Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   WWW do oceny (https://forum.cdrinfo.pl/f113/www-oceny-90974/)

basia21 23.06.2012 00:05

Validator nie ma o niej dobrego zdania albo zrobiłam coś nie tak, jak powinnam.
Nie muszę automatyzować. Przecież nie na końcu każdej linii pojawia się jednoliterówka. Na bieżąco wyłapywane nie sprawią większego kłopotu.

BananowaPrawica 23.06.2012 00:14

Tradycjonalistko.... Jak już Ci wielokrotnie mówiłem, ciągle nie łapiesz różnicy pomiędzy www a książką :) Każda przeglądarka na każdym innym komputerze łamie w innym miejscu. Będziesz na bieżąco wyłapywać na całym świecie? :)

basia21 23.06.2012 00:16

W takim razie co proponujesz?

BananowaPrawica 23.06.2012 00:20

Olać to.

basia21 23.06.2012 00:26

Staram się słuchać wyrażonych tu opinii. Kris sugerował, żeby jednoliterówki zlikwidować. Masz na ten temat inne zdanie?

BananowaPrawica 23.06.2012 00:31

Kris ma rację, że jest to błąd typograficzny, wedle zasad przyjętych dla jęz. polskiego.
Ja wiem, że walka z tym problemem w HTML jest upierdliwa i może dać efekty inne od oczekiwanych. Jeśli walczyć, to znaleźć ogólne reguły (wzorce dopasowań) i stosować globalnie. Ale nie ręcznie, edytorem....

Teksty powinny być w bazie SQL i co noc jedzie po nich skrypt, który wstawia nbsp.

basia21 23.06.2012 00:44

Jednoliterowe spójniki i przyimki od początku mi się nie podobały, bo psują estetykę tekstu, ale nie wiedziałam, jak można je usunąć, przerzucić do kolejnego wiersza. Teraz, skoro Kris zasugerował, że należy to zrobić, zaczęłam szukać sposobu. i tylko taki znalazłam. O atomatyzacji procesu nic tam nie było napisane, choć przypuszczałam, że pewnie jest możliwa. Zaznaczyłam, że nie wiem, czy ja aby dobrze robię...
No - niestety - nie wiem jeszcze i pewnie nigdy nie będe wiedziała wszystkiego.

BananowaPrawica 23.06.2012 00:50

Ilość załączników: 2
Patrz:

Załącznik 59727
Załącznik 59728

Rozumiesz problem?

basia21 23.06.2012 01:23

Tak. Idę skasować te wszystkie ręcznie wstawione twarde spacje. :sciana:

Reetou 23.06.2012 08:42

Generalnie sama strona mi się podoba, zawiera wszystkie informacje, których ludzie poszukują na tego typu stronach, szybko biega. Jedyne rzeczy, które bym pozmieniał to:

- już chyba Kris o tym wspominał - miniatury w skróconych wiadomościach zastąpiłbym zdjęciami z postów.

- jest dość spore zagnieżdżenie odsyłaczy: menu górne, boczne, bezpośrednio na stronach - może mapa strony z zebranymi wszystkimi linkami zwiększyłaby czytelność witryny.

- ja wiem, że wystrój strony to sprawa indywidualna i zwykle się tego nie czepiam, powiem tylko, że nie lubię gdy stały, niezmienny nagłówek na wszystkich stronach zajmuje mi ponad połowę ekranu.

basia21 24.06.2012 00:41

Cytat:

Napisany przez Reetou (Post 1213294)
Jedyne rzeczy, które bym pozmieniał to:

- już chyba Kris o tym wspominał - miniatury w skróconych wiadomościach zastąpiłbym zdjęciami z postów.

Wydawało mi się, że pomysł z miniaturami nie jest zły. Skoro jednak kolejnej osobie się nie podobają, to na pewno zmienię, choć w tym roku szkolnym już chyba nie warto (pisałam o tym wcześniej). Jeszcze ze dwa newsy i koniec szkoły. Potem wiadomości przeniosę do archiwum, a newsy skasuję, zostawiając w archiwum tylko coś w rodzaju €žspisu treści€, już bez grafiki.

A co Wam się właściwie nie podoba: sam pomysł, czy te obrazki?
Rozumiem, że przeniesione tutaj zdjęcia z artykułów (postów) powinny mieć przynajmniej taki rozmiar, jaki tam mają lub większy, bo w rozmiarze obecnych miniatur nie będą zbyt czytelne (?)

Cytat:

- jest dość spore zagnieżdżenie odsyłaczy: menu górne, boczne, bezpośrednio na stronach - może mapa strony z zebranymi wszystkimi linkami zwiększyłaby czytelność witryny.
Uważasz, ze tak będzie czytelniej? Dlaczego?
Wybrałam takie rozwiązanie, bo myślałam, że zamieszczenie menu (zarówno górnego jak i bocznego) na każdej stronie właśnie zwiększy czytelność całości i ułatwi poruszanie się po niej. Przecież - z małymi wyjątkami - z każdej strony można wejść od razu w każdą inną część serwisu. To źle?

Cytat:

- ja wiem, że wystrój strony to sprawa indywidualna i zwykle się tego nie czepiam, powiem tylko, że nie lubię gdy stały, niezmienny nagłówek na wszystkich stronach zajmuje mi ponad połowę ekranu.
Co do nagłówka, chyba rzeczywiście jest zbyt dużych rozmiarów. Migające tam zdjęcia już powoli zaczynają mnie denerwować. Może zmienić na jakiś spokojniejszy skrypt, w którym zdjęcia powoli zanikałyby zamiast pojawiać się i znikać? A może lepiej byłoby w ogóle bez zdjęć?

Powiesz coś o usłudze Google Apps?

Napiszę od razu, dlaczego się waham.

1. Mam poważne wątpliwości, czy sobie poradzę z administrowaniem tymi kontami. To jest chyba powód najważniejszy. Tego nie da się na sucho przećwiczyć.
2. Nie wierzę za bardzo w to, że będą chętni. To za małe dzieci.
3. Nie jestem w 100% przekonana, że usługa nie będzie się wiązać z żadnymi kosztami.

:O
Naprawdę ten nagłówek zajmuje Ci połowę ekranu?

Reetou 24.06.2012 01:38

Cytat:

Napisany przez basia21 (Post 1213411)
A co Wam się właściwie nie podoba: sam pomysł, czy te obrazki? Rozumiem, że przeniesione tutaj zdjęcia z artykułów (postów) powinny mieć przynajmniej taki rozmiar, jaki tam mają lub większy, bo w rozmiarze obecnych miniatur nie będą zbyt czytelne (?)

Takie miniatury są oczywiście dla mnie OK, ale jak występują w trzech postach pod rząd, to jest już monotonnie. Zdjęcia oczywiście powinny być IMO mniej więcej wielkości tych miniatur, ewentualnie trochę większe jeśli były by totalnie nieczytelne. Chodzi o urozmaicenie, uniknięcie monotonii.

Cytat:

Przecież - z małymi wyjątkami - z każdej strony można wejść od razu w każdą inną część serwisu. To źle?

Nie zrozumieliśmy się - nie mam nic przeciwko górnemu menu + menu boczne. Chodzi mi o to, żeby zrobić mapę strony, coś z rodzaju http://www.sony.pl/section/mapa-strony - może kogoś zainteresują te "małe wyjątki", a nie przegląda witryny od deski do deski.

Cytat:

A może lepiej byłoby w ogóle bez zdjęć?

Same zdjęcia są OK - całość nagłówka jest IMO trochę za duża.

Cytat:

Powiesz coś o usłudze Google Apps?

Nie powiem. Nie używałem, nie mam zdania.

Cytat:

Naprawdę ten nagłówek zajmuje Ci połowę ekranu?

Proszę, sama oceń.

basia21 24.06.2012 02:28

Dziękuję. :)
Rozumiem, co chcesz powiedzieć.
Postaram się dodać mapę witryny. :)
Może po wakacjach pokażę stronę jeszcze raz, kiedy już dodam brakujące zakładki i zrobię poprawki.

Mam prośbę: Usuń ten nagłówek.
W sumie żartowałam. Widzę go przeciez również na swoim monitorze.
Nie musi się tutaj prezentować w całej okazałości.

ed hunter 24.06.2012 08:24

My staruszki z szerokimi monitorami FullHD powiększamy przeglądane strony. :mruga:

M@X 24.06.2012 09:33

Nie tylko wy :-)!

Ja tez lubie gdy strona jest duza i czytelna.

A przy Retinie to juz dopiero jest wypas :-)!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:36.