![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 | |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Już pomijam to, co nie tak dawno było na Bundle Origin - z którego to właśnie zainstalowałem Dead Space 3, wcześniej Medal of Honor (chyba), a jest jeszcze między innymi Crysis 2 i coś tam jeszcze. Za całość dałem jakieś 10 złotych.. W każdym razie - podłączę się trochę do pytania, bo tak w sumie wstępni się zastanawiam, czy dwóch rzeczy sobie nie sprawić. Jedna to właśnie karta graficzna. Ja myślałem o GeForce GTX 650 Ti OC BOOST 2GB, a konkretnie o jednym z dwóch modeli: - MSI GTX 650 Ti BOOST OC TwinFrozr 2GB DDR5 http://allegro.pl/msi-gtx-650-ti-boo...612248971.html - albo to samo tylko z Gigabyte. Druga sprawa to dysk twardy. Jako, że ze swoim mam pewne problemy (wolno działa i jakieś tam błędy już wyskakują) to spodziewam się, że kwestią czasu będzie jego koniec (albo jeszcze większe problemy..). Myślałem o zamianie na: Dysk hybrydowy Seagate Desktop SSHD, 3.5'', 1TB http://allegro.pl/dysk-hybrydowy-sea...590780778.html Jakieś uwagi co do tych wyborów?
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Guru
Data rejestracji: 23.08.2008
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja tam na razie na swego PC nie narzekam , chociaż ostatnio jak go odpalam to wyskakuje taki ekran coś tam system halted
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Guru
Data rejestracji: 26.09.2002
![]() ![]() |
8gb ssd w tym dysku hybrydowym to trochę mało i zarazem bez sensu... lepiej wziąć osobno hdd i sdd 60 GB na system starczy np.
http://techplanet.pl/produkty/dyski-...003,28219.html http://techplanet.pl/produkty/dyski-...60g,35703.html gpu ok ale nie dopłaciłbym ~100 zł do 2gb vram... różnica w wydajności nie jest tego warta i brałbym http://techplanet.pl/produkty/karty-...-oc,39113.html to co podałem cenowo wychodzi ~identycznie do Twojego wstępnego wyboru |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Faktycznie, ja na początku 2011 robiłem mały upgrade i kupowałem wtedy X2 4050e i M3N78-VM wymieniając jakiegoś tam starszego athlona 64, który kupiłem 4 lata temu.
Teraz sprawiłem sobie i5, czyli całościowa wymiana bo wymieniłem nawet dyski i budę. Jak teraz to przemyślałem, to u mnie się to dzieje tak, że co 4-5 lat wymieniam całość, a co 2 lata mały upgrade. Tak właśnie myślę teraz, że za 2 lata zmienię i5s na i7k czyli upgrade samego CPU, a za 5 lat znowu wymiana ogólna sprzętu. O ile meteor nie spadnie na nas, lub plany mi się nie zmienią ![]()
![]() |
#5 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sam nie wiem, co do tych dysków. Czytałem trochę na temat takich porównań i w zasadzie opinie są podzielone. Gdyby chodziło tylko o system to ok, ale w przypadku hybrydy szybciej działa to, czego częściej się używa (ogólnie) - bez względu gdzie jest to umieszczone (czyli np. działać może też na gry). Ogólnie nad tym cały czas się zastanawiam i pewnie jeszcze trochę się wstrzymam.
Co do grafiki to 2GB mi niepotrzebne. 1 w zupełności starczy, ale te karty, które z taką ilością pamięci widziałem, były jednak wolniejsze. Tu wygląda na to, że jest to dokładnie to samo (więc w sumie czemu nie). Z drugiej strony.. uwzględniają przesyłkę, to wersję z 2GB mogę mieć za jakieś.. 30 złotych więcej ![]()
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
60gb na system to tak spartańsko, ja 3 miechy po formacie mam zajęte 49gb na systemowej.
Jak wiadomo ten dysk SSD 60gb nie będzie miał tylko mniej...
![]() |
#7 | |
Always newbie
Data rejestracji: 14.11.2003
![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Bo ja po dwóch padach SSD trzymam ważne dane na dysku magnetycznym. Nawet jak padnie, to mam jakieś szanse odzyskać dane. A jak system padnie - to stosunkowo mały problem. I 60GB na system to aż nadto. Nawet ze dwa czy trzy systemy wejdą.
![]() |
![]() |
#8 | |
Pingwin specjalista.
Cytat:
Dodatkowo 2x w tygodniu robi się backup ssd na raid1 ![]()
![]() |
![]() |
#9 |
Pingwin specjalista.
Wymiękam, czym się różni: GTX660Ti DC2T-2GD5 od GTX660Ti DC2O-2GD5
![]()
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Sam sobie odpiszę. Kolejno X, X-OC, X-TOP - różnią się tylko zegarami (czyli FW). Więcej jak środkowa wersja OC nie ma po co brać.
Poza tym GTX już u tatusia ![]() ![]() I tak oto dość długi projekt jest już w jednej kupie, komp do wszystkiego na długo, czyli m.in. grafika zamiast konsoli i ram do hyperv. HQ http://imageshack.us/a/img5/4453/nb3k.jpg Od kiedy to forum kosi załączniki do takich rozmiarów...... PS Jakby ktoś chciał rom z DC2O-2GD5 to załączam.
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 21.10.2013 o godz. 23:02 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Guru
![]() ![]() |
Tak to wygląda u mnie, też po kilku zmianach i na razie koniec.
Zestaw budowany wg kryteriów power/econo, półka low/mid. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zestaw dla niedzielnego gracza.
Złożyłem znajomemu taki oto zestawik:
![]() Założenia były takie, aby był możliwie tani, ale też, żeby można było sobie oprócz neta i office`a, "pyknąć" w jakąś w miarę nową gierkę. Jestem zaskoczony wydajnością low end-owego procesora ![]() Stosunek wydajności do ceny jest rewelacyjny. Sam się teraz zastanawiam czy nie złożyć coś podobnego dla Dzidka. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
![]() ![]() |
bdb zestaw, zmieniłbym gpu na gtx 650 ti boost (mocniejsza ~w tych samych $) np. http://www.morele.net/karta-graficzn...01009f-573653/ no i raczej dorzuciłbym te dwie trzy dychy do 2x większego hdd, w peryferia nie wnikam rozumiem, że budżet był ograniczony
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
MiniDisc
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.02.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Złożyłem Dzidkowi kompa. Specyfikacja:
- CPU - Intel Pentium GG3220 + Spartan GE922 - MOBO - Gigabyte Z87-HD3 - RAM - 8GB Kingston HyperX 1600 - GPU - Gigabyte HD7790 - PSU - OCZ ModXStream PRO 600W - SSD - Samsung 830 128GB + HDD Samsung 160GB - ODD - Lite-ON iHAS624B CPU+MOBO+RAM+GPU+PSU - kupione, pozostałe rzeczy w tym obudowa, monitor, klawiatura, myszka - z własnych zasobów. CPU+GPU - kupione z myślą, że w przyszłości zostaną wymienione. ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez melag : 28.11.2013 o godz. 19:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
Ma ktoś może maila do Della? Jakiś support czy coś...
Chciałem im zadać pytanie do firmware monitora ledowego, który posiadam. Nie chcę pisać przez te ich głupie formularze na stronie.
![]() |
Tagi |
cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|