Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 21.08.2012, 20:10   #1
Kris
Nikoniarz

Data rejestracji: 26.01.2004
Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Kris ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ale, odbiegając od tematu, to muszę Ci powiedzieć Patrixu, że on wcale taki bidny nie jest. Jak ktoś chce do Internetu czy cuś, to piękna sprawa, bo to stary FS E600. Mała obudowa, cichy wentylator itp.
Kris jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 21.08.2012, 20:43   #2
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez Kris Podgląd Wiadomości
Ale, odbiegając od tematu, to muszę Ci powiedzieć Patrixu, że on wcale taki bidny nie jest. Jak ktoś chce do Internetu czy cuś, to piękna sprawa, bo to stary FS E600. Mała obudowa, cichy wentylator itp.
U mnie w pudełku leży zapomniany Willamette - straszna bida, nie ma nic z Advanced... taki po 5,- na allegro, kiedyś po 500,-

Cytat:
Napisany przez Reetou Podgląd Wiadomości
Jak najbardziej wymierny - GHz to miliard hertzów umyśle ścisły...
Taak, ale wiesz, że nie o tym pisałem...

Ostatnio zmieniany przez Patrix : 21.08.2012 o godz. 20:47
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2012, 20:12   #3
Reetou
Data rejestracji: 18.05.2004
Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Reetou ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Jak najbardziej wymierny - GHz to miliard hertzów umyśle ścisły...

@Kris, oczywiście masz rację, sam klepię z P4. Ale wirtuala na tym odpalać z windą to porażka.
Reetou jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.08.2012, 20:27   #4
andy
logged out
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 12.07.2003
andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez Reetou
Ty chyba dawno P4 nie widziałeś...
Ano dawno...
Stary 21.08.2012, 20:49   #5
andy
logged out
CDRinfo VIP

andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>andy jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Takie coś wypatrzyłem w internecie:
Cytat:
Gruchnęła właśnie wieść, że edycja Pro Windowsa 8 wyceniona została przez Microsoft na 199$. Do dnia 31 stycznia 2013 roku obowiązywać będzie jednak cena okazyjna, wynosząca jedynie 69.99$. Jeżeli ktoś zdecyduje się na zakup komputera, działającego pod kontrolą Windowsa 8, będzie mógł zaktualizować go do wersji Pro za 69,99$ do 31 stycznia 2013 roku lub za 99,99$ po upływie tego terminu.
Jakiś czas temu Microsoft ogłosił, że każda osoba, która posiada komputer z Windowsem XP, Windowsem Vistą lub Windowsem 7 będzie mogła zaktualizować swój system operacyjny do wersji Windows 8 Pro za 39,99$. Jeżeli jednak zakupiła swój komputer po 2 czerwca bieżącego roku, to do 31 stycznia 2013 będzie mogła dokonać aktualizacji za jedyne 14,99$.
Stary 21.08.2012, 21:34   #6
czechoj
Dziadek
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.06.2002
czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>czechoj ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
Takie coś wypatrzyłem w internecie:
Zainteresowała mnie ta promocja właśnie tylko tyle że nie chcę gotowego zestawu a sam sobie złożę komputer i części zakupię w róznych sklepach? Czy tez mogę do oryginalnej Win7 dostać 8 za te 69 zł?
Stary 21.08.2012, 21:09   #7
Patrix
Pingwin specjalista.

Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Boją się wyników sprzedaży? Faktem jest, że korporacje łykają najwolniej, a ostatnio łyknęły W7,
więc przez 2-3 edycje będą najedzone
Stary 21.08.2012, 21:17   #8
andy
logged out
CDRinfo VIP

@Patrix boją się, że przez kolejne 10 lat będzie W7 na desktopach tak jak to było w przypadku XP.
Stary 21.08.2012, 21:50   #9
Patrix
Pingwin specjalista.

Cytat:
Napisany przez andy Podgląd Wiadomości
@Patrix boją się, że przez kolejne 10 lat będzie W7 na desktopach tak jak to było w przypadku XP.
Na prywatnych ciut zarobią, ale na firmowych maszynkach produkcyjnych (wpiętych w domeny) czarno to widzę.

Widziałem VS 2012- oszaleli z tym layoutem ...
Stary 30.08.2012, 09:00   #10
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Dyskusja mocno się rozjeżdża tematycznie.
Proponuję wrócić do meritum sprawy, czyli: zainstaluj, przetestuj, napisz swoje uwagi.

Moje podejście do nowego Windows 8, a szczególnie do jego inerfejsu było do niedawna skrajnie negatywne. Żeby nie eskalowac napięcia powiem od razu, że ostatnio zmieniło się ze skrajnościw skrajność.
Na początku - szok! Co to kurna jest? Jakieś kolorowe kwadraciki, menu Start praktycznie nie ma... nie chcę tego, nigdy nie będę używać, to jest tylko na tablety i tym podobne zabawki...
Ale nic to - trzeba byc obiektywnym, więc nalezy zainstalowac i przez chwile uczciwie poużywać. Korzystając z tego, że chwilowo Windows 8 jest dostepny na 90 dni dla każdego, za darmo i w pełnej funkcjonalności, zassałem i zainstalowałem (oczywiście, jako drugi system na oddzielnej partycji, bo wersji Preview odinstalować się nie da.

1. Na początek - logowanie i pierwsza reakcja: nie no co jest kurna... muszę zakładać konto, żeby logować się do systemu Potem refleksja. MOGĘ określić rodzaj konta, wymaganego przy logowaniu - albo konto Microsoft (które od razu loguje mnie do sieciowych usług MS, jeśli ich uzywam), albo konto lokalne, które nie różni się niczym od tego, używanego dotychczas i które nie wymaga dostępu do sieci. Tutaj od razu dobre wrażenie - MOGĘ, ale nie MUSZĘ - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
Ekran "przedlogowania": hmmm... nic nie daje, nic nie wnosi, ale jest taki.. po prostu ładny z tym zegarkiem i kalendarzem - oczywiście moim zdaniem. Żeby przejść do właściwego logowania wystarczy go przeciągnąć myszką - fatyga żadna, a dla zwolennników ekranów dotykowych to wręcz trywialne. Tu logujemy się na taki rodzaj konta, jaki nam ( a nie producentowi) odpowiada: lokalne lub sieciowe. W moim przypadku łatwiej mi zalogować się na sieciowe, ponieważ korzystam z MSN, Hotmail oraz (przede wszystkim) Skydrive. W tym momencie, integracja wszystkich usług Microsoft natępuje automatycznie, co dla nietórych będzie na pewno znacznym ułatwieniem. Oczywiście, w ustawieniach można bez problemu określić, z którymi usługami system ma się integrować, a którymi nie - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
2. Po zalogowaniu - zgłaszają się słynne "kafelki". Pierwsze wrażenie - fatalne. Po co to i czemu to takie kolorowe? Ja osobiście mam wrażenie, że MS planuje zabrać część uzykowników firmie Apple, która - jak wiadomo -stawia na takich użytkowników, dla których więcej niż 2 kliknięcia stanowia poważny problem i którzy nie wiedą i nie chcą wiedziec o systemie absolutnie nic.
No dobrze, ale w takim razie co z tymi, którzy chcą robić i wiedzieć coś więcej? Ano nic specjalnego, są tu dwa sposoby.
- albo przełączamy się na interfejs/pulpit znany z dotychczasowych okienek, albo klikamy prawym klawiszem w ekran kafelków (ekran Start), uzyskując tym jednym kliknięciem dostęp do wszystkich możliwych ustwień i aplikacji. Muszę powiedzieć, że po prostu poprzypinałem sobie z tego ekranu wszystko co mi potrzebne do ekranu Start. Każdy może to zrobic według własnego uznania i wyboru - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.3.
3. Aplikacje ekranu Start - dla sporej ilości userów będą "idealne", ponieważ nie trzeba myślec co i gdzie - wystarczy tylko klikać. Dla mnie niestety nie są idealne, zbyt dużo trzeba się naustawiać, żeby w np. aplikacji Zdjęcia ustawić sobie to, co ma być wyświetlane. A już konieczność budowania bibliotek jest dla mnie absokutnie nie do przyjęcia.
Z drugiej strony - MS nie zmusza nas do używania tej aplikacji, żeby katalogować, synchronizować czy też oglądać nasze fotki. Możemy tego po prostu nie używać, wywalić aplikację (po fanboysku - apkę) z ekranu i zamiast tego, używać innego, dowlnie wybranego przez nas programu (ja używam ACDSee) - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć.
4. Aktywne aplikacje ekranu Start - nie pamiętam dokładne jak to się nazywa, więc proszę się ze mnie nie śmiać. Generalnie - odswierzana zawartość serwisów pojawia sie w tych kafeklach - hmmmm, rzecz gustu - mnie to niepotrzebne, częśći ludzi może sie podobać, ja mam wrażenia, że niepotrzebnie obciąża system i łącze.
5. Aplikacje pełnoekranowe - no........ robi wrażenie, trzeba się przyzwyczaić w kwestii przełączania, ale aplikacje dedykowanie wyglądaja naprawde fajnie.
6. PIERWSZE wrażenie ogólne - interfejs dziwny, ale można i wcale nie trudno jest się przyzwyczaić. Ogólnie - w kafelkowym intefejsie wystarczy przyswoić sobie to, że wszystko co ważne - jest dostepne po najechaniu myszką na jeden z narożników ekranu:
- lewy górny - aktualnie aktywne aplikacje
- lewy dolny - ekran start
- prawy górny - funcke związane z kontem uzytkownika
- prawy dolny - funkcje systemowe
-ewentualne - kliknięcie prawym w ekran Start - dostęp do tego wszystkiego, co było dostępne w starszych wersjach Windows.
Nawiasem mówiąc - wszelkie modyfikacje ekranu Start są trywialnie proste i mało tego - dają kupę dobrej zabawy.
Z drugiej strony - wizualnie jest to - moim zdaniem - brzydkie.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 30.08.2012 o godz. 09:59
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2012, 22:39   #11
jesi
Forumator

Data rejestracji: 11.09.2006
jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>jesi jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
I to się chwali Yossi Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.
jesi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 31.08.2012, 08:28   #12
Yossi
Forumator

Data rejestracji: 02.03.2012
Yossi niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Cytat:
Napisany przez jesi Podgląd Wiadomości
I to się chwali Yossi Całkiem konstruktywna opinia i w większości popieram. Poza tym wyraziłem to już w innych postach. System dobry, szybki i wymagający przyzwyczajenia. Co do wyglądu jedynie się nie zgadzam, ja lubię tą prostotę Nie mniej jednak widać w niej pewne braki i brak konsekwencji ze strony MS. O zgrozo zauważyłem nawet ikonę jednego z katalogów systemowych, która pamięta czasy Win 95 Zapewne jest więcej takich niedociągnięć. Ehh czemu nie mogą wywalić tych starych ikon z bibliotek, po co to trzymają. Z innymi starymi elementami zajmują pewnie nie mało miejsca.
Jeszcze co do wyglądu: należy pamiętać, że wszyskie znaczące firmy na tym rynku - to firmy amerykańskie i wszystkie kierują się podejściem typowego, amerykańskiego konsumenta. A ten mówi wyraźnie: ma być łatwo i kolorowo. I żeby była jasność - ja nie mam nic przeciwko temu. Tylko, że niestety, inni (ja również), muszą się z tym pogodzić, że czasy edytowania rejestru powoli odchodzą w niebyt.
Jakby nie patrzeć, wygląd to kwestia gustu. O ile nie podobają mi się ostre krawędzie każdego z zasadzie elementu oraz dobór kolorów (które oczywiście mozna dowolnie zmienić - nie każdy producent innego OS może to o sobie powiedzieć), to juz przejścia między ekranami, animacje elementóworaz tryb pełnoekranowy naprawdę robią wrażenie.

Cytat:
Napisany przez mgit Podgląd Wiadomości
Jak by jeszcze drukarka HP p1102w działała na 8 ...

Wysyłane z mojego HTC Sensation Z710e za pomocą Tapatalk 2
O ile pamietam, produkty MS nigdy nie miały problemu ze współpracą z urządzeniami HP, więc i tym razem na pewno ten sprzęt będzie działać.

7. No i dobrze, że mi przypomniałeś - nie napisałem nic o instalacji. Cały proces, oczywiście trywialny. Wybieramy w zasadzie tylko wersję językową i partycję do zainstalowania. Jak ktoś nie wie co to partycja, klika OK i ma z głowy. To co mnie zskoczyło to fakt, że przy instalacji tego systemu na dość archaicznym składaku, zawierającym parę raczej egzotycznych modułów, instalator nawet sę nie zjąknął, zainstalował modem, podłączył sobie sieć, a potem zainstalował z filozoficznym spokojem wszystkie urządzenia. Nie musiałem szukać żadnych driverów, ani ustawiać ręcznie żadnych parametrów, nawet ekranu.
Trzeba pamiętać, że - puki co - Windows 8 - to tylko wersja demonstracyjna. W ostateczniej wersji komercyjnej na pewno wiele się jeszcze zmieni.

Ostatnio zmieniany przez Yossi : 31.08.2012 o godz. 08:41
Yossi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 30.08.2012, 23:10   #13
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Jak by jeszcze drukarka HP p1102w dzia***322;a***322;a na 8 ...

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2
Stary 31.08.2012, 11:51   #14
mgit
Guru

Data rejestracji: 22.08.2004
mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>mgit jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Mam wersj***281; z msdaa zainstalowa***322;em, drukark***281; wykry***322; i wy***347;wietla sterownik niedost***281;pny ... Instalacja oprogramowania od hp ko***324;czy si***281; niepowodzeniem, sterownikĂłw do 8 na stronie hp brak

Wysy***322;ane z mojego HTC Sensation Z710e za pomoc***261; Tapatalk 2
Stary 03.09.2012, 19:16   #15
szczuru
eŁDeZet Ma(j)ster

Data rejestracji: 05.04.2005
szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>szczuru jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Ja się wypowiem tylko w 1, małej kwestii... Zrobiłem update z Win7 Home Premium do Win8 Pro - "wszystko" ładnie, pięknie ogarnąłem i nagle naszła mnie ochota żeby obejrzeć TV a tu d*pa - brak WMC, którego nawet w wersji Pro trzeba DOKUPIĆ. Taki "marketing" mnie zraża strasznie bo jeśli robiłbym świeżą instalację to może i taki ichniejszy "wał" by przeszedł ale jeśli robiłem update to jednak wykastrowali mi system :/ Jedyne czego mi oszczędzili jak już udało mi się doinstalować WMC to to, że podczas update-u Win8 ZACHOWAŁ wszystkie ustawienia WMC z Win7.

Tagi
windows 8, windows 8.1

Twoje uprawnienia: