie zdarza. Niebieskie Patrioty DDR2 800 CL5 spokojnie pojda na CL4 (bardziej wrazliwa na CL jest platforma AMD).
Obudowe kup sobie ladna na wyglad, chyba ze chcesz tam zagladac codziennie i wazne sa montaze bezsrubkowe i zaokraglane krawedzie.
__________________
...El Marinar...
marynarz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 19:31   #3
Guru
 
Avatar użytkownika SpeedFreaK
 
Data rejestracji: 06.09.2004
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 4,221
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Geile też są CL4
Nie spotkałem sie z problemami z pamięciami Geila
No ale Patrioty też dobre.

Obudowa... to kwestia gustu
__________________
Intel Core i7 4790K @ 4.00GHz MSI Z97 Gaming 3 Kingston HyperX XPM Beast 32 GB Asus GeForce GTX760 2GB SSD Samsung 840 EVO 250GB Samsung SH224DB Chieftec CTG-750C Zalman Z11 Plus
SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 19:36   #4
Ismail Delivered
 
Avatar użytkownika Mich@ł
 
Data rejestracji: 29.08.2003
Lokalizacja: Wyloguj
Posty: 4,996
Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja mam w domu pamięci Geila (właśnie te Ultra CL4) - bez problemu..

Jednak składałem komputer na Abicie IP35-e i płyta ta wykryła mi te same geile jako cl5. Wszelkie próby wykorzystania komputera w bardziej wymagających aplikacjach kończyły się bluescreenem. Dopiero podniesienie napięcia na pamięciach na 2V pomogło. Poczytałem w internecie i okazało się, że czasem tak te geile mają
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 21:29   #5
HDmaniak
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,835
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Obudowa musi być dobra "w ten sposób", by w środku gorące powietrze nie zostawało w nieodpowiednich miejscach.. ;-)
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 21:31   #6
Guru
 
Avatar użytkownika SpeedFreaK
 
Data rejestracji: 06.09.2004
Lokalizacja: Gdynia
Posty: 4,221
SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>SpeedFreaK wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Cytat:
Napisany przez Smartek Podgląd Wiadomości
Obudowa musi być dobra "w ten sposób", by w środku gorące powietrze nie zostawało w nieodpowiednich miejscach.. ;-)
Wiemy wszyscy o tym

Chyba
__________________
Intel Core i7 4790K @ 4.00GHz MSI Z97 Gaming 3 Kingston HyperX XPM Beast 32 GB Asus GeForce GTX760 2GB SSD Samsung 840 EVO 250GB Samsung SH224DB Chieftec CTG-750C Zalman Z11 Plus
SpeedFreaK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 21:33   #7
HDmaniak
 
Avatar użytkownika Smartek
 
Data rejestracji: 20.10.2002
Lokalizacja: Łódź
Posty: 8,835
Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>Smartek wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Oj.. mam co do tego wątpliwości.
Niektórzy tu tylko na wygląd patrzą zdaje się.

Eh, spadam do lekcji.. :/ damn.
Smartek jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 21:42   #8
mów mi więcej :P
 
Avatar użytkownika CIAPEK
 
Data rejestracji: 17.02.2003
Lokalizacja: TORUŃ
Posty: 5,227
CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>CIAPEK niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
to jaka obudowa? konkrety
__________________



nie załatwi wszystkiego "FLOTA", tak myślącego uważam za przegranego!
CIAPEK jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.02.2008, 22:02   #9
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 14,850
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
obudowa jest najmniej wazna jak zalezy Ci na kasie

PS
sa fajne takie za 80-90zł bez zasilacza
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 02:51   #10
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 5,451
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
To może i ja

I RAM
Odnośnie Geili, to Ultra chodzą na CL4. Sam mam zwykłe CL5 (dość dawno kupowałem) i nie miałem z nimi jeszcze żadnych problemów. Myślę, że też raczej mogę polecić.

II Płyta
Wasz wybór raczej jest ok, podam Ci może jeszcze jedną pozycję, dla porównania i już piszę dlaczego o niej pomyślałem:

http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...lny,id,39712/#

No więc już piszę, skąd ten pomysł
1. Napisałeś w pierwszym poście "kupiłem na prawde dobry komputerek który po dokupieniu tylko ramu działa pięknie do dziś" - nie miej wątpliwości, 2GB to teraz jest w sam raz, najszybciej będziesz musiał właśnie RAM dokupić, jeśli teraz zamierzasz 2GB go mieć. Dlatego może warto zastanowić się nad płytą, która obsłuży DDR3? Po prostu dlatego, że bez konieczności jej wymiany będziesz mógł sobie w przyszłości kupić pamięć nie tylko pojemniejszą, ale i szybszą (do 1333MHz bez przetaktowania) - do tego Asusa zmieści się jej max 2x2GB, 2GB to będzie najprawdopodobniej najpopularniejsza pojemność pojedyńczej kości DDR3 przez najbliższe 3-4 lata. Ja miałem w swoim przedostatnim kompie płytę obsługującą DDR/DDR2, fajne rozwiązanie...

2. SATA. Jak kupowałem obecnego kompa goście ze sklepu komputerowego pomylili się przy zamawianiu w literkach i przy odbiorze kompa postawili mnie przed faktem dokonanym - płyta, którą zamówili, czy czekanie na nową, ok tygodnia. Różnica? Wybrana przeze mnie miała 8xSATA i eSATA, ta - tylko 4xSATA. Wziąłem, pomyślałem, że 4 to i tak dużo w porównaniu z poprzednimi 2 w starym kompie. Efekt? Po pół roku mam nagrywarkę i 3 HDD SATA, jak ktoś do mnie przyjdzie, to będę musiał coś odpiąć, jak zechcę nagrywać na dwie nagrywarki i jedną przyniosę sobie od kogoś - tak samo. Twój Asus ma 5xSATA (+1 zewnętrzne), moja propozycja - 8.

3. Porty PCI/PCI-E. Asus ma 2x PCI-E x16, ale czy to wykorzystasz? Jeśli nie, to nie wiem, czy jest sens za to płacić (jeśli myślisz o SLI, to ta płyta jest bardzo dobrą propozycją BTW).

Podsumowując - nie namawiam do zmiany decyzji, ale warto rozważyć różne aspekty, stąd moja alternatywa...

III Grafika
Wersja 8600GE (Galaxy Edition) jest dość droga ze względu na cholernie szybkie pamięci w porównaniu z konkurencją. Ale tu namawiam Cię serdecznie do zainwestowania w wersję z 512MB takich, a nawet, jeśli trzeba będzie, wolniejszych pamięci. Sam mam 8600GTS Gigabyte'a z 256MB pamięci @2000MHz i zamieniłbym się chętnie na wersję z 512MB @1400-1600 - okazuje się bowiem, że nowsze gry po prostu wymagają takiej ilości VRAM. Oczywiście druga przesada też jest bez sensu i nie warto kupować wersji z 1GB DDR2 @900MHz Ta druga GE wydaje się być idealna, obie mają fajne chłodzenie. Serdecznie odradzam chłodzenie pasywne, jeśli nie założysz dodatkowego wentylatorka (jako ja uczyniłem ) karta będzie gorąca, co nie jest dobrym zjawiskiem.

IV Reszta
Zasilacz jak najbardziej ok, dobrze, że ma 12cm wentylator
Obudowy Chiefteca też bym polecał, o tym było wcześniej, jak najbardziej się zgadzam z opiniami marynarza i Smartka. Ważne, żeby dobrze tłumiła drgania i w rzecz jasna szum wentylatorów i dysków, ale w tej firmie ze świecą szukać takiej, co by tego nie robiła dobrze
O procku nie ma sensu wiele mówić... Żeby przypadkiem nie pracował za długo (bo po pewnym czasie nie będzie to konieczne, bo wymienisz na nowy i tak), można by go tak podkręcić "lekko" - tak powiedzmy do 2,8-3GHZ Zresztą, na standardowych ustawieniach po przesiadce z AMD64 zobaczysz różnicę i to ogromną.

Za jakiś czas warto jednak pomyśleć o nowym HDD (chyba, że Twój stary jest naprawdę szybki), a to dlatego, że to dość wąskie gardło teraz jest, a nowsze modele są naprawdę wydajne (tydzień temu kupiłem Mamie 250GB do jej kompa, zamiast starej 80-tki, różnica w pracy kompa, szczególnie czasu bootowania systemu i większych aplikacji naprawdę do odnotowania).

Powodzenia w kupowaniu
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 06:37   #11
Ismail Delivered
 
Avatar użytkownika Mich@ł
 
Data rejestracji: 29.08.2003
Lokalizacja: Wyloguj
Posty: 4,996
Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>Mich@ł po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Płyta może być ta: http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...elny,id,39708/
E2180 na 3.0 kręci się bez problemu. Baaardzo stabilna płytka. Z geilami ultra działa bardzo dobrze w trybie dual (2x1gb).
Mich@ł jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 15:13   #12
Wujek Cięta Riposta ;D
 
Avatar użytkownika FatAlbert
 
Data rejestracji: 22.11.2005
Lokalizacja: Rypin
Posty: 2,719
FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>FatAlbert jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
płyta hmm, za te cene jest świetne DFI blood iron, choć podany wcześniej Abit to też dobra płyta.

Procek powiedzmy, że jest ok

ram, za nie wiele więcej jest ocz repear

grafa, dobrym rozwiązaniem byłby radek 3850 ale zapewne nie będziesz dokładał do niej.

tyle ode mnie
__________________
Poznać wielu z was to byłby zaszczyt.
FatAlbert jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 16:58   #13
Pa rampamer
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika Jarson
 
Data rejestracji: 24.10.2006
Lokalizacja: Zachlajki
Posty: 5,451
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez Mich@ł Podgląd Wiadomości
Płyta może być ta: http://www.komputronik.pl/Plyty_glow...elny,id,39708/
E2180 na 3.0 kręci się bez problemu. Baaardzo stabilna płytka. Z geilami ultra działa bardzo dobrze w trybie dual (2x1gb).
Również sądzę, że będzie dobra - to ta płyta, którą wybrałem, a którą mi "podmienili" () na GA_P35_DS3L, jeszcze próbując tłumaczyć, że to dodatkowe "L" coś mi więcej daje (ja bym powiedział raczej, że to od "low"

Następnym razem się nie dam, a i Tobie płytę serdecznie polecam Szczególnie, że z różnice między nią a Asusem już Ci prawie 512MB karta wychodzi zamiast 256
__________________

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 17:56   #14
noob
 
Avatar użytkownika suchyjastrzab
 
Data rejestracji: 19.12.2005
Posty: 299
suchyjastrzab zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Podobnie jak FatAlbert brałbym Blood Iron i do tego E8200 ( na dłużej wystarczy, a cena podobna ) oraz Transcend aXeRAM na micron`ach D9GMH lub tańsze OCZ Platinum Rev. 2

Jeśli chodzi o grafikę, to nie sądzę by 8600 była w stanie wykorzystać 512MB VRAM.
Musiałbyś grać(?) w wysokich rozdziałkach, a tu nawet 1GB nie pomoże 8600.

EDYTA

Gdybyś brał MOBO i RAM tu http://allegro.pl/show_user_auctions...151610&gr_id=2, to dobór pamięci będziesz miał z głowy.
Można facetowi zaufać, a i z wymiana nie ma problemów.
__________________
"Windows is a 32-bit extension to a 16-bit graphical shell for an 8-bit operating system originally coded for a 4-bit microprocessor by a 2-bit company that can't stand 1 bit of competition"

Ostatnio zmieniany przez suchyjastrzab : 06.02.2008 o godz. 18:07
suchyjastrzab jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.02.2008, 20:59   #15
Honda Fan
Zlotowicz
 
Avatar użytkownika czechoj
 
Data rejestracji: 24.06.2002
Lokalizacja: dolnośląskie
Posty: 5,649
czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>czechoj jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Cytat:
Napisany przez CIAPEK Podgląd Wiadomości
to jaka obudowa? konkrety
ta jest fajowska
>>Junior<<
__________________
czechoj
APLIKATOR _ REKULTYWATOR
czechoj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, sprzęt

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:51.


Powered by vBulletin® Version 3.8.9
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO