![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#16 | |
|
Guru
Data rejestracji: 22.08.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jeśli ktoś wprowadza istotne zmiany nie w nowej wersji systemu/aplikacji tylko w aktualizacji to imho powinien zrobić to dosłownie w postaci nowej opcji. A jak sama nazwa wskazuje "opcja" to coś, z czego można a nie trzeba korzystać. Istnieje sobie w menu kontekstowym, można ją włączyć, albo jest domyślnie sugerowana, ale wtedy z równie łatwo dostępną możliwością wyłączenia. Jeśli z kolei przy instalacji systemu muszę się przeklikiwać przez ekrany, gdzie interesująca mnie, kiedyś domyślna funkcjonalność (tu stworzenie konta lokalnego) jest ukryta jak Wally w książeczce Handforda, to jednak dla mnie to jest gruba pomyłka...
|
|
|
|
#19 | |
|
Odnowiony Cyfrowo
Data rejestracji: 23.05.2006
Cytat:
Inna sprawa wciskanie czegoś na siłę, szczególnie ej-aj , w każdej dziedzinie życia, czekam na ej-aj w instytucjach kościelnych.. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Moderator
![]() Data rejestracji: 26.10.2008
Szczeze to bez znaczenia mi jak to wyglada bo i tak pierwsze co robie to instaluje openshell
|
|
|
#21 |
|
Guru
Data rejestracji: 23.07.2018
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Nie będę się rozpisywał i cytował w ilu przypadkach się jak najbardziej z Wam zgadzam, ale każdy dodał trafną uwagę.
Jak dla mnie praca zawodowa i jak by nie było administracja systemami z rozdziny M$ i dostosowywanie nowych jednostek wymusiło znalezienie rozwiązań na skróty, tam gdzie uszczęśliwiają na siłę, i tak: 1. Jeśli idzie o prawy przycisk myszy pod którym pojawia się "Pokaż więcej opcji" to tutaj na pulpicie/pliku/folderze wystarczy wcześniej wcisnąć i przytrzymać Shift, co pokaże od razu domyślne menu kontekstowe, d dodatkową opcją "Uruchom jako" - wykorzystuję do wskazania czy autoryzuję kontem domenowym czy lokalnym. 2. Tworzenie użytkownika jest meganiewygodne w wersjach systemu Home, ale tutaj pomocną dłoń wyciąga wiersz poleceń i można stworzyć plik wsadowy BAT, lub po prostu wklepując konkretne linijki kodu utworzyć lokalne konto użytkownika/administratora z nadaniem mu hasła, bez konieczności przeklikiwania się przez szereg pytań. Tutaj dodam, że użytkownicy wersji Professional, spokojnie mogą wywołać z [Win]+[R] applet "lusrmgr.msc" gdzie stworzenie konta użytkownika i dodanie go do grupy Administratorzy to też kilka kliknięć. Niestety większość uszczęśliwień na siłę i forsowanie konta Microsoft, wycinanie funkcji które nie były zasobożerne sprawia, że i ja coraz częściej z zalotnym spojrzeniem patrzę w stronę Linuxa. Stwierdziłem nawet że na niekompatybilnym sprzęcie dla W11, ten Linuks już na starcie zwykły użytkownikom (do zakupów, przeglądania, drukowania, płacenia rachunków itp) na prawdę w zupełności wystarczy. ... natomiast mojego rozwijanego paska nie było i nie będzie, a jak już znalazłem zewnętrzną protezę, to się okazało że nie mogę skrótu do programu uruchomić jako admin. Jeszcze jedno. Tak podsumowując to Windows 11 zmusił mnie do nauki i szukania prostych rozwiązań, które o ile nie stworzył to zabrał. Już nawet pokazanie ikony "Ten komputer" realizuję wpisując w [Win]+[R] nazwę wtyczki: desk.cpl ,, Ostatnio zmieniany przez KaiQ : 20.01.2026 o godz. 23:26 |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| windows |
|
|