![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Guru
Data rejestracji: 14.06.2002
![]() |
Tworzenie etykiet CD/DVD/BD w Photoshopie
Dziś korzystając z wolnego czasu ściągnąłem 30-to dniową wersje Adobe Photoshopa CS5 i próbuje zrobić etykietę na płytę Blu Ray. Znalazłem gotowy projekt, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i wpisać tytuł, niestety jakoś sobie nie mogę dać rady. Czy ktoś obeznany w temacie jest w stanie mi pomóc i poprowadzić krok po kroku jak mam to zrobić. Dodaje link to wzoru płyty BR, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i tekst.
http://rapidshare.com/files/41447256...c2_Postman.psd |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Zerknę, problem tylko w tym, że mam commercial CS2
![]()
![]() |
#3 |
Guru
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Pingwin specjalista.
Tak szybko "na kolanie" zrobione:
![]() Cały trick polega na zabawach z layer'ami, gumce, funkcji resize (ctrl+t). Pytanie potem jak to chcesz drukować ? Do druku potrzebna jest informacja o DPI. PS tak, Sandra Bullock jest za***iaszcza ![]()
![]() |
#5 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
1. Wczytujesz tego psd i ten obrazek, co chcesz wstawić.
2. Wybierasz Move tool (V) i przenosisz obrazek na zakładkę ze wzorem psd. W boxie layers przenieś warstwę z tym obrazkiem na prawie sam dół, nad warstwę 'reteg 5'. Wszystko drag&drop. 3. Zaznacz warstwę z dostawianym obrazkiem - możesz go teraz przesuwać Move toolem, a wciskając Ctrl+t zmieniać jego wymiary i obracać. Możesz też zmieniać przezroczystość warstwy na przyborniku layers. 4. Jak poustawiasz i dopasujesz już wielkości/obroty - trzymając Ctrl kliknij na warstwie 'reteg 10', pojawi się zaznaczenie tej warstwy. Teraz zaznacz warstwę dostawianego obrazka i naciśnij klawisz Del - zostanie skasowana część obrazka znajdująca się w obrębie maski. Ten krok jest potrzebny po to, bo warstwa wyższa jest z 95% przezroczystością, więc dostawiany obrazek będzie wpływał na kolor tej warstwy. 5. Napisy to już prosto, naciskasz 't' wpisujesz text, dobierasz wielkość, kolor... |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 16.02.2006
![]() |
Witaj, w tym wypadku jest to dość proste. Białe pole jest warstwą, którą można zamienić na każdą inną (dowolny obrazek), ale powinno być poniżej "Csoport". Zrób tak - o góry po lewej w menu PLIK - OTWÓRZ (znajdź obrazek, który chcesz wstawić i go wskaż lub myszka x2). Po prawej stronie w dolnej części ekranu powinno być widać WARSTWY. pojawi się tam miniaturka Twojego obrazka, a sam obrazek pojawi się na głównym ekranie - miniaturka powinna znajdować się pomiędzy "Csoport" a "reteg5". Warstwy można przesuwać miedzy sobą dowolnie (zaznacz i upuść). Później gdy ustawisz obrazek możesz dodać text, jest po lewej stronie w meny w takiej ramce obaczone jako ikonka "T". Powodzenia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Pingwin specjalista.
Najlepsze są skróty... z tego co wiem niezmienne z wersji na wersję.
![]() |
#8 |
Guru
![]() |
Dzięki Panowie. Normalnie jestem w szoku
![]() No to zrobiłem "prawie" tło z obrazka, niestety nie wiem, jak mam zrobić to, aby nie prześwitywał jego obrys na logu BluRay z prawej strony. ![]() Ostatnio zmieniany przez Ricki : 23.08.2010 o godz. 07:33 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Pkt nr 4.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Guru
![]() |
Dzięki tez to przed momentem odkryłem. Już jestem zadowolony z tych kilku sztuczek jakie się nauczyłem
![]() Tak to na razie wygląda w programie do wydruku ![]() a tak projek psd http://rapidshare.com/files/41458297...e__Bournea.psd |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Korzystając z narzędzia 'Text' (t) na górze powinno się pojawić menu z ustawieniami rodzaju, wielkości czcionki, itp. Możesz też z menu 'Window' włączyć przybornik 'Character'
Obwódkę tekstu najłatwiej uzyskać za pomocą efektów warstwy: kliknij PPM na warstwie tekstu, wybierz z menu 'Blending options' z pobaw się efektami (za obwiednię odpowiada 'Stroke'). Przenieś logo z innych projektów tak samo jak wyżej wstawiałeś obrazek - drag&drop. |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Guru
![]() |
Jakoś mi to drag&drop nie działa, może coś źle robie. Cz mógłbyś wyciągnąć to logo z tego:
http://rapidshare.com/files/41460152...emplate_JR.psd Z tekstem już sobie poradziłem. ![]() Aha, już tak na koniec sobie przypomniałem, czy idzie edytować jakoś tekst z obwódki dookoła płyty o prawach autorskich? Ostatnio zmieniany przez Ricki : 23.08.2010 o godz. 12:53 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Guru
Data rejestracji: 10.10.2004
![]() ![]() ![]() |
Panowie, a nie lepiej ściągać gotowe okładki z np www.cdcovers.cc lub www.images.google.com ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#14 | |
Guru
![]() |
Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Pingwin specjalista.
No ale Blu Ray ma taką samą średnicę, cała różnica to to wycięcie z prawej
![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Programy do edycji etykiet dla LabelFlasha. | Michael00 | Napędy optyczne CD | 3 | 24.05.2006 15:20 |