Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.03.2018, 19:43   #1
M@X
Get a Mac!

Data rejestracji: 18.04.2003
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Win32 Disk Imager - odczyt plików z obrazu IMG wraz z numerami ich sektorów

Sprawa wygląda tak:

W Raspberry Pi które robi mi za hub automatyki domowej (Homebridge) miałem kartę microSD 64 GB marki Toshiba zajętą w około 70%. Pewnego razu Raspbian po restarcie nie chciał już się uruchomić, więc zacząłem diagnozować problem. Winna okazała się karta pamięci, na której nie można było dokonać żadnej operacji zapisu, z usunięciem istniejących partycji i założeniem nowych włącznie. Żadna strata - mam kopię karty z 5. marca wykonaną programem Win32 Disk Imager (zajmuje ona 64 GB - ten program wykonuje kopię każdego sektora, również tych wolnych) a gwarancja na Toshibę jest dożywotnia, więc odesłałem do dystrybutora i wymienili kartę na nową.

Przed chwilą chciałem zapisać obraz IMG z kopią systemu na nowej karcie pamięci i tuż przed rozpoczęciem zapisu Win32 Disk Imager poinformował mnie że obraz IMG jest WIĘKSZY niż pojemność karty o jakiś megabajt, a sektory na które zabraknie miejsca prawdopodobnie zawierają dane. Wybrałem zapis pomimo tego, operacja zapisu przebiegła poprawnie. Raspbian uruchamia się i wszystko działa, ale pomimo tego chciałbym dowiedzieć się co "straciłem" w tym brakującym megabajcie, stąd moje pytanie - jak podejrzeć zawartość wykonanego przez Win32 Disk Imager pliku IMG w taki sposób, by sprawdzić jakie pliki znajdowały się na jego końcu (powyżej ostatniego sektora alokowanego przez nową kartę).

Z góry dzięki za odpowiedzi

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: