![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
No i to jest dobry pomysł
Wszystko jest, wszystkiego tyle ile trzeba. W tej cenie przy płycie głównej nie będzie jedynie dwóch portów PCI-E x16 - które i tak zwykle są zupełnie niepotrzebne - oraz RAID - to akurat nie problem, bo nie drożej niż dokupienie drugiego HDD do RAID wychodzi dokupienie jednego SSD na system, a te pojedynczo biją na głowę macierze RAID 0 z dysków twardych.
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
FX-6300 z czterojajowym i5 szans wielkich nie ma, ale myślałem że mówimy o zestawie za 2k i procesorze w cenie i3.
Ceny i5/ivy zaczynają się od 750zł, czyli 300zł więcej niż FX-6300. Tam już mówiłbym o topowym FX-8360, który też kosztuje ok 800zł, też da się podkręcać do ok 4.5Ghz - a w niektórych zastosowaniach potrafi przegonić i7. Ale kupno takiego proca spowoduje, że na innych rzeczach trzeba będzie oszczędzić... |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Dlatego jak zmieniam MB, to zawsze biorę pod uwagę perspektywy i najszybszy w danym momencie procek obsługiwany przez nią. A kupuję jeden z najtańszych procków w danym momencie (zazwyczaj i tak z zapasem spełnia większość moich wymagań - chociaż wiadomo, że do obróbki wideo i na najszybszy można ponarzekać ) a po jakimś czasie robię upgrade do mocnego procka - który w tym momencie jest już niezbyt mocny. I tym sposobem na starcie mam lepsze inne komponenty a globalnie w całym żywocie takiego zestawu jest ładnych kilka stówek tańszy.I to jedna z przyczyn, że mam AMD które "trochę" bardziej przywiązuje się do podstawek.
|
|
|
|
#4 | |
|
Zamyślony
Data rejestracji: 21.01.2006
![]() |
sobrus Nie ma sztywnych wytycznych, że cena procka musi być jakaś tam konkretna. Po prostu całość się musi w cenie zmieścić - tej MaxMax 2200
![]() Nie ma ostatecznych decyzji i jak już przyjdzie odpowiedni czas to zadecydują po prostu ceny. Z Waszą pomocą mam już jakiś kierunek obrany co obserwować. A i5 na jedną ważną przewagę nad FX-8360... zużycie energii gdzieś o połowę mniejsze (w typowej pracy). Przynajmniej takie wartości gdzieś na jakiejś stronce znalazłem. Cytat:
Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie ![]() Ah. i nie "kręcimy" - niby FXy się o to proszę, ale zakładamy, że nie kręcimy
|
|
|
|
#5 |
|
Jukebox Hero
Mała poprawka - FX8350 kręci sie do 5Ghz i w x264 przegania podkręcone na 4,5Ghz i5-3570K ...
Przyznam się, że miałbym problem czy wybrać go czy tego i5.... http://pclab.pl/art51730-18.html Masz rację - pobór mocy go główna przewaga i5. Tu jest pozamiatane i nie ma o czym mówić. Natomiast zablokowane podkręcanie jest (przynajmniej dla mnie) równiez irytujące. Jeżeli kupiłbym i5 - to osobiście tylko to z literką K - a to z kolei jest drogie ![]() edit: jeżeli nie kręcimy to nie masz co sie zastanawiać - bierz intela FX bez podkręcania nie prezentuje się dobrze - ani to szybkie ani oszczędne.
Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.07.2013 o godz. 08:28 |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Jukebox Hero
Też tak zrobiłem, miałem Pentium E, a mam C2Q. Wtedy socnet 775 trzymał się dobrze, a AMD szalało w najlepsze (739,939,AM,AM2 itd)...
Ale teraz prawdę mówiąc nie wiem na co bym sie zdecydował. Kupując Pentium lub i3 mamy furtkę w postaci i7-K który jest bardzo szybki. Kupując tańsze AMD mamy furtkę w postaci FX-8xxx - ale nie jest do końca pewne czy Steamroller wejdzie w AM3+... Część serwisów mówi, że tak. Część - że nie. Jeżeli nie, to intel wydaje się lepszą inwestycją. Zwłaszcza jakiś Haswell. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 12.07.2013 o godz. 11:03 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Zamyślony
![]() |
A to Wam powiem, że zaczynałem od Athlona II X4 640. Niby bez rewelacji, ale pod AM3 był. Potem znalazłem X4 750K, który cenowo bajka, ale znów pod FM2 co nie daje jakichś specjalnych możliwości w przyszłości.
Na teraz najlepszym rozwiązaniem by było poskładania czegoś nierozwojowego na i5. Jak tylko całość zamknie się w akceptowalnej cenie to tu jestem w miarę zdecydowany. A jak nie to się będzie kombinować dalej. Na pewno jeszcze przed samym zakupem będę prosił Was o "klepnięcie" zestawu :-)
|
|
|
#8 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Ja zaczynałem od cyrixa
, potem było pentium 200 mmx!
|
|
|
#9 | |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
A teraz co masz?
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o workstacje to ja zaczynałem od Motoroli 68000
Potem Pentium III Coppermine na Slot1. Potem Pentium III Tualatin na PGA370. Potem Athlon 64 3200+ S754. Potem Athlon X2 4050e. Teraz szykuję się na i5 Haswell 4670S
|
|
|
#11 |
|
PODWÓJNY DZIADEK
Zlotowicz
Data rejestracji: 26.06.2004
Athlon 64 X2 5400+
|
|
|
#12 |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Sony Vaio VPCF23S1E
Witam,
Niedługo będę upgradeował znajomej laptopa VAIO VPCF23S1E. Na pierwszy ogień pójdzie SSD a obecny dysk WD 750 będzie "siedział" w napędzie. Nagrywarkę slim umieszczę w obudowie USB. Moje pytanie dotyczy RAMu. Z racji tego, że znajoma jest architektem i codziennie renderuje w CADzie to czy jest sens zmieniać 2x4GB RAM na 2x8GB? Czy ten Vaio obsłuży 16GB RAMu? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
Cytat:
http://www.sony.pl/product/vaio-seria-f/vpcf21z1e A jeśli chodzi o kwestię tego, czy dla architekta warto - jak najbardziej. |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Znajoma ma VPCF23S1E
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Zamyślony
![]() |
Cytat:
to ja w takim razie od C64 (tego grubego z brązowymi klawiszami) ale za to ze stacją na flopy A z blaszaków to Celeron 433 albo 466. Zapomniałem
|
|
![]() |
| Tagi |
| cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|