![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Sprawdzenie oryginalności Microsoft Office
Była kiedyś strona, na której można było to zrobić (windows/genuine...), jednak od jakiegoś czasu nie ma już takiej możliwości.
W jaki sposób można sprawdzić, czy Office zainstalowany na komputerze (kupiony notebook) jest oryginalny?
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
A masz COA, oryginalny nośnik, fakturkę?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
U mnie COA naklejone jest na pudełko płyty DVD - nośnikiem jest recovery razem z systemem, instalki Office'a nie ma.
Także głównie COA + faktura za laptop.
![]() |
#4 |
Author
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 29.03.2003
dawno tego nie robilem (bo od dawna nie uzywam offica), ale zdaje sie wystarszy sprobowac automatycznie przez net wgrac aktualizacje do offica i sam sie sprawdzi przed operacja
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Już nie sprawdza. M$ wycofał się z tego pokrętnie coś tłumacząc o stłamszeniu przez piratów...
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Zazwyczaj do notebooków dołączany jest trial z możliwością przedłużenia poprzez zakupienie
![]()
![]() |
#7 |
the one
CDRinfo VIP
Właśnie te automatyczne sposoby już nie działają (a sam z nich kiedyś korzystałem).
Co do reszty rzeczy, to jest u mnie chyba tak jak u Patrixa - tzn. instalką systemu jest Recovery Disc, ale instalatora Office'a nie ma (raczej). To zresztą mi nie przeszkadza, bo widziałem wiele laptopów sprzedawanych w ten sposób (kupowany w Stanach). Nie zwróciłem natomiast uwagi na COA od Office'a. Na pewno nie ma go na komputerze, dokumenty wszystkie będę musiał dokładnie przejrzeć. Jak rozumiem, jeśli tego nie znajdę (na pewno nie zgubiłem) to bez względu na sam numer seryjny, oprogramowanie raczej legalne nie jest?
![]() |
#8 |
Author
Zlotowicz
zdecydowanie nie
wymagane jest posiadanie dowodu zakupu w postaci faktury lub naklejki |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
the one
CDRinfo VIP
Przejrzę dokumenty, czy na pewno tego nie mam. Natomiast w kwestii samego numeru - rozumiem, że jeśli mam COA i dowód zakupu notebooka, to reszta mnie nie interesuje?
![]() |
#10 |
Author
Zlotowicz
jak kiedys tam przegladalem licencje to sa wymienione 4 elementy (nosnik, faktura, naklejka i cos tam jeszcze) z czego posiadac trzeba co najmniej dwa
to w kwestii MS natomiast z punktu widzenia polskiego prawa dowodem jest faktura poniewaz na fakturze za notka nie ma wyszczeglnionego Office raczej, to sprawe zalatwia COA jak masz fakture i COA - jestes czysty |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
the one
CDRinfo VIP
Ok, zostaje COA.
Ale tak w ogóle to na jakiej zasadzie są sprzedawane te notebooki z instalowanym (ale nie przez producenta tylko sprzedawców) pakietami biurowymi? Oni kupują je hurtowo i dodają do notebooków? Bo zakładam, że nie ściągają sobie po prostu z internetu..
![]() |
#12 |
Nikoniarz
Data rejestracji: 26.01.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja w nowym Asusie Eee PC miałem zainstalowanego Office 2007. Jest to wersja testowa, po aktywacji działa bodajże 60 dni.
Na szczęście miałem kupionego pełnego Office'a 2007 w wersji domowej i klucz spokojnie aktywował pełną wersję. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
the one
CDRinfo VIP
COA nie znalazłem, więc nie wiem w końcu czy ten Office legalny jest czy nie. W sumie powinienem wyjaśnić sprawę, ale na razie mi się nie spieszy, bo na półce i tak mam pudełko z kupionym w sklepie, więc tak czy siak legalnego w domu mam.
Jest inny problem. Musiałem przywrócić notebooka do ustawień fabrycznych. Co prawda miał to zrobić do daty po zainstalowaniu Office'a, ale jego też usunął. Zapisałem sobie wcześniej dane rejestracyjne, dane zapisane na dysku po momencie zrobienia obrazu teoretycznie też zostały zapisane, więc spodziewałem się, że to wystarczy, ale chyba nie. Chciałbym teraz ściągnąć tego Office'a (wersja 2007 Enterprise) i zainstalować jeszcze raz, ale żeby to zrobić (ze strony Microsoftu) potrzebuję Product Key. Tego oczywiście nie mam (bez CoA), więc zastanawiam się, czy można spróbować go jeszcze odzyskać. Dane z poprzedniego systemu jakieś zapisane mam, są też programy, które szukają w rejestrze takich informacji, ale to raczej na systemie aktualnie zainstalowanym (w sumie to nie wiem). Generalnie - chodzi mi o to, czy informacja na temat Product Key znajduje się w jakimś konkretnym pliku? Pliku z ustawień samego Office'a (jest taki katalog, gdzie jest trochę plików konfiguracyjnych), może sam plik rejestru? Spróbowałbym to jeszcze sam odzyskać, zanim ewentualnie skontaktuję się ze sprzedającym.
![]() |
#14 | |||
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
![]() |
![]() |
![]() |
#15 | |||
the one
CDRinfo VIP
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S | cartman11 | Napędy optyczne DVD | 2 | 02.12.2007 11:52 |
Nagrywarka nie odtwarza płyt | visual | Nośniki optyczne | 6 | 10.08.2007 01:19 |
Nic nie wypala na CD-RW | Artures | Nośniki optyczne | 4 | 28.03.2006 19:42 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne CD | 1 | 17.07.2005 00:44 |
NeroVision Express sie je... HELP | lukmeen | Napędy optyczne DVD | 0 | 17.07.2005 00:03 |