Cytat:
Napisany przez Wawelski
Tlen wymaga innego plugina do Mirki - więc nie jest zgodny z HMPP
|
Tlen ma tylko otwartą komunikację s2s (serwer to serwer - realizowane jest to przez coś w rodzaju proxy do tłumaczenia języka Tlen.pl na język XMPP). Do połączeń c2s (klient to serwer) trzeba używać albo klienta Tlen.pl albo alternatywnego obsługującego protokół Tlen.pl.
Cytat:
gtalk - działa jako komunikator, ze standardową wtyczką xmpp.
|
Bo serwer Google jest "prawie pełnoprawnym serwerem XMPP" i dlatego można się pod niego podpiąć z dowolnego klienta.
Cytat:
Co więcej - Palringo (którego namiętnie używam na telefonie) nie obsługuje Tlena (a gtalk chodzi zarówno z dedykowanym transportem jak i zwykłym jabberem).
|
Tak jak pisałem wcześniej aby móc podłączyć się pod serwer Tlen trzeba użyć klienta z obsługą protokołu Tlen.pl.
Cytat:
Nie interesuje mnie, jak odległe coś jest technicznie - praktycznie nie działa jak XMPP, więc nie jest XMPP.
|
Serwer tlena jest otwarty na inne serwery Jabberowe i to na dzień dzisiejszy jest najważniejsze, bo możesz ze swojego konta np. na @jabber.wp.pl napisać wiadomość do kogoś z @tlen.pl i odwrotnie - idea Jabbera.
Cytat:
Co do czy XMPP czy Jabber - podajesz wyjaśnienie sprzed 4 lat.
|
Jabber to obecnie nazwa ogólnikowa dla całej technologii IM tak jak nazwa email określa nam poczte internetową w której skład wchodzi protokół POP, IMAP czy SMTP.
XMPP natomiast jest nazwą dla protokołu/języka.
Cytat:
W 2008 r. Cisco kupiło Jabber Inc.
|
Firma Cisco kupiła FIRMĘ Jabber Inc. a nie nazwę Jabber i należy to rozgraniczyć.
Cytat:
- i AFAIK od tego czasu nie można Jabberem oficjalnie nazywać XMPP
|
Jak napisałem wcześniej Jabber określa nam całą technologię a XMPP jest nazwą protokołu.
|