![]() |
Validator nie ma o niej dobrego zdania albo zrobiłam coś nie tak, jak powinnam.
Nie muszę automatyzować. Przecież nie na końcu każdej linii pojawia się jednoliterówka. Na bieżąco wyłapywane nie sprawią większego kłopotu. |
Tradycjonalistko.... Jak już Ci wielokrotnie mówiłem, ciągle nie łapiesz różnicy pomiędzy www a książką :) Każda przeglądarka na każdym innym komputerze łamie w innym miejscu. Będziesz na bieżąco wyłapywać na całym świecie? :)
|
W takim razie co proponujesz?
|
Olać to.
|
Staram się słuchać wyrażonych tu opinii. Kris sugerował, żeby jednoliterówki zlikwidować. Masz na ten temat inne zdanie?
|
Kris ma rację, że jest to błąd typograficzny, wedle zasad przyjętych dla jęz. polskiego.
Ja wiem, że walka z tym problemem w HTML jest upierdliwa i może dać efekty inne od oczekiwanych. Jeśli walczyć, to znaleźć ogólne reguły (wzorce dopasowań) i stosować globalnie. Ale nie ręcznie, edytorem.... Teksty powinny być w bazie SQL i co noc jedzie po nich skrypt, który wstawia nbsp. |
Jednoliterowe spójniki i przyimki od początku mi się nie podobały, bo psują estetykę tekstu, ale nie wiedziałam, jak można je usunąć, przerzucić do kolejnego wiersza. Teraz, skoro Kris zasugerował, że należy to zrobić, zaczęłam szukać sposobu. i tylko taki znalazłam. O atomatyzacji procesu nic tam nie było napisane, choć przypuszczałam, że pewnie jest możliwa. Zaznaczyłam, że nie wiem, czy ja aby dobrze robię...
No - niestety - nie wiem jeszcze i pewnie nigdy nie będe wiedziała wszystkiego. |
Ilość załączników: 2
|
Tak. Idę skasować te wszystkie ręcznie wstawione twarde spacje. :sciana:
|
Generalnie sama strona mi się podoba, zawiera wszystkie informacje, których ludzie poszukują na tego typu stronach, szybko biega. Jedyne rzeczy, które bym pozmieniał to:
- już chyba Kris o tym wspominał - miniatury w skróconych wiadomościach zastąpiłbym zdjęciami z postów. - jest dość spore zagnieżdżenie odsyłaczy: menu górne, boczne, bezpośrednio na stronach - może mapa strony z zebranymi wszystkimi linkami zwiększyłaby czytelność witryny. - ja wiem, że wystrój strony to sprawa indywidualna i zwykle się tego nie czepiam, powiem tylko, że nie lubię gdy stały, niezmienny nagłówek na wszystkich stronach zajmuje mi ponad połowę ekranu. |
Cytat:
A co Wam się właściwie nie podoba: sam pomysł, czy te obrazki? Rozumiem, że przeniesione tutaj zdjęcia z artykułów (postów) powinny mieć przynajmniej taki rozmiar, jaki tam mają lub większy, bo w rozmiarze obecnych miniatur nie będą zbyt czytelne (?) Cytat:
Wybrałam takie rozwiązanie, bo myślałam, że zamieszczenie menu (zarówno górnego jak i bocznego) na każdej stronie właśnie zwiększy czytelność całości i ułatwi poruszanie się po niej. Przecież - z małymi wyjątkami - z każdej strony można wejść od razu w każdą inną część serwisu. To źle? Cytat:
Powiesz coś o usłudze Google Apps? Napiszę od razu, dlaczego się waham. 1. Mam poważne wątpliwości, czy sobie poradzę z administrowaniem tymi kontami. To jest chyba powód najważniejszy. Tego nie da się na sucho przećwiczyć. 2. Nie wierzę za bardzo w to, że będą chętni. To za małe dzieci. 3. Nie jestem w 100% przekonana, że usługa nie będzie się wiązać z żadnymi kosztami. :O Naprawdę ten nagłówek zajmuje Ci połowę ekranu? |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Dziękuję. :)
Rozumiem, co chcesz powiedzieć. Postaram się dodać mapę witryny. :) Może po wakacjach pokażę stronę jeszcze raz, kiedy już dodam brakujące zakładki i zrobię poprawki. Mam prośbę: Usuń ten nagłówek. W sumie żartowałam. Widzę go przeciez również na swoim monitorze. Nie musi się tutaj prezentować w całej okazałości. |
My staruszki z szerokimi monitorami FullHD powiększamy przeglądane strony. :mruga:
|
Nie tylko wy :-)!
Ja tez lubie gdy strona jest duza i czytelna. A przy Retinie to juz dopiero jest wypas :-)! |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:36. |