![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 | |
|
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
![]() gratuluje
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Data rejestracji: 11.05.2003
![]() |
Cytat:
Za kilka dni zamienie swojego Core 2 Duo T5470 @ 1.60GHz na Core 2 Duo T8300 @ 2.4 GHz i mysle nad pasta. Moze uzyje Arctic Silver 5 ? co tym myslicie ? Mam zamiar wyczyscic caly uklad chlodzenia. Zastanawiam sie takze czy nie wymienic pasty pod GPU. Czy to dobry pomysl ? |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
.::MaNNErS:SuCk::.
Data rejestracji: 25.02.2004
![]() ![]() ![]() ![]() |
jeszcze to nikomu nie zaszkodzilo ...
ja to robie AC5 - w kazdym sprzecie od tak dla higieny czy to laptop/stacjonarny czy tez konsola ps3/xbo360 ...
|
|
|
#4 |
|
Pingwin specjalista.
no dobra ale po co mnie cytujesz ?
|
|
|
#5 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2009
![]() |
Chodziło mi o porównanie mam jeszcze jedno pytanie to ostatni penryn który podstawką pasuje z T8300 i T9500
http://ark.intel.com/cpu.aspx?groupId=37005 czy ta płyta w tym modelu lapka będzie wstanie go pociągnąć. Chcę postawić lapka na dłuższy czas. Wiem że cena jest duża ale czy warto coś większego niż T8300? Sorka za tamto zacytowanie. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Pingwin specjalista.
nie wiem czy będze w stanie, laptopy raczej nie są przeznaczone do upgrade'u a druga sprawa to lepiej zarejestruj się na tym forum:
f o r u m . l a p t o p y . i n f o . p l i tam zadaj to pytanie bo może działać a nie musi to nie jest zwykły komputer PC i jak już będziesz pisał to podaj model/firme laptopa bo czary mary nie ma
amiga500site Ostatnio zmieniany przez Patrix : 17.04.2009 o godz. 22:40 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2009
![]() |
Ok to tam pojawię się z danymi mego lapka.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 14.07.2004
![]() |
Toshiba Satellite PRO L100 - wymiana procesora
Laptop Toshiba Satellite PRO L100 z procesorem Intel Celeron M 1,6 (Dothan) S479 400MHz 1M - chipset ATI
Oprócz tego procesora ten sam model sprzedawany był z C2D T2300 i C2D T2400 - oba na Intelu 945 Chce zakupić Intel Pentium M (Dothan) 1,6GHz 400MHz 2M w celu wymiany tego Celerona na Pentiuma M. Pytanie jest następujące: Czy ktoś z was robił uprade CPU w Toshibie Satellite Pro L100 z Celerona na Pentium M ? Pytam, bo wymiana procesów w Toshibach to wcale nie błacha sprawa. Zazwyczaj brak mikrokodu nowego CPU w biosie i procek zamiast stepować mnożnik działa cały czas na 600MHz. Tak miałem w TECRA A2 Tak jest w L40 itp Ma ktoś doświadczenie w tym temacie ? Ewentualnie jak zedytować bios, aby dodać obsługę nowego CPU. Wiem, że dla M200 był jakiś hak na to (szukać w google "m200 cpu upgrade") Pomoże ktoś w temacie Toshiba Satellite PRO L100 (Celeron M do Pentium M) Na googlach nic nie znalazłem. Może forum czyta jakiś praktyk / serwisant z dostępem do odpowiedniego softu. Fajnie by było też jakbyście znaleźli coś w stylu L100 disassembly guide, bo rozbieranie Toshiby to masakra! |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
udało się zamienić tego Celerona na Pentiuma M 725 1,6 GHz.
do laptopa wgrałem najnowszy bios, ale myślę że bez tego też by się udało. sprzęt działa bardzo dobrze, mniej się grzeje i pracuje dłużej na baterii. tyle, że rozebranie całego laptopa i ponowne złożenie go zajęło mi z 4 godziny. poprostu nie ma łatwego dostępu do procesora, trzeba rozebrać wszystko na części pierwsze, łącznie z odkręceniem matrycy. przy rozkręcaniu sprzętu można wspierać się poradnikiem "toshiba satellite pro l10 disassembly guide" na początku, potem pojawią się pewne różnice, ale można dojść intuicyjnie co i jak. jakby ktoś chciał się bawić, to mała uwaga: jest jeden wspólny radiator dla procesora, GPU i chipsetu. jest on przyklejony do GPU, natomiast między CPU a chipsetem jest tylko pasta termoprzewodząca. Trzeba delikatnie oderwać radiator przyklejony do GPU, potem usunąć resztki kleju i pasty z każdego elementu i założyć nową. radiator to miedź, więc łatwo porysować przy czyszczeniu. będę w najbliższym czasie próbował zamontować jeszcze pentium m szybszy niż 1,6GHz (w innym egzemplarzu tego samego modelu). dodatkowa uwaga - laptop wspiera max 2GB ramu DDR2 SODIMM i posiada 2 sloty (wg producenta powinno to być 2 * 1GB). Można jednak zainstalować jedną kostkę 2GB DDR2 SODIMM, a drugi slot zostawić pusty - będzie to działać, pamięć nie szybsza niż 667MHz. Nie instalować więcej niż 2GB, bo na 100% nie będzie działać komputer prawidłowo. może komuś się to przyda do zrobienia upgrade CPU w swojej toshibie. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 28.12.2009
![]() |
Mam podobne doswiadczenia ,ale z acerem. Za pare groszy podciagnalem celeronka M 1,5 ghz na Penium M Dothan 1,73@2,26ghz ,wlacznie z pin modem procesora. Tutaj ciekawy link: http://www.youtube.com/watch?v=ekU6AIlRFZA
Enjoy ![]() A tak na boku, to potrzebuje wymienic procek w Toshibie Equium l100-186. Nic nie moge znalezc na temat chipsetu, prawdopodobnie intel 945 - 965?? Nie wiem,czy obsluguje fsb 533 i czy zadziala pentium m 1,86ghz ? Wiesz cos o tym? Pozdro |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Wyjadacz ;)
![]() |
Uruchom program cpu-z i sprawdź co pokazuje w zakładce mainboard (pozycja chipset).
Jeżeli laptop obsługuje pamięć DDR2, to na 99,999% zadziała pentium m fsb 533 (Dothan). Problemem może być brak obsługi steppingu przez bios. Jeżeli wymienisz tego celerona 1,6 na np. pentiuma m 1,73 i bedzie uruchamial się tylko jako 800 mhz, to jest problem z rozpoznaniem cpu przez bios. Jeśli tak się stanie zainstaluj procesor pentium m 1,6 400 fsb, powinien działać (nie zmieni się mnożnik i fsb). Myślę jednak, że się uda uruchomić procesor na FSB 533 z wyższym taktowaniem niż 1,6 GHz. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Formatowiec...
Data rejestracji: 03.08.2003
![]() |
Wymiana procesora
Bry od bardzo dawna ;]
Więc tak: mam Toshibe Satellite L100-113 z procesorem Intel CeleronM 1.6 i chciałbym go zmienić... Everest pokazuje takie info o nim Typ procesora: Mobile Intel Celeron M 380, 1600 MHz (16 x 100) Typ procesora: Mobile Intel Celeron M 380 Nazwa kodowa: Dothan-1024 Seria: C0 Engineering Sample: Nie CPUID: nazwa procesora: Intel(R) Celeron(R) M processor 1.60GHz CPUID: nr wydania: 000006D8h Szybkość procesora: Częstotliwość taktowania procesora: 1599.92 MHz (oryginalny: 1600 MHz) Mnożnik procesora: 16.0x Procesor FSB: 100.00 MHz (oryginalny: 100 MHz) Właściwości procesora: Typ procesora: Mobile Intel Celeron M 380, 1600 MHz (16 x 100) Nazwa kodowa: Dothan-1024 Seria: C0 Zbiór instrukcji: x86, MMX, SSE, SSE2 Oryginalna częstotliwość taktowania: 1600 MHz Engineering Sample: Nie Pamięć podręczna L1 kodu: 32 KB Pamięć podręczna L1 danych: 32 KB Pamięć podręczna L2: 1 MB (On-Die, ATC, Full-Speed) Informacje fizyczne procesora: Typ obudowy: 479 Ball uFCBGA / 478 Pin uFCPGA Liczba tranzystorów: 140 milion(ów) Technologia wykonania: 7M, 90 nm, CMOS, Cu, Low-K Inter-Layer, High-K Gate, Strained Si Rozmiar procesora (Die Size): 88 mm2 Napięcie rdzenia: 1.244 V Napięcie We /Wy: 1.244 V Typowa moc: 3.0 - 21.0 W (zależna od szybkości procesora) Maksymalna moc: 3.3 - 28.1 W (zależna od szybkości procesora) Producent procesora: Nazwa firmy: Intel Corporation Informacje o produkcie: http://www.intel.com/products/browse/processor.htm I teraz tak: chciałbym wymienić na szybszy... Zmiana chłodzenia nie wchodzi w grę. Czytałem że Pentiumy są wydajniejsze i potrzebują mniejsze chłodzenie. Doradźcie Myślałem nad takim http://allegro.pl/item868933934_proc...30_okazja.html - taki bymi spasował 2 x 1.6 Z tym że jest jeden szkopuł - mam szynę FSB 400 - czy procesor na 533 albo wyższej podejdzie? Jak możecie podajcie linki do jakiś procków ~2GHz który podejdzie... No i jak z chłodzeniem. Teraz temp mam max 50 stopni (przeważnie pokazuje ~35) Z góry dzięki... aha - fomata nie będzie
|
|
|
#13 |
|
Technik Informatyk
Data rejestracji: 22.01.2005
![]() |
Za pomoca programu cpu-z zobacz jaki masz chipset plyty glownej, zrob screena zakładki mainboard i wstaw go tutaj wtedy bedzie wiadomo co mozesz dac do swojego lapka
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Administrator
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 15.05.2004
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Było.
Luknij wyżej.
|
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Jaki tuner TV? | Smartek | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 65 | 21.10.2010 14:48 |
| Wymiana nagrywarki w laptopie | krasonioo | Napędy optyczne CD | 6 | 30.10.2006 00:06 |
| problem z instalacją XP w laptopie | wrotomek | Napędy optyczne CD | 1 | 22.12.2005 23:38 |
| Wymiana napędu dvd na combo (cdrw + dvd) w laptopie | jazonik | Off topic | 5 | 04.09.2004 22:34 |
| Teac, obciazenie procesora | Nafcio | Napędy optyczne CD | 11 | 05.03.2003 14:02 |