Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.09.2009, 12:01   #1
Ona
Nowy na forum

Data rejestracji: 10.09.2009
Ona w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Włamanie się do komputera.

Witam

Opowiem w skrócie.

W lutym tego roku, ktoś założył konto na serwisie aukcyjnym i podał w nim moje dane wraz z nr konta. Osoba ta sprzedała sweter za kwotę 30 zł, a kwota ta została wpłacona na moje konto. O całej sprawie dowiedziałam się dopiero w kwietniu bądź maju, gdy zostałam wezwana na policję w sprawach wyjaśniających. Nie wiedziałam o wpłacie - moja wina, że nie sprawdzałam przelewów przyznaję. Nie zakładałam również żadnego konta i nie wiem dlaczego ktoś miałby to robić i jaki miałby w tym sens. Na policji składając wyjaśnienia powiedziałam, iż chcę by sprawdzili moje komputery - odmówili.

Na początku września zostałam wezwana na policję już jako osoba oskarżona. Adres IP komputera jest mój. W lutym korzystałam jeszcze z laptopa (internet bezprzewodowy) dla policji adres IP wystarcza i po raz kolejny gdy prosiłam o sprawdzenie moich komputerów odmówili. Na żadne strony aukcyjne oprócz Allegro co zaznaczyłam nie wchodziłam ani nie logowałam się. Policja nie bierze pod uwagę włamania się na komputer, czytałam w internecie, że tak naprawdę nie jest to duży kłopot. W komputerze miałam podane wszystkie hasła, nr konta, całe dane. Dlaczego policja nie sprawdzi komputerów, jestem w tym wypadku osobą również pokrzywdzoną gdyż sprawa ma trafić do sądu, a ja jestem ofirą hajera. Jak to powinno wyglądać wydaje mi się, iż powinno zostać przeprowadzone dokładne śledzwto w tej sprawie.

Czy mogę się w sądzie odwoływać ? Sprawa w sądzie o kwotę 30 zł to możliwe ? Co mam zrobić by policja zaczęła reagować i doszła do hakera który wykorzystał moje dane włamując się na komputer ?

Najważniejsze.

Dlaczego policja nie reaguje na to, że do komputra było włamanie i ignoruje gdy mówię by sprawdzili komputry, czy to normalne ?

Jak ustrzec się na przyszłość przed włamaniem i co najważniesze co powinnam zrobić ?

Czytałam, że policja jest zmuszona w takich wypadkach sprawdzić komputer - to się nie odbyło. Nie wiem co mogę zrobić wiem, że śledzwto w tym wypadku zostało źle przeprowadzone. Policja twierdzi, że jest moje IP to moja wina.

Pozdrawiam.
Ona jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: