![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
HDmaniak
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 20.10.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ogólnie to ja bardzo polecam akcesoria od SilentiumPC, miałem już styczność z obudowami, wentylatorkami i całymi coolerami a 'la ninja scythe - bardzo dobre i solidne konstrukcje.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Miałem ją w rękach. Nie jest źle. Też mam fobie na te elementy.
|
|
|
#3 |
|
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
Hej, składam sobie nowego blaszaka i proszę o zatwierdzenie elementów ;-)
Jako wstęp dodam, że ostatniego peceta składałem 10 lat temu i wypadłem z obiegu jeśli chodzi o to co się dzieje. Nadrabiam od jakiegoś czasu, ale na tyle tego sporo (kiedyś wybór był zdecydowanie łatwiejszy), że proszę Was o pomoc. Głównym zadaniem kompa ma być praca w programach typu Photoshop, Illustrator, etc. (do internetów i innych rozrywek jest lap) Może (ale to naprawdę wielkie "może") kiedyś bym na tym chciał zagrać w coś. Przez coś mam na myśli Need For Speed: Shift 2 lub jeszcze starsze gry. I ostatnia rzecz, która przychodzi mi na myśl to od czasu do czasu posklejanie jakiegoś filmu z kotletem (czyli materiał z kamery) w HD. To by z tych najważniejszych rzeczy było wszystko. A i jeszcze chciałbym by był energooszczędny i cichy (na tyle na ile to możliwe). Zabaw w OC nie będzie. Kasa. Max 2000 złotych. I po jakimś czasie szukania po necie wyszły mi 2 zestawy. Jeden mieści się w cenie tak w sam raz a drugi przekracza ją. Mianowicie: OPCJA 1 PŁYTA: ASRock FM2A85X Extreme4-M PROC: AMD A10-6700 RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo) HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+ BUDA: SilentiumPC Gladius M40 DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo) CHŁODZENIE? SilentiumPC Fortis HE 1225 Całość: ~1900 (ceny z Morele) OPCJA 2 PŁYTA: Gigabyte 990XA-UD3 PROC: AMD FX-6300 GRAFIKA: Gigabyte HD 7770 OC 1GB RAM: Crucial Ballistix 2x4GB (przykładowo) HDD: WD Cavier Blue 3,5" 500GB POWER: SilentiumPC Deus 500W 80+ BUDA: SilentiumPC Gladius M40 DVD: Lite-On iHAS120 (przykładowo) CHŁODZENIE: SilentiumPC Fortis HE 1225 Całość: ~2250 (ceny z Morele) I mam zagwozdkę głównie z procesorem a co za tym idzie płytą. FX-6300 kusi tymi rdzeniami, ale czy to będzie jakaś wyraźna różnica w codziennym użytkowaniu (porównując go do A10-6700) to ja właśnie nie wiem. AM3+ jakieś takie mi się bardziej przyszłościowe wydaje, ale tu to tego nijak nie wykażę - po prostu takie wrażenie. Skupiłem się na AMD bo raz, że tańsze są, a dwa to procki Intela mnie przerosły i się w tych modelach nie wyznaję. Co wybrać? Co zmienić? Pomocy :-) PS. w ramach ciekawostki to ten blaszak co ma 10 lat i dalej na nim walczę w środku wygląda tak: Athlon XP 2500+@2800+ / 1 GB DDR RAM / Radeon 9600 PRO. ;-) --edit-- I jeszcze jedno. Planowany zakup za jakieś 2 miesiące więc może coś się pozmienia do tego czasu? Coś stanieje/zdrożeje?
Doing nothing is very hard to do ... you never know when you're finished. - Leslie Nielsen Ostatnio zmieniany przez tom-as : 10.07.2013 o godz. 19:56 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
cześć moje rady na dzień dzisiejszy odpuść AMD ten który maiłeś to były ostatnie jakie opłacało się kupować
przyszłościowym zakupem na pewno będzie Intel z podstawka LGA 1150 lecz na dzień dzisiejszy jest tylko i5~800zł i7~1300zł jak wspomniałeś zakup planujesz za 2 miesiące do tego czasu będzie i3 Pentium i Celeron wiec budżetowa proponował bym zestaw dysk SSD 128gb + HDD 1TB mniejszego nie opłaca się kupować obecnie
|
|
|
#5 | |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Ja z kolei uparcie odradzam w kompie za 2k zł SSD
Dysk 1 TB bezapelacyjnie, tu nie ma dyskusji, ale SSD to jednak wydatek co najmniej 300 zł, które można wsadzić w lepszy procek czy grafę. Obecnie z SSD nie korzystam, a system miałem postawiony co najmniej na siedmiu, w tym także na macierzach RAID dla SSD z SATA 6.0 Gbps (był więc czas żeby się przyzwyczaić do lepszego), jednak po przesiadce na zwykły HDD uznałem, że w codziennym użytkowaniu nie odczuwa się aż tak bardzo tego spowolnienia. Jakby mieć 2 GB RAM i dużo pracować na sporych porcjach danych, wtedy tak - ale skoro dziś 8 GB to norma, to czeka się raz na wczytanie danych do RAM, a później już szybkość obróbki zależy od CPU, ew. także GPU. Nad SSD bym myślał, ale potem, kapitału 2k zł nie dzieliłbym jeszcze na tę jeden podzespół - no ale to moja subiektywna opinia ![]() Cytat:
Resztę bym zostawił, oczywiście w przypadku zmiany na Intela dobierając odpowiednią płytę główną. W tej samej cenie modo na Intelu będzie miało nieco mniej portów SATA 6.0 Gbps, czy portów USB 3.0, ale tego się i tak nie wykorzystuje - jeżeli na początku nie składa się zestawu za 5k zł, to nie ma co się łudzić, że potem będzie się dokupowało pojedyncze podzespoły, już prędzej będzie zakup nowego kompa
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Kurcze, ja z kolei nie moge patrzeć na komputery bez SSD.
Na moim 5 letnim trupie LibreOffice 4 na zimno odpala się sekundę. I tak ma być. Wszystko wolniejsze mnie już wkurza. Ale faktycznie może przy skromnym budżecie lepiej dodać do czegoś innego... to zależy chyba od tego co robimy i jaki config. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
to prawda zagalopowałem się że limit 2k. ;/
osobiście maiłem Cruciala M4 który padł i w międzyczasie jak kupiłem Samsunga 840 PRO to miałem system na HDD na WD 1TB Black to był dla mnie jak powrót do przeszłości wszystko trwało wieki... obecnie kupując AMD trzeba być naprawdę ich wielkim fanem jeśli znowu kupujesz kompa na kilka lat którego nie zamierzasz modernizować mówimy o CPU warto kupić coś z LGA 1155 podstawka obecnie już martwa
Every wish is only a journey away... Ostatnio zmieniany przez seku : 10.07.2013 o godz. 22:26 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Ja sie zgadzam z sobrusem. Oszczedzac na czym sie da, ale SSD to obowiazek...
Oszczedzi zwlaszcza na RAMie, skoro swapfile jest szybki jak piorun. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Dane na SSD nie są bezpieczne. Dosyć często i bez ostrzeżenia padają i dane nie do odzyskania. Magnetyczne jak padają, to zazwyczaj najpierw ostrzegają SMARTem i/lub bad blockami. I jest czas na backup. A nawet jak ktoś nie zdąży, to dane są zazwyczaj w większości do odzyskania.
Co do szybkości - ja mam swapfile szybkie jak sto piorunów (tak samo temp i cache). W Ramddysku (bo niektóre programy się awanturują, jak nie ma wcale). Na pamięci bym nie oszczędzał i z magnetycznego dysku też bym nie rezygnował. Więc SSD - to fajna rzecz jak zostaje kasy. Byłby pierwszą rzeczą, której zakup odłożyłbym na później, jakbym miał sensowniej wydać pieniądze zaoszczędzone na nim.
|
|
|
#10 |
|
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Padac niech sobie padaja. Jest kopia przeciez robiona na biezaco. Na Windows tez sie pewnie jakos da...
|
|
|
|
|
|
#11 | |||
|
Zamyślony
![]() |
Oh, ile odpowiedzi
![]() To wyłoniły się na razie 3 rzeczy: 1. Zamiast AMD polecacie Intela 2. Nie oszczędzać na HDD (a może nawet brać SSD) 3. Reszta komponentów bez komentarza czyli uznaję je za akceptowalne. @1. Jedyne co widzę w zasięgu cenowym to i3. Zatem załóżmy, że i3-3240. 2 rdzenie + HT czyli 4 wątki obsługuje, no nie? Poszperałem po necie i sprawa zrobiła się ciekawsza bo jeśli w Photoshopie lepiej wypadają Intele (oczywiście te, które biorę pod uwagę) to w kodowaniu video (x264) lepiej wypadają AMD. To wyboru zdecydowanie nie ułatwia (Kiedyś to naprawdę było łatwiej wybrać )Z Intelem, z tego co piszecie, jest jeszcze taki problem, że LGA1155 już martwa a na LGA1150 jeszcze nie ma dużego wyboru. Obawiam się, że jak już wybór będzie to ceny będą na początku wyższe. Ale to zobaczymy właśnie za około 2 miesiące. @2. Zamiast 500GB brać 1TB. Z opłacalnego punktu widzenia to ma sens bo różnica to jakieś 40PLN. Ale... mając startowy budżet max 2k myślę, że nawet 40 pln, które można wydać na procesor czy RAM, to nie tak znowu mało. No i tak po prawdzie nie potrzebuję 1TB. 500 już będzie aż nadto. Ponadto mam do dyspozycji jakieś 600GB na dysku przenośnym a w przyszłości chciałbym sobie postawić domowy NAS (wygoda) z RAIDem (dla bezpieczeństwa). SSD - rozumiem wasze głosy, że jest maga super szybki ale tu przychylam się do tego co piszą Jarson i Wawelski. Nic nie stoi na przeszkodzi by za jakiś czas taki dysk dokupić. Myślę, że taniej dokupić dysk niż zmieniać np. procesor. @3. Baza. Tu w miarę łatwo bo większość zostaje. Jasne, można by np tańszą obudowę zastosować jednak z przyszłości znów mógłby być z nią problem więc tu wychodzą z założenia, że raz a porządnie. Z zasilaczem podobnie. Napęd nowy być musi bo ten co mam teraz to IDE (choć są przejściówki), ale już pada więc nie ma sensu go zostawiać. Zostawiając "bazę" to do dyspozycji na procesor / płytę / grafikę jest gdzieś 1000 PLN czyli połowa budżetu. Szału raczej nie ma. --- Cytat:
![]() Cytat:
To ma być blaszak za 2k i jestem świadom tego, że to nie będzie demon szybkości. Po prostu chciałbym na nim w miarę wygodnie pracować - wygodniej niż na obecnym 10. latku. ![]() Cytat:
|
|
|
|
#12 |
|
Jukebox Hero
Dane na żadnym dysku nie są bezpieczne, ale na SSD bardziej. Głównie przez niezabezpieczone (pomijając pare modeli intela) ogromne cache.
Tym niemniej komfort pracy z SSD w zupełności to wynagradza (o ile mamy automatyczny backup oczywiście, a najlepiej też UPS). Pamięci RAM nic nie zastąpi. Plik wymiany na SSD szybko go zabije, ale przy 8GB RAM nie powinien być potrzebny. Mam nadzieje, że Win8 o tym wie, bo poprzednie wersje miały problemy. Prędkościowo... hmm.. mój swap ma 13GB/s ale i tak go praktycznie nie używam. RAM to RAM - swap to ostateczność. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.07.2013 o godz. 08:10 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Jukebox Hero
Z procesorem nie byłbym taki pewien. Generalnie Intel. Procesory są doskonalsze, szybsze w przeliczeniu na Mhz, pobierają mniej prądu i mniej się grzeją. Fakt.
Ale AMD pozwala podkręcać swoje procesory. Intel - nie. 6 rdzeniowy FX-6300 osiąga na większości egzemplarzy 4,7Ghz. I choć może nie pozwoli to pokonać i3 w niektórych aplikacjach jednowątkowych i grach, to w wielowątkowych FX pozamiata. Spójrzcie na Truecrypt, 7-zip, mediacoder i właśnie to o czym kolega wspomniał x264. Różnica jest czasem ogromna. X264 zamiast 19fps mamy 36! (względem i3-3240). Test AES to miażdżąca przewaga FX. Prawie 10 razy szybszy (!). Natomiast w jednym wątku będzie zazwyczaj wolniej - ale niewiele wolniej. Zwróccie uwagę, że i3 też tu jest podkręcone - na tyle na ile się da. http://pclab.pl/art51843-17.html Jeżeli to ma być tani komputer do poważniejszej pracy, to zastanowiłbym się nad tym FX-6300 bo kosztuje ~450zł. Powiem więcej - ja bym go wybrał (nie jestem graczem i pracuje na linuksie) ![]() I oczywiście podkręcił. SSD - jeżeli w ogóle - wziąłbym mały i tani. Tylko na system. 64GB wystarczy, w 250zł się spokojnie zmieścisz. Komfort pracy będzie wyraźnie lepszy. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 11.07.2013 o godz. 10:46 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
fx z i3 sobie poradzi ale z i5 nie ma raczej startu... http://www.anandtech.com/bench/Product/702?vs=699
już nie będę wnikał jak po OC, ale tom-as napisał, że nie będzie OC proponowany zestaw 1 429828 Pamięć Good Ram DDR3 8 GB 1333MHZ GR1333D364L9/8G 1 220,01 220,01 2 432403 Dysk Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM 1 235,00 235,00 3 456181 Karta graficzna Gigabyte Radeon HD7770 1024MB rev. 2.0 (GV-R777OC-1GD) 1 388,00 388,00 4 492767 Płyta główna MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 (PCX/VGA/DZW/GLAN/SATA3/USB3/DDR3) mATX (B75MA-E33) 1 192,00 192,00 5 514969 Procesor Intel Intel Core i5-3350P 3,10 GHz (BX80637I53350P) LGA1155 1 679,00 679,00 6 527494 Lite-On iHAS120 SATA CZARNY BULK (iHAS120-04) 1 59,00 59,00 7 527959 Zasilacz SilentiumPC Deus 500W PSU 80Plus Bronze 4xPEG (SPC082) 1 194,01 194,01 8 529266 Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077) 1 199,01 199,01 Do zapłaty: 2166,03 ceny z morele.net chłodzenie boxowe wystarczy zestaw na dziś, bo za 2 miesiące haswelle mogą trochę stanieć, ale nie muszą... |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Zamyślony
![]() |
Szperałem teraz cały czas mając na uwadze Wasze opinie. I teraz mam 2 opcje. Bo i to co pisze sobrus (FX6300 ma potencjał) i to co proponuje Pierwszy (i5 to jednak i5) ma sens.
Na teraz myślę, że decyzję o tym co kupię podejmie.. "rynek". Jeśli będzie się dało złożyć kompa z i5 do maxmax 2200 (bo normalny max to 2k) to wezmę Intela. Jeśli nie da rady z ceną to FX6300. Chyba na chwilę obecną nie mam lepszego pomysłu na tego kompa :-)
|
![]() |
| Tagi |
| cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|