Powrót   Forum CDRinfo.pl > >

Komputery Dyskusje związane z komputerami, ale nie mieszczące się w powyższych działach



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 12.07.2010, 21:53   #1
Matefusz
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Wpływ Bluetooth'a na połączenie WiFi.

Witam!

Mam dość nietypowy problem. Mianowice chodzi o BT i WIFI. Gdy włączam wbudowany adapter (nieważne czy podłączam jakieś urządzenie czy też nie) od razu jakość połączenie WiFi spada (widoczne na dołączonym wykresie z uTorrenta)

Miał ktoś kiedyś podobną sytuację ? Zdziwiło mnie to bardzo... W sumie od dłuższego czasu zauważyłem złą jakość połączenia podczas włączonego BT ale wykres prezentuje to doskonale.
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-bt-wifi.jpg  
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 12.07.2010, 23:08   #2
Wawelski
Always newbie
 
Avatar użytkownika Wawelski
 
Data rejestracji: 14.11.2003
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 2,844
Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Wawelski jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Tak to bywa, przy sprzętach nadających na 2,4GHz (bywa, że WiFi, BT, klawiatura/mysza/telefon bezprzewodowy) się gryzą.
Odsuń od siebie nadajniki jak najdalej (może przedłużka USB do BT), poeksperymentuj z kanałami WiFi - powinno pomóc.
__________________
Ludzie tak bardzo lubią oszukiwać się wzajemnie, że wymyślili rząd, by robił to za nich.
WAŻNE
Wawelski jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2010, 23:25   #3
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
Jak najbardziej jest to możliwe, bo oba interfejsy pracują dokładnie w tym samym paśmie radiowym ISM 2,4GHz (2400 MHz - 2483,5 MHz w Europie).

W dużym uproszczeniu:
- Wi-Fi "dzieli" pasmo na 13 kanałów o szerokości 22MHz (rysunek) i link radiowy pracuje na jednym z tych 13 kanałów. Możemy sobie wybrać na którym kanale pracujemy. 802.11n różni się tym, że pracuje na kilku kanałach jednocześnie.
- Bluetooth "dzieli" pasmo na 79 kanałów o szerokości 1 MHz, dynamicznie wykorzystując je wszystkie. 1600 razy na sekundę następuje zmiana kanału, w sekwencji pseudolosowej.

Jak widać, Bluetooth zajmuje "całe pasmo" i stąd teoretycznie mamy większe szanse na zakłócenie Wi-Fi przez Bluetooth, niż odwrotnie. Ale w praktyce zakłócają się wzajemnie.

Układy Bluetooth powinny mieć wbudowane mechanizmy służące do eliminacji konfliktów z Wi-Fi.
Dwie sytuacje:
1. Układ Bluetooth wykrywa zewnętrzną sieć Wi-Fi ("z innych komputerów"). Wtedy np. powinien zaprzestać używania tego fragmentu pasma. Ale w przypadku dużego ruchu, może nie być dla Bluetooth wolnych kanałów...
2. W takich urządzeniach jak laptopy, mających wbudowane oba interfejsy, powinna być wewnętrzna komunikacja WiFi <-> Bluetooth i za pomocą odpowiednich algorytmów powinny one kulturalnie współdzielić pasmo, co tak czy inaczej może zakończyć się spadkiem transferu, ale załóżmy, że mniejszym.

Czy twój komputer ma takie mechanizmy - nie wiemy.

Jakie rozwiązanie?
W przypadku 1 - fizyczna alokacja interfejsów.
A jeśli to laptop z wbudowanymi interfejsami:
Zmiana Wi-Fi czy Blue na pena.
Spróbuj inne sterowniki Wi-Fi oraz Blue; mechanizmy o których powyżej napisałem są niekiedy implementowane softwarowo.

Jeśli nic nie pomoże, zmień laptopa
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2010, 23:35   #4
Matefusz
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Dzięki za info wszelakie już zdążyłem trochę poczytać na googlach ale @pali fajnie to wytłumaczyłeś.

Hm, w lapie wbudowany zarówno WiFi i BT. Niby soft della wgrany ale z wifi i tak łącze się "normalnie" a nie za pomocą jakiś menagerów.

Laptop to DELL Latitude E6400.
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2010, 23:52   #5
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
A jeśli możesz, tak dla edukacji, ustal czy w tym laptopie jest zintegrowany jeden chipset Blue+WiFi (chyba już takie są, Marvell i Broadcom zapowiadali produkcję) czy może dwa osobne układy.

Gdy ustalisz model/modele tych chipsetów, to może spróbuj poszukać driverów producenta.
Dell kaszany nie robi, no ale może....
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.07.2010, 23:59   #6
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Lokalizacja: Jaworzno
Posty: 10,522
M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>M@X ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No to juz wiem skad u mnie niekiedy problemy z polaczeniami... Jak tak policzyc to z BT mam w tej chwili PC, netbooka, iPhone'a, iPada i sluchawke na nasluchu niekiedy... Dorzucic do tego dwuantenowy router WiFi i PSP oraz uwzglednic ze iPhone, iPad i netbook rowniez z tej technologii korzystaja to sie niezly bajzel robi na 36 metrach kwadratowych :-/...
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2010, 01:13   #7
pali
Թ
 
Avatar użytkownika pali
 
Data rejestracji: 14.02.2003
Posty: 3,066
pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>pali wyróżnia się na forum <450 - 549 pkt>
M@X,
w takiej ilości urządzenia BT powinny pracować bez żadnego problemu.

Jednak BT, jako protokół, ma taką "wadę projektową", że jedno źle działające urządzenie BT kładzie całą podsieć (pikonet, sieć pikonetów - czyli komunikające się interfejsy BT). Nawet nieaktywne urządzenie BT może być problemem. Problemy wychodzą często właśnie, jak piszesz, podczas zestawiania połączeń. Poczytawszy jak działa BT, stanie się to jasne (mój poniższy opis jest naprawdę dużym uproszczeniem).

Natomiast w Wi-Fi, oby użyć różnych kanałów radiowych - wszystko jest OK.

Apple stosuje dość ograniczone funkcjonalnie BT, ale jak z jakością w niższych warstwach - nie wiem.

Aha, dwuantenkowy router: to nic nie mówi. Albo masz zwykły jednoradiowy router z dwoma antenkami (działa tylko jedna, ta która ma lepsze warunki) albo masz 802.11n z dwoma, trzema radiami. Jeśli to n, zwolnienie kanałów może pomóc dla BT, chyba jasne dlaczego. Ale nie musi, zależy co tam masz w eterze.

Ipad ma zdaje się amerykańskie 1000 mW mocy?
pali jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2010, 08:05   #8
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Matefusz spróbuj zmienić kanał sieci WiFi na 1 lub 13 może uda sie uciec poza zakres używany przez BT.
Szanse małe, ale można spróbować.
Nie wszystkie urządzenia jednak potrafią korzystać z kanału 13. Mój telefon widzi tylko 12.
(ma karte Marvell GSPI8686, moze udałoby sie to zmienić, ale mi sie nie chce )

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.07.2010 o godz. 08:10
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2010, 10:52   #9
Matefusz
Guru
 
Avatar użytkownika Matefusz
 
Data rejestracji: 10.10.2004
Lokalizacja: Częstochowa
Posty: 3,001
Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Matefusz jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
Cytat:
Napisany przez pali Podgląd Wiadomości
A jeśli możesz, tak dla edukacji, ustal czy w tym laptopie jest zintegrowany jeden chipset Blue+WiFi (chyba już takie są, Marvell i Broadcom zapowiadali produkcję) czy może dwa osobne układy.

Gdy ustalisz model/modele tych chipsetów, to może spróbuj poszukać driverów producenta.
Dell kaszany nie robi, no ale może....
Jak to sprawdzić? Zarówno moduł WiFi i BT jest wbudowany w laptopie (ale czy jest zintegrowany na jednym urządzeniu to nie wiem) Gdy wyłączam przełącznik do Wifi to BT też nie działa (dodam jeszcze, że mam wbudowany modem HSDPA)

@sobrus, zmieniłem i nic nie pomogło
__________________
Matefusz jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 13.07.2010, 11:03   #10
sobrus
Jukebox Hero
 
Avatar użytkownika sobrus
 
Data rejestracji: 17.09.2004
Lokalizacja: Back for the Attack
Posty: 10,800
sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>sobrus ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
No to chyba nic nie da sie zrobić.
Urządzenia zakłócają sie wzajemnie, modyfikacje techniczne laptopa raczej w gre nie wchodzą.
Sterowniki i inne kombinacje nic tu moim zdaniem nie pomogą.

Możesz jedynie użyć czego na USB i długim kablu. Ale czy to pomoże nie wiem, BT też sieje pare ładnych metrów i mimo wszystko będzie zakłócał.

Wiadomo, ekranowanie w komputerach jest słabe i czasem w głośnikach zintegrowanej karty można usłyszać jak pracuje zintegrowana karta sieciowa
Najwyraźniej w Twoim sprzęcie BT i WiFi sie nie lubią.

Ostatnio zmieniany przez sobrus : 13.07.2010 o godz. 11:06
sobrus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.01.2019, 12:12   #11
xtomox
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 18.01.2019
Posty: 1
xtomox w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
9 lat później, a problem ten sam. Wi-fi Huawei LTE+ BT i mikrokkkkkkkomputer (jego wwina)))))))))))))))))))))))), o właśniee klawiaturka też, muza się tnie jak coś otwieram xDDD

Ostatnio zmieniany przez xtomox : 18.01.2019 o godz. 12:14
xtomox jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Czy my naprawdę żyjemy w tak chorym kraju...? andrzejj9 Off topic 123 24.07.2015 19:56
z czym pić whisky ??? jakiś przepis?? Ufil123 Off topic 193 19.02.2014 19:36
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi Ice Off topic 7 03.10.2005 00:41


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:07.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.