![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
![]() |
#1 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
wifi - problem
jak w temacie:
po krótce: - sprzęt - pentagram cerberus wifi + antena 15db - u teściówki w blaszaku wifi pentagrama na pci + program do przycinania łącza (512/128 - ustawienia) - u mnie piętro wyżej lapek toshiba a200 na dole wszystko śmiga bezproblemowo, piętro wyżej już zazynają się schody - nie wiem w czym leży problem, bo program: - do obsługi sieci (vista) - pokazuje 3-5 kresek "mocy" routera, - inSSIDer - pokazuje 60-80 dbm na RSSI a lapek ma problemy z połączeniem się z netem, nawet czasami nie chce się połączyć z routerem, nie mówiąc już o tym że jak nawet dostanie adres to net nie działa no i NAJGORSZE (choć bez netu gorzej) nie mogę się nawet na stronę administracji routera dobić ![]() w czym tkwi problem ?? - za mały zasięg routera (na standardowej antence był mniejszy) ?? - za słaba karta sieciowa w lapku ?? dołożyć AP-ka po drodze jako bridge ?? dzięki za info P.S. --brak-- |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Jukebox Hero
Data rejestracji: 17.09.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wygląda na to że przyczyną jest jednak jednak siła sygnału.
Problemy zaczynają się bowiem po przejściu na inne piętro. Być może na tym innym piętrze jest jakieś urządzenie zakłócające WiFi (u mnie np. wifi działa wolno w pokoju gdzie są 2 telefony DECT - poza tym śmiga). Dołożenie repeatera powinno poprawić sytuacje, z tym że to najdroższe rozwiązanie. Bez repeatera u mnie tez były problemy z jednym piętrem (grube podłogi). Z repeaterem sieć jest nawet w piwnicy (repeater jest razem z routerem 2 piętra wyżej). |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
to zwykły AP w trybie bridge nie wystarczy ??
a czy taki http://www.allegro.pl/item537006260_...exa_27676.html byłby dobry ?? coś z odkręcaną anteną abym przemontował swoją ![]() a taki repeater ?? http://www.allegro.pl/item534179687_..._war_54gs.html albo takie "cudo" na repeater ![]() Ostatnio zmieniany przez icemac : 28.01.2009 o godz. 08:24 |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Jukebox Hero
Wystarczy zwykłe AP, ale w trybie bridge bedzie działało po prostu jako switch ethernetowy na wifi - zasięgu nie powiekszy.
Musi mieć funkcję repeatera, w którym działa jednocześnie jako klient (routera pentagram) i AP. Ja mam takiego. http://www.allegro.pl/item532668982_..._pasm_qos.html Niezależnie od trybu działania urządzenia, w ustawieniach wifi można tam zafajkować "enable wireless repeater". Urządzenie jest bardzo dobre i bezproblemowe (ma nawet watchdoga, umie samo się zresetować jak jest coś nie tak z połączeniem) . I z tego co widze - tańsze ![]() Można też nim przyciąć łącze dla teściowej ![]() ![]() Odkręcana antenka też jest ![]() edit: to cudo za 45zł też wygląda ciekawie - repeater ponoć jest. Ale moge polecić tylko to co sam przetestowałem ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.01.2009 o godz. 08:25 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Cytat:
![]() P.S. to "Twoje" za 130zł wychodzi a "moje" za 55zł ![]() ale chciałbym mieć zasięg ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Jukebox Hero
Zawsze taniej niż tplink za 200
![]() już samo TP źle mi się kojarzy ![]() A tak serio to cholera wie ile jest warte to za 45... jakby było dobre to bym na zapas kupił ![]() W Lublinie nie dało się bridge kupić poniżej 200zł ![]() ![]() I to we wrześniu gdy dolarów używaliśmy na rozpałkę do pieca ![]() Powiedziałem sprzedawcy że mniej kosztuje AP z modemem ADSL, a ja chce tylko jakiś BYLE AP z bridge.... (potrzebowałem "switcha na wifi"). złowrogi miał uśmieszek ![]() Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.01.2009 o godz. 08:44 |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
poczytałem o tym "cudzie" są problemy jako repeater działa TYLKO I WYŁACZNIE z samym sobą
![]() a jak Ty polecasz tego AP i łapie przez kilka stropów to się chyba skuszę, tylko ![]() czy postawić gdziekolwiek w mieszkaniu poniżej mojego ?? dzięki za info P.S. i masz go do routera podpiętego kablem, czy po wifi ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Daj linka do tej anteny bo jestem wrecz pewien ze ona jest problemem. Zreszta 15dBi to jak zmiescilem w domu? przeciez to jest prawie metrowa antena
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
http://www.allegro.pl/item534913898_...dzialanie.html antena to takie coś
![]() to jak repeater plus zwykła mała antenka w AP-ku ?? jeśli tak to ja jestem za ![]() P.S. na oryginlanej było znacznie gorzej |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Jukebox Hero
jak napisałem potrzebny był mi switch na wifi, aby nie ciągnąć kabli z routera do drugiego pokoju.
Black AP jest w trybie bridge, podłączony przez wifi do routera Linksys WAG200G, do niego podpięte są kabelkami urządzenia ethernetowe. Dodatkowo działa jako repeater wifi. W sumie wszystko jest "przezroczyste" - tzn oprócz tego że zwiększył się zasięg repeatera nie widać (można jednak zobaczyć że działa w panelu AP - podaje ile pakietów przeszło przez repeater). Podobnie sam AP jest przezroczysty. Urządzenia podpięte do niego zachowują się tak, jakby były podpięte bezpośrednio do linksysa (to linksys nadaje adresy IP itd). I o to właśnie mi chodziło ![]() Oba urządzenia mam na tym samym piętrze, tylko w innych pokojach. Ale zasięg zwiększył się również "w dół". Albo sygnały się jakoś sumują, albo Black AP ma wyraźnie lepszy sygnał od Linksysa. Gdyby postawić go piętro niżej to pewnie działałoby to jeszcze lepiej. Ostatnio zmieniany przez sobrus : 28.01.2009 o godz. 09:19 |
![]() |
![]() |
![]() |
#11 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 10.08.2002
![]() |
Realnie to ona z 7dBi bedzie miec. 12dBi to naprawde spora antena... sam taka mam na dachu ;D
Do tego dodajac jakosc wykonania tej anteny to bedzie wiecej szkody niz porzytku... sprawdzalismy wlasnie taki wynalazlem i standardowa 5dBi z routera... ta 5dBi miala wiekszy zasieg. Szkoda ze sprzet pentagrama kupiles... bo to taki no-name jesli chodzi o wi-fi uzywaja chipsetow RTL. Najlepszym rozwiazaniem bylby TP-Link bo umieszczaja Artherosa... to juz jest ogromna roznica Najtanszym kosztem (nic nie dokladajac) mozesz kombinowac z kanalami (wbrew pozorom duzo daje) i z ustawieniem anteny pod lekkim katem albo poziomo... zalezy jak stoi router. Pamietaj ze fale rozchodza sie w tej antenie poziomo wiec jak ja postawisz pionowo to nad nia i pod nia bedziesz mial martwe strefy |
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
z kanałami kombinowałem, z ustawieniem anteny też, z bieganiem po mieszkaniu z lapkiem też
![]() chyba zakupię repeater i zmienię antenkę na standardową - bo pentagram w poziomie ma dobry zasięg ![]() 120-125zł (tak znalazłem z przesyłką ![]() P.S. @sobrus jak dojdze to popytam się co i jak z ustawieniami ![]() P.S.2 sprzęt zakupiony, czekam na przesyłkę ![]() i wtedy teściowkę z poziomu "hardłeru" przytnę ![]() ![]() Ostatnio zmieniany przez icemac : 28.01.2009 o godz. 09:46 |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
Jukebox Hero
oki
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
czy tak ma być ustawione jako repeater ??
tylko nie wiem gdzie/jak mam wpisać klucz WEP do BlackAP aby "się logował" do pentagrama ?? czy może nie trzeba - mam ustawione również filtrowanie po MAC adresach kart sieciowych dzięki za info P.S. na razie skonfigurowałem "na sucho" bo w robocie nie mam pentagrama ![]() Ostatnio zmieniany przez icemac : 30.01.2009 o godz. 09:27 |
![]() |
![]() |
![]() |
#15 |
Jukebox Hero
omg icemac sorki, zupełnie zapomniałem o Tobie
na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że wczoraj brat kupił Gears of War 2 :/ klucz o ile pamietam wpisuje sie w zakladce wireless/security albo wireless/advanced w operation mode wybierasz bridge jak wroce do domu i oczywisnie nei zapomne (alarm sobie ustawie) to dam screenshoty jak to jest u mnie Ostatnio zmieniany przez sobrus : 30.01.2009 o godz. 09:39 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
problem z odczytem | tomaszekkkk | Napędy optyczne DVD | 9 | 30.07.2008 15:33 |
Rozwiązany Problem bluetooth HP nx6125 | aeiouy | Off topic | 0 | 26.05.2006 14:35 |
Czy ktoś ten problem wreszcie rozwiąże??? | sovi | Napędy optyczne DVD | 15 | 28.02.2006 11:27 |
Problem z nagrywarką. | rafkup | Napędy optyczne CD | 13 | 07.12.2003 14:36 |
dziwny problem z nagrywaniem... | he-man | Napędy optyczne CD | 7 | 09.06.2002 22:29 |