![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1531 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
W niektórych tytułach (mowa o grach, ale 3DMarki też zawierają w sobie rodzaj dem) zainstalowanie nowych sterowników potrafi dać wzrost wydajności rzędu kilkunastu i więcej procent, więc tych dwóch kwestii bym nie porównywał do siebie.
Zapewne w testach graficznych wzrost wydajności był wprost proporcjonalny do wzrostu częstotliwości zegara GPU (czyli wzrósł o niecałe 6%), ale wynik końcowy został uśredniony z testami CPU, które przecież musiały dać identyczne wyniki, jeśli w międzyczasie nie podkręciłeś procka.
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#1532 | |
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
Cytat:
![]() |
![]() |
#1533 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Procesora nie podkręcałem (Intel Duo E8400 (3GHz)) bo zakładam, że póki co w niewielkim stopniu przełożyłoby się to na wydajność. A karta.. może jeszcze trochę dałoby się podbić (automatyczne podkręcanie w CCC Ati ustaliło wartości na 960 (rdzeń) i 1425 (pamięć), ale test w 3DMarku przy takich nie przeszedł (właściwie nawet się nie zaczął)). Ale wygląda na to, że jednak gra jest niewarta świeczki. Nawet gdyby doszło się do tych 5%, co w tej sytuacji wydaje się mało prawdopodobne, to w sumie niewielka różnica (patrząc na ilość klatek).
![]() |
#1534 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wielkiego wzrostu bym nie oczekiwał, ale i tak lepiej podrkęcić.
Ja mojego staruszka HD5670 podkręciłem z 775 na 850Mhz, pewnie nic to nie dało ale skoro moge to czemu nie. I tak w idlu karta siedzi na 150mhz więc nic nie tracę. Pamiętam czasy kart z 64-bitowymi pamięciami, gdy można było pamieć podkręcić o 100% i karta dostawała drugie życie ![]() ![]() U mnie to co ustala CCC automatycznie nijak się ma do rzeczywistości. Chętnie bym podkręcił kartę dalej, ale na Linuksie po prostu nie ma do tego narzędzi. A poza tym nie chce stracić PowerPlay. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.06.2011 o godz. 09:52 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1535 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zobaczę, może jeszcze się pobawię.
Na razie namówiono mnie na spróbowanie z procesorem, bo podobno warto (w sumie wiele dobrego czytałem o tej serii). Można to jakoś zrobić automatyczne, czy trzeba się bawić ręcznie szukając optymalnych ustawień?
![]() |
#1536 |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
najlepszy efekt daje podkręcenie i cpu i gpu i przy okazji ram
![]() u mnie goodramy 1333@1500MHz na luzie poczytaj np to -> http://www.purepc.pl/podkrecanie/por...sorow?page=0,5 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1537 |
Jukebox Hero
Procesor ruszą grę, GPU liczy grafikę. Generalnie zawsze najlepiej podkręcić oba.
W niższych rozdzielczościach CPU ma większe znaczenie, w wyższych GPU (to akurat logiczne). Ale to zależy od konkretnej gry, a nawet konkretnie tego co widać na ekranie. Twój procesor to na 4Ghz powinien pofrunąć przy dobrym wietrze, mój Q8300 poszedł z 2,5 na 3,3 bez zmiany napięcia. Gdyby nie stara płyta (2007 rok) poleciałby pewnie wyżej. Dwurdzeniowe lepiej/łatwiej się kręcą. Poprzedni E5200 latał z 2.0 na 2.9, też bez zmiany napięcia (a to średni wynik raczej). Dopóki nie podnosisz napięcia i uważasz, aby go nie przegrzać - jest to raczej bezpieczne. W ciągu ostatnich 10 lat podkręcałem CPU, GPU , chipsety, pamięci, palmtopy i telefony - i nigdy nic nie padło. Ale reguły oczywiście nie ma. PS. Samo podkręcanie nie powoduje znacznego wzrostu temperatury. Ale podnoszenie napięcia już tak. Jeżeli płyta na to pozwala i trafi się dobry procesor, to można go podkręcić i obniżyć napięcie - jak się poszczęści będzie wtedy nawet chłodniejszy niż przed O/C. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.06.2011 o godz. 17:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1538 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No dobra, sobrus, ja mam E8200 - 2,66 MHz. W spoczynku napięcie (CPU-Z) jest na 1.016 V, w stresie dochodzi do 1.152 V (ale głównie utrzymuje się na 1.144 V). Jeśli chcę przetaktować do 3,2 MHz (nie wiem, czy nie za dużo), to jakie napięcie powinienem ustawić? W stresie temperatura jądra dochodzi do 60 stopni (Core 1), temp. CPU do 27 stopni. W spoczynku Core 1 ma 43 stopnie. Chłodzenie Scythe Shuriken.
![]() Zamierzałem podnieść szynę do 400 MHz i zmienić mnożniki pamięci tak, żeby pasowało... obecnie mi CPU-Z pokazuje DRAM Freq: 400 MHz, FSB: DRAM 5:6. Po zmianie 1:1 powinno zostać 400 MHz. Nie wiem tylko, co z tym napięciem... Ostatnio zmieniany przez Kris : 27.06.2011 o godz. 17:48 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1539 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Nie można z góry sobie założyć, do jakiej wartości chce się układ przetaktować. Każdy egzemplarz zachowuje się nieco inaczej, należy więc stosować metodę prób i błędów. Podkręcamy stopniowo i sprawdzamy stabilność przy danej częstotliwości i tak krok po kroku do momentu, aż nie pojawią się błędy - wówczas obniżamy nieco taktowanie (powiedzmy o 0,2 GHz) poniżej wartości krytycznej (ostatniej, w której błędy się nie pojawiły) i tak zostawiamy. Dla większej pewności można zostawić większy margines.
Oczywiście w międzyczasie trzeba obserwować temperatury, bywa tak, że procek pracuje stabilnie, ale radiator sobie już nie radzi (wówczas tylko czekać na gorętszy dzień, w którym będziemy akurat robić na kompie coś, co obciąży CPU)...
![]() |
#1540 |
Nikoniarz
Jarson, nie o to pytam. O tym to ja wiem. Wolę od razu podbić z 333,3 do 400, bo wówczas przy ustawieniu FSB : DRAM = 1 : 1, mam niepodkręcone pamięci. Mniej mi się nie opłaca przetaktowywać... po co? Założyłem więc z góry, że maksimum i minimum to 3,2 GHz.
![]() Niestety płyta główna kontroluje napięcie, więc nie chciałbym tego jej zostawiać, żeby mi nie podała zbyt wysokiego napięcia na procesor. A tak w ogóle, to powinniśmy przenieść się do wątku -> Podkręcanie Procesora Ostatnio zmieniany przez Kris : 27.06.2011 o godz. 17:58 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1541 |
Pa rampamer
Zlotowicz
Wówczas w przypadku Core2Duo system po prostu powinien nie wystartować
![]()
![]() |
#1542 |
Jukebox Hero
Ja podkręcam zazwyczaj bez podnoszenia napięcia. Prawda jest taka, że gdy procesor osiąga swoje max, to podnoszenie napięcia niewiele daje. Troche daje, ale nie jest to opłacalne i chłodzenie go powietrzem przestaje wystarczać. Do pobijania rekordów OK , ale do codziennej pracy nie bardzo.
Także np. przy procesorze 2.0Ghz zamiast mieć grzałkę 3.1Ghz lepiej pozostać na 2.9Ghz na domyślnym napięciu i boxowym wentlatorze. @Kris co do Twojego E8200 to jest to rdzeń Wolfdale 45nm, taki sam jak w E8400 i E8500 , tylko z fabrycznie ustawionym innym mnożnikiem. Jeżeli więc nie masz nędznej płyty głównej i strasznego pecha, to 3,33Ghz powinien wyciągnąć bez problemu. A po cichu to bym liczył na 3,8Ghz-4Ghz (jeżeli płyta obłsuguje takie FSB). Po ustawieniu FSB na 400 nie powinien nawet ziewnąć. Mój Q8300 dobił do FSB 333@437, ale dalej nie pójdzie bo stary chipset P35 nie pozwala na tak wysokie FSB przy quadach. Dalej potrzebowałbym już P45. Ale jak na upgrade prawie 4 letniego komputera to i tak chyba nieźle wyszło. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.06.2011 o godz. 20:01 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1543 |
Nikoniarz
No dobrze, tylko mam napięcie nastawić na stałą wartość, czy zostawić AUTO?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1544 |
Jukebox Hero
Stałą wartość, napięcie się zmienia ze względu na speedstep. Po ustawieniu na stałę i tak prawdopodobnie będzie sie obniżać, jeżeli procesor będzie w idlu. A auto to nic dobrego, cholera wie co ustawi.
Bezpieczne wartości dla tego rdzenia to 0.85v - 1.3625v Wydaje mi się, że każdy egzamplarz może mieć fabrycznie troche inne, zależnie od jakości wafla z którego pochodzi. Odpal CoreTemp zobacz jakie VID ma Twój procesor. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 27.06.2011 o godz. 20:09 |
![]() |
![]() |
![]() |
#1545 |
Nikoniarz
Pobawiłbym się bo akurat mocno wykorzystuję PSa i dodatkowa moc by się przydała, ale boję się, że się coś spier...li i nie zrobię na czas zlecenia... poczekam jeszcze z tydzień.
Dzięki. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|