![]() |
:hahaha:
Na stałe mam ustawione powiększenie i jest to tak oczywiste i naturalne, że... o tym nie pamiętam. |
Ja nie mam na stałe, bo czasami oglądam strony na przekręconym monitorze i w okularach. :D
|
Basieńko
@ problem zabierania ekranu Reetou ;) Używając takich narzędzi jak Google Analytics, dostajesz ładnie podane informacje z jakich ekranów korzystają twoi użytkownicy (rozdzielczość ekranu, przeglądarka i system operacyjny). Zapewne twoi userzy używają najczęściej budżetowych 15 calowych laptopów z matrycą "panoramiczną" - ale to tylko gdybanie, zaznaczam. Jeśli tak jest, to faktycznie należy zastanowić się nad zbyt dużym bannerem. Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem byłoby to co kiedyś sama wymyśliłaś: na stronie głównej ten baner który jest, a na pozostałych nieco mniejszy (np. bez slidera). Być może jest też spora grupa korzystająca ze starych komputerów stacjonarnych (poznasz to po kombinacji OS + rozdzielczość). Wtedy należy uważać na to, czy wykorzystywane skrypty JS nie obciążają za bardzo procesora. To można sprawdzić jeszcze innymi narzędziami, np.: http://www.webpagetest.org/ A jeśli okaże się, że większość korzysta ze stacjonarek Win7 z ogromnymi monitorami, no to być może warto byłoby, aby strona zajmowała poziomo przynajmniej z połowę ekranu. "Większość userów" nie musi być arytmetyczna, to mogą być np. tylko userzy z konkretnej lokalizacji geo, w tym przypadku z Radzionkowa (GA daje takie dane i pozwala wedle nich budować statystyki). Nie zdziwiłbym się, jeśli okaże się, że większość wejść to przypadkowe wizyty spoza Radzionkowa (przypadkowość wizyt też da się poznać z GA - niekoniecznie wszystkie wizyty spoza Radzionkowa są przypadkowe, a przypadkowe mogą być z Radzionkowa). Słowem, trzeba ustalić to grono odbiorców, na którym nam zależy i to będzie ta "większość". Wiedz też jedno, bardzo ważne: budując nawet duże, komercyjne witryny zakłada się, że dla x% userów witryna będzie wyglądać niedobrze, bardzo niedobrze a nawet będzie kompletnie niefunkcjonalna. Nie da rady zrobić www, które w równy sposób obsłuży żądania 100% userów. Pewną nadzieję daje HTML5, ale znowuż pojawia się problemów urządzeń przenośnych i być może to wszystko pójdzie w kierunku jeszcze większej specjalizacji dla różnych odbiorców. Nie stresuj się więc, jeśli komuś wygląda niedobrze, tylko spróbuj odpowiedzieć na pytanie dlaczego tak jest i co z tego wynika. No i zainstaluj narzędzia, jeśli chcesz ten problem rozwiązać. Mam nadzieję, że zrozumiale rozpisałem się, jeśli nie, to pytaj. |
Basiu, nie wiem czy już Ci o tym mówiłem, ale jeżeli potrzebujesz grafik to możesz poszukać tutaj:
http://openclipart.org/ Można ściągnąć wszystko w jednym pliku. |
|
Cóż, artystycznie się nie wypowiem ale technicznie skala w mojej amatorskiej skali mi sie skończyła ;)
:spoko: |
Czapki z głów!
|
Nie popieram entuzjazmu ;)
Owszem, może i ciekawie wykonana, ale jak mam czekać minutę na przewinięcie stronki po kliknięciu odnośnika w menu, to mówię nie. Funkcjonalność przede wszystkim, na pewno przed bajerami (testowane na Atomie). |
Dzięki.
Reetou, czyli tnie, tak? |
Jeżeli chodzi o cięcie, to na moim pracowym Core2Duo z grafiką bodajże X3100 i monitorem 1650x1050, WinXP - też przycina na FF19.
Zwłaszcza rotacja jest dla niego stresująca. Ale marność tego sprzętu nie ma wpływu na moją ocenę, chętnie bym zajrzał w kody źródłowe w celu zobaczenia jak się robi takie cuda. |
U mnie nic nie tnie.
|
sobrus, kod masz w całości dostępny. Polecam FF + FireBug do przeglądania.
|
Chętnie sobie zerknę w domu :taktak:, przy okazji sprawdze czy u mnie działa płynnie.
Mamy nowy benchmark :D |
Ilość załączników: 1
Sprawdzałem na srware iron i operze. Na srware jest ok oprócz tego, że trochę tnie. Na operze tnie, czcionka times new roman, klikając na "zespół" zatrzymuje się w takiej pozycji...
Załącznik 61658 poza tym bardzo fajna stronka :spoko: |
U mnie na FireFox 19.0.2 i IE 9.0.13 jest fajnie i szybko -troszkę się tnie na Chrome 25.0.1364.160 m
Ale stronka miło zrobiona-przyjemnie spojrzeć:) |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:58. |