![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Kiedyś to było
Data rejestracji: 17.11.2013
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Czy GPU ma duże znaczenie przy obróbce grafiki? Czy raczej szybszy procesor/więcej RAM?
|
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | ||
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Na pewno nie używka?A wróć, właśnie widzę co tam wybrałeś, czyli nadal wersja bieda edition ![]() Procka odpuść sobie, kup coś w końcu normalnego np. takiego AMD Ryzen 5 2600, przynajmniej będziesz mieć spokój na kilka lat. Cytat:
|
|
|
|
#3 |
|
Kiedyś to było
Ten procesor kosztuje 700-1000zł, ja mam budżet na całość 1700-1800 zł i nie zamierzam go naginać bo i tak go już nagiąłem. A to i tak będzie najlepszy komputer jaki kiedykolwiek miałem
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Guru
Cytat:
|
|
|
|
#5 |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Skoro tak sobie gaworzymy o używanych podzespołach, to wczoraj po wyczyszczeniu karty graficznej zacząłem myśleć o wymianie na nowszą o podobnej wydajności, ale z niższym TDP. Obecną czyszczę raz na 2-3 miesiące, gdyż jej customowy układ chłodzenia ma niesamowite umiejętności zbierania kurzy i wówczas dwa wentylatory przypominają wydawanym odgłosem grzanie papy na dachu palnikiem gazowym.
No i się zawiodłem. Obecne GPU to GTX 560 Ti z 2011 roku, które kupiłem gdzieś tak w 2014-15 roku za ok. 500-550 zł. Zacząłem szukać obecnych modeli o zbliżonych możliwościach i wychodzi na to, że GTX 1050 sprzed dwóch lat oferuje nieco, ale wcale nie tak dużo więcej, przy oczywiście niższym TDP - 75 vs 170W. Tyle, że rzeczona 1050 kosztuje od 600 zł w górę ![]() Powiem Wam, że czekałem kiedy prawo Moore'a zacznie się wykrzaczać i mam wrażenie, że powolutku dochodzimy do tych czasów. Oczywiście, mamy obecnie RTX 2080 Ti, karta ma 11 GB pamięci, wydajność jak ta lala, ale czy rynek GPU w ciągu tych siedmiu lat podskoczył wydajnościowo zgodnie z wykładnią "x2 co ok. 3 lata", szczególnie, że prawo Moore'a zawiera też warunek "przy tej samej cenie"? W mid-range na pewno nie (nowa 560 Ti w dniu premiery kosztowała niewiele więcej niż dziś 1050), a i nie jestem pewien co do segmentu high-end. Takie czwartkowe przemyślenia przed kolacją
|
|
|
#6 |
|
Moderator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 01.12.2004
nie przyspiesza już tak szybko
zacznę od serii GTX miałem 580 to był demon prędkości na owe czasu Starcraft 2 w dniu premiery chodził na full w 1200p spalił się przesiadłem się na GTX750 pierwszy bez zew. zasilania wydajność była na tym samym poziomie. potem miałem GTX 1050 X TI i co w to co gram nadal wystarczało. przyszły czasy Win10 i można było odpalić iGPU HD630 i tego dnia zrezygnowałem z zew. GPU w to co gram wystarcza wydajność gorsza jak GTX 750. wyciąga 144Hz w 1440p w Starcraft 2 i to dla mnie najważniejsze ;-)
|
|
|
#7 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Ja wychodze z zalozenia ze topowa poprzednia generacja da rade na 2-4 nastepnych generacji , i tak obecnie posiadam lekko podkrecona GTX980 OC i daje rade wydajnosc ma na poziomie GTX1070 wiec nie widze potrzeby podazac za owczym spedem
|
|
|
#8 |
|
Kiedyś to było
Poskładałem inny zestaw, tym razem na AMD:
CPU: AMD Phenom X6 1055T MOBO: Asrock 890GX EXTREME3 GPU: Radeon R9 270X RAM: 8GB DDR3 HDD: 500GB SATA3 (nie wiem jaka marka) SSD 64GB (nie wiem jaka marka) PSU: Chieftec/bequiet! 500W (nie podaje modelu ale o te marki mi chodzi) Chłodzenie: SilentiumPC Spartan Pro 3 Obudowa: SilentiumPC Brutus Razem wychodzi koło 1600zł przy używanych częściach (prócz dysku), na monitor 400zł i mam cały zestaw. Procesor 6 rdzeni więc niby lepszy, płyty pod AM3 są tańsze (ta kosztuje koło 200zł). Grafika też jest lepsza niż poprzednio. Myślicie że bardziej się opłaca? |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Guru
Cytat:
|
|
|
|
#10 |
|
Kiedyś to było
Po co? Teraz mam partycje systemową 60GB i blisko połowę wolnego.
To będzie dysk tylko na system i programy, wszystko inne na twardzielu
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Guru
Cytat:
|
|
|
|
#12 |
|
egipski bóg
Data rejestracji: 28.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Chociaż by dlatego że kosztuje 100 zł
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Moderator
Zlotowicz
DarkSlide97 kto ci doradził tego AMD Phenom X6 1055T
to jest grzejnik z TDP 125W a przy tym wydajnością gorsza jak Intel C2Q6600 od czasów AMD Athlona XP K7 AMD nic sensownego nie wypościło Intel nie ma konkurencji szukaj Intela i7-9xx pierwszej generacji pod LGA1366 miałem takiego 7lat i dawał rady do końca wydajnościowo wymienił tylko i wyłącznie przez brak wsparcia dla SATA3 i M.2 i USB3.1 mówię ci z DALEKA !!! od AMD CPU jak i GPU
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Cytat:
Taki ADM Ryzen - daje radę - mimo, iż przekracza dopuszczalny budżet...
|
|
|
|
#15 |
|
Moderator
Zlotowicz
czy ja wiem od czasów C2D. AMD nie ma czym rywalizować z Intelem
byłem fanem AMD kiedyś ale zapłaciłem majątek za pierwszego X2 a na śniadanie zjadał mnie PDC E2xxx powiedziałem dość
|
![]() |
| Tagi |
| cpu, dyski ssd, gpu, nowy komputer, podzespoły, pomoc w wyborze sprzętu, procesor, ram, sprzęt |
|
|