![]() |
Tworzenie etykiet CD/DVD/BD w Photoshopie
Dziś korzystając z wolnego czasu ściągnąłem 30-to dniową wersje Adobe Photoshopa CS5 i próbuje zrobić etykietę na płytę Blu Ray. Znalazłem gotowy projekt, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i wpisać tytuł, niestety jakoś sobie nie mogę dać rady. Czy ktoś obeznany w temacie jest w stanie mi pomóc i poprowadzić krok po kroku jak mam to zrobić. Dodaje link to wzoru płyty BR, w który chciałbym wkomponować dowolny obrazek i tekst.
http://rapidshare.com/files/41447256...c2_Postman.psd |
Zerknę, problem tylko w tym, że mam commercial CS2 :D
|
Cytat:
|
Tak szybko "na kolanie" zrobione:
http://img829.imageshack.us/img829/3086/pngdl.th.png Cały trick polega na zabawach z layer'ami, gumce, funkcji resize (ctrl+t). Pytanie potem jak to chcesz drukować ? Do druku potrzebna jest informacja o DPI. PS tak, Sandra Bullock jest za***iaszcza :] |
1. Wczytujesz tego psd i ten obrazek, co chcesz wstawić.
2. Wybierasz Move tool (V) i przenosisz obrazek na zakładkę ze wzorem psd. W boxie layers przenieś warstwę z tym obrazkiem na prawie sam dół, nad warstwę 'reteg 5'. Wszystko drag&drop. 3. Zaznacz warstwę z dostawianym obrazkiem - możesz go teraz przesuwać Move toolem, a wciskając Ctrl+t zmieniać jego wymiary i obracać. Możesz też zmieniać przezroczystość warstwy na przyborniku layers. 4. Jak poustawiasz i dopasujesz już wielkości/obroty - trzymając Ctrl kliknij na warstwie 'reteg 10', pojawi się zaznaczenie tej warstwy. Teraz zaznacz warstwę dostawianego obrazka i naciśnij klawisz Del - zostanie skasowana część obrazka znajdująca się w obrębie maski. Ten krok jest potrzebny po to, bo warstwa wyższa jest z 95% przezroczystością, więc dostawiany obrazek będzie wpływał na kolor tej warstwy. 5. Napisy to już prosto, naciskasz 't' wpisujesz text, dobierasz wielkość, kolor... |
Witaj, w tym wypadku jest to dość proste. Białe pole jest warstwą, którą można zamienić na każdą inną (dowolny obrazek), ale powinno być poniżej "Csoport". Zrób tak - o góry po lewej w menu PLIK - OTWÓRZ (znajdź obrazek, który chcesz wstawić i go wskaż lub myszka x2). Po prawej stronie w dolnej części ekranu powinno być widać WARSTWY. pojawi się tam miniaturka Twojego obrazka, a sam obrazek pojawi się na głównym ekranie - miniaturka powinna znajdować się pomiędzy "Csoport" a "reteg5". Warstwy można przesuwać miedzy sobą dowolnie (zaznacz i upuść). Później gdy ustawisz obrazek możesz dodać text, jest po lewej stronie w meny w takiej ramce obaczone jako ikonka "T". Powodzenia.
|
Najlepsze są skróty... z tego co wiem niezmienne z wersji na wersję.
|
Ilość załączników: 1
Dzięki Panowie. Normalnie jestem w szoku :spoko:
No to zrobiłem "prawie" tło z obrazka, niestety nie wiem, jak mam zrobić to, aby nie prześwitywał jego obrys na logu BluRay z prawej strony. Załącznik 55492 |
Pkt nr 4.
|
Ilość załączników: 1
Dzięki tez to przed momentem odkryłem. Już jestem zadowolony z tych kilku sztuczek jakie się nauczyłem ;), teraz mam jeszcze kilka problemów. Jak zmienić rozmiar, kolor i styl tekstu lub dodać do liter czarną obwódkę, tak aby lepiej oddzielić je od tła, dodatkowo mam kilka plików psd i są tam loga wydawców i inne, chciałbym jakoś z innego projektu przenieść logo UNIVERSAL na mój projekt pod logo Blu ray Disc.
Tak to na razie wygląda w programie do wydruku Załącznik 55493 a tak projek psd http://rapidshare.com/files/41458297...e__Bournea.psd |
Korzystając z narzędzia 'Text' (t) na górze powinno się pojawić menu z ustawieniami rodzaju, wielkości czcionki, itp. Możesz też z menu 'Window' włączyć przybornik 'Character'
Obwódkę tekstu najłatwiej uzyskać za pomocą efektów warstwy: kliknij PPM na warstwie tekstu, wybierz z menu 'Blending options' z pobaw się efektami (za obwiednię odpowiada 'Stroke'). Przenieś logo z innych projektów tak samo jak wyżej wstawiałeś obrazek - drag&drop. |
Jakoś mi to drag&drop nie działa, może coś źle robie. Cz mógłbyś wyciągnąć to logo z tego:
http://rapidshare.com/files/41460152...emplate_JR.psd Z tekstem już sobie poradziłem. :spoko: Aha, już tak na koniec sobie przypomniałem, czy idzie edytować jakoś tekst z obwódki dookoła płyty o prawach autorskich? |
Panowie, a nie lepiej ściągać gotowe okładki z np www.cdcovers.cc lub www.images.google.com ?
|
Cytat:
|
No ale Blu Ray ma taką samą średnicę, cała różnica to to wycięcie z prawej :]
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:09. |