Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 16.10.2022, 23:11   #1
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Toshiba TECRA 720CDT i Windows 98

Dorwałem praprzodka dzisiejszych laptopów pod postacią Toshibozaurusa Tecrusa i chciał bym go ożywić... to znaczy odświeżyć go na ile to możliwe, ale muszę się wcześniej doradzić starszyzny, dla której sprzęty tej kategorii były codziennością lub przynajmniej czymś więcej niż ciekawostką w przeszłości.


Otóż wspomniana Toshiba Tecra 720 CDT (zdjęcie poglądowe z sieci) to dosłownie potwór do generowania przychodów z Bitcoinów...
Procesor 133 MHz, RAM 16MB wbudowane (Plus 128MB dodatkowe - w końcu zadziałało) i dysk o pojemności 2GB...

I teraz w czym problem...

Jest na tym zainstalowany Windows 98 po Polsku. Niestety normalne uruchomienie zatrzymuje się na ekranie logowania gdzie nie podpowiada nic ani nie daje możliwości wpisania/wyboru użytkownika. Samo się też nigdzie nie zaloguje... ot wisi na tym ekranie.
Wejście do trybu awaryjnego skutkuje wejściem do systemu gdzie powywalałem zbędnych użytkowników postawiłem własnego Admina, potem nawet wywaliłem wszystkie inne konta z nadzieją że się zaloguje na to konto, ale jak wisiało tak wisi.
Zrobiłem nawet klon tego dysku i przeniosłem partycję na inny dysk o pojemności 40GB (oczywiście 2,5 IDE). Jednak i tutaj żaden program nie był w stanie rozszerzyć pojemności partycji FAT32 by móc doinstalować jakieś aktualizacje i łatki (najpierw je dograć, bo USB brak, FDD brak, a CD niewidoczne... o ile żywe). Może OS by się odezwał. Partycje dodane później (poza systemową) nie są przez system widoczne więc instalki łatek nie są dostępne, jeszcze nie wgrywałem na systemową (do testowania dopiero)


W BIOS mogę zmienić kolejność z FDD-->HDD lub z HDD-->FDD, gdzie oczywiście żadnej stacji dyskietek nie posiadam. To też generuje problem w postaci braku możliwości zrobienia czystej instalacji systemu. CD w trybie awaryjnym nie pokazuje się w menadżerze urządzeń, ale po włożeniu płyty dioda się podświetla. (BIOS nic o CD nie wie, ale to może być jego brak... no znaczy brak uwzględnienia go w opcjach BIOS... tu się nawet daty nie ustawia)

Zastanawiam się jak tu prehistoryka ruszyć, bo chciał bym w jakieś DOSowe gierki popykać. Raczej w obecnym stanie nic nie zainstaluję bo bez FDD po prostu mnie nie wpuści. Instalacja na innej starszej maszynie i próba przepięcia raczej odpada, bo sporadycznie zadziałało to w Windows 7, a już śmielej w Windows 10 itd, ale czasy 98 to raczej instalacja na sztywno.

Co sądzicie, da się coś z tym zrobić?

Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 16.10.2022 o godz. 23:15
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 16.10.2022, 23:55   #2
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,665
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja wiem


fajnie sie rozpadnie zucony z wierzowca


A tak na powaznie...., to brak na powaznie
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.

Ostatnio zmieniany przez misiozol : 17.10.2022 o godz. 00:08 Powód: :P
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 00:05   #3
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Ja wiem fajnie sie rozpadnie zucony z wierzowca


A tak na powaznie.... to brak na powaznie
skoryguj przecinki bym wiedział jak domyślnie miałem to odczytać...

co do reszty..
Jest jeszcze jedno rozwiązanie... sprzedać maniakom retro. Takich nie brakuje, bo poniekąd sam się do nich zaliczam. Mam jednak taki mały dyskomfort że nigdy w życiu nie instalowałem samemu Windowsa 95 i 98. Stąd mnie trochę kusi zrobienie takiego ustrojstwa.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 00:10   #4
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,665
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Sie maruda znalazl, a lewatywe chcesz ? Zaraz ci zorganizuje wczasy w lazarecie
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 00:34   #5
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Cytat:
Napisany przez misiozol Podgląd Wiadomości
Sie maruda znalazl, a lewatywe chcesz ? Zaraz ci zorganizuje wczasy w lazarecie
Powody do marudzenia mam, bynajmniej z poza forum bo mnie kręgosłup boli że hoho, przez co (również i przy zmęczeniu) sarkazmu tak nie wyczuwam, i tutaj zamysłu z twojego komentarza...

Lewatywy nie potrzebuję, ... ja to najchętniej "zerosiedem zgłoś się"

Pytaniem co do Toshiby, to chciałem też dopytać czy ktoś miał jakieś doświadczenia z instalacją OS takich jak właśnie Windows 98. Czyli dyskietka startowa itd... czy szło to jakoś zastąpić, pominąć, obejść.. czy lepiej że moja rzeczywistość już z tego wyrosła i mnie minęło.
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 12:58   #6
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,665
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Pare razy instalowalem w98 bylo to ze 20 late temu i zawsze byla dyskietka i CD , czy dalo sie inaczej nie wiem bo jak tylko dalo sie z tego uciec na xp to wszyscy masowo przechodzili.

BTW. okrojony xp powinien na tym dzialac jako tako
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 13:49   #7
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja wiem że XP, czy 2000 na tym by poszedł, ale mi chodzi dokładnie o Winzgrozę 98 (tu w możliwie najnowszej wersji... ale to wciąż 98)

Skoro nie zainstaluję 98 to i XP ("W BIOS mogę zmienić kolejność z FDD-->HDD lub z HDD-->FDD, gdzie oczywiście żadnej stacji dyskietek nie posiadam")
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.10.2022, 14:04   #8
grzeniu
XV1100
 
Avatar użytkownika grzeniu
 
Data rejestracji: 19.02.2002
Posty: 31,673
grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>grzeniu ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Windows Me był na CD (bez potrzeby FDD). Wbrew wszystkim psioczącym na niego, jest/był lepszy od 98. Żeby dobrze chodził potrzebował 128 ram, a wtedy wszyscy mieli 64 i stąd narzekania. Nie wiem jak tam te twoje 2GB HDD, czy mu wystarczy. Nie pamiętam ile zajmował, bo startowałem na 40GB i to wtedy była olbrzymia pojemność. Jak uwidocznisz napęd to spróbuj, jak lubisz się bawić.
__________________
Pozdr./Grzeniu
grzeniu jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2022, 00:25   #9
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Na innej maszynie mam już zrobioną podstawę dla Windows 2000/Me... to znaczy zainstalowany, jakieś sterowniki są, ale jak się zainstalowały wszystkie to wysypało się coś w systemie i musiałem stawiać od nowa. Poza powyższym, jeśli się dobrze przyjrzeć to mamy w ME coraz więcej elementów które finalnie wylądowały w XP, a ja chciałem sobie popatrzeć i posłuchać dysku jak go Windows 98 defragmentuje...
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2022, 13:10   #10
misiozol
Moderator
 
Avatar użytkownika misiozol
 
Data rejestracji: 26.10.2008
Lokalizacja: Carnew
Posty: 6,665
misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>misiozol jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
To tak jak wywazanie otwartych drzwi, szukasz klasyki postaw na tym okrojone xp, 98 to katastrofa jest do wszystkiego stery trzeba marnie to widze, a moze zacznij od tego czemu nie dziala CD i go nie widac bo w bios powinno byc widac .
__________________
Reballing, BGA, Reflow, Service of all consoles and devices. Based in IRELAND for all your needs.
misiozol jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.10.2022, 23:10   #11
KaiQ
Guru
 
Avatar użytkownika KaiQ
 
Data rejestracji: 23.07.2018
Lokalizacja: Podkarpacie
Posty: 1,451
KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>KaiQ po prostu jest dobry(a) <350 - 449 pkt>
Ja doskonale wiem że Windows 98 był niedorobiony, przecież nie potrzebuję komputera do pracy bo mam ich aż nadto. Jestem w stanie zrobić dosłownie muzeum gdzie mogę postawić na maszynie adekwatnej do czasów wszystkie systemy od Windows 95 po Windows 11 i jeszcze mi sprzętu zostanie..... zapewne. (Choć Windows 8 - 8.1 instalował bym jak za karę)
Tutaj chodzi o zrobienie tego dla przysłowiowej sztuki... bo mogę!
Testowałem prostotę instalacji i przeskoku w Windows 2000 i wiem że dużo więcej wnosi, ale to wciąż nie Windows 98 (oczywiście nie uznaję tego za sadomasochizm). Chodzi mi również o dostęp do tych rozwiązań, które były stricte w 98-ce

BTW.
Ten BIOS to 3 pozycje na krzyż... nie ma tam kompletnie mowy o CD
KaiQ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
720cdt, reinstalacja, tecra, toshiba, widnows 98, windows

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 17:53.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.