![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Win32 Disk Imager - odczyt plików z obrazu IMG wraz z numerami ich sektorów
Sprawa wygląda tak:
W Raspberry Pi które robi mi za hub automatyki domowej (Homebridge) miałem kartę microSD 64 GB marki Toshiba zajętą w około 70%. Pewnego razu Raspbian po restarcie nie chciał już się uruchomić, więc zacząłem diagnozować problem. Winna okazała się karta pamięci, na której nie można było dokonać żadnej operacji zapisu, z usunięciem istniejących partycji i założeniem nowych włącznie. Żadna strata - mam kopię karty z 5. marca wykonaną programem Win32 Disk Imager (zajmuje ona 64 GB - ten program wykonuje kopię każdego sektora, również tych wolnych) a gwarancja na Toshibę jest dożywotnia, więc odesłałem do dystrybutora i wymienili kartę na nową. Przed chwilą chciałem zapisać obraz IMG z kopią systemu na nowej karcie pamięci i tuż przed rozpoczęciem zapisu Win32 Disk Imager poinformował mnie że obraz IMG jest WIĘKSZY niż pojemność karty o jakiś megabajt, a sektory na które zabraknie miejsca prawdopodobnie zawierają dane. Wybrałem zapis pomimo tego, operacja zapisu przebiegła poprawnie. Raspbian uruchamia się i wszystko działa, ale pomimo tego chciałbym dowiedzieć się co "straciłem" w tym brakującym megabajcie, stąd moje pytanie - jak podejrzeć zawartość wykonanego przez Win32 Disk Imager pliku IMG w taki sposób, by sprawdzić jakie pliki znajdowały się na jego końcu (powyżej ostatniego sektora alokowanego przez nową kartę). Z góry dzięki za odpowiedzi ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
nie pamietam czy przypadkiem ultraiso albo poweriso nie posiada takiej opcji
![]()
![]() |
#3 |
Obyś nadepnął na LEGO!
Zlotowicz
Data rejestracji: 30.11.2004
Ja podejrzewam, że nie zmieściło się "nic" przy 70% zapisu, ale choroba wie jak przestrzenią gospodaruje ten system.
Kiedyś, w tym miasteczku czytałem o problemie z formatowanymi i nieformatowanymi kartami, że potrafią mieć zapisane jakieś dane, wtedy to był problem, bo duże karty miały chyba 128 MB. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odmrożony leniwiec
Data rejestracji: 02.03.2018
![]() ![]() |
Edytorem heksadecymalnym podejrzeć.
![]() Skoro ten program wyciął taki numer to znaczy, że nie można mu ufać (ale kartę też trzeba sprawdzić). Posektorowo kopię zrobi cokolwiek, nawet dd, wierzę że są nawet jakieś narzędzia w Twoim jabłku (a jak nie ma to na pewno w sportowanym w machomebrew busybox). Na Windows najlepsze jakie znam to DMDE i WinImage. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Get a Mac!
![]() Data rejestracji: 18.04.2003
Problem rozwiązałem z drugiej strony, bo źle się do tego zabrałem. Głównym problemem nie była konieczność stawiania od nowa i skonfigurowania - tak naprawdę - pięciu programów tylko przerzucenia 30 GB danych we właściwe miejsce. Udało mi się odczytać obraz, zgrać dane ze strukturą katalogów i wrzucić je na nową instalację Raspbiana. Temat do zamknięcia
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Odczyt RAW | Boomel | Napędy optyczne CD | 5 | 21.11.2006 21:00 |
Obraz IMG w obrazie BIN... co zrobic? | Yaoi | Napędy optyczne CD | 3 | 16.02.2006 11:49 |
Problem z nagraniem obrazu mds/mdf na płytę DVD | klosz007 | Zabezpieczenia CD/DVD/Blu-ray | 4 | 30.12.2005 16:25 |
Teac W524E - wolny odczyt | Kranik | Napędy optyczne CD | 15 | 31.01.2003 08:36 |
Odczyt błędnych Sektorów. | Andy | Napędy optyczne CD | 2 | 16.05.2002 08:48 |