Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   XMPP - Extensible Messaging and Presence Protocol (https://forum.cdrinfo.pl/f113/xmpp-extensible-messaging-presence-protocol-72774/)

Wawelski 29.03.2010 13:04

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1089911)
Prawdopodobnie żaden jabberd (serwer) nie jest w 100% zgodny z XMPP. Oczywiście tlend ma niezgodność znaczną, zmuszającą do zamknięcia sieci na inne klienty. Ale czy to jest bardzo istotne i dyskwalifikujące?

Tlen wymaga innego plugina do Mirki - więc nie jest zgodny z HMPP
gtalk - działa jako komunikator, ze standardową wtyczką xmpp.
Co więcej - Palringo (którego namiętnie używam na telefonie) nie obsługuje Tlena (a gtalk chodzi zarówno z dedykowanym transportem jak i zwykłym jabberem).
Nie interesuje mnie, jak odległe coś jest technicznie - praktycznie nie działa jak XMPP, więc nie jest XMPP.

Co do czy XMPP czy Jabber - podajesz wyjaśnienie sprzed 4 lat. W 2008 r. Cisco kupiło Jabber Inc. - i AFAIK od tego czasu nie można Jabberem oficjalnie nazywać XMPP

rycho 26.03.2010 11:49

smok sie nie chce!

pali 26.03.2010 11:39

Tak, i spod pisi można takie rzeczy robić :)

Autoryzuj smoka !

rycho 26.03.2010 11:31

Cytat:

Napisany przez pali (Post 1089945)
...
Tak, oczywiście np. spod Psi można używać np. sieci giejotalk.
...

:wow:

pali 26.03.2010 11:25

Cytat:

Napisany przez andy (Post 1089930)
Tlen jest częścią sieci Jabber, bo osoba z jego serwera może bez problemu wymienić wiadomości z osobą z innego serwera jabberowego.

Ja zgadzam się, ale formułując rzecz kategorycznie, zaraz trafisz na ortodoksa, który powie: "tlen nie jest żaberowy, bo zmusza do użycia swojego klienta, co przeczy żaberowej ideii" :)

Cytat:

Obecnie wszystkie rozwijane serwery/demony jabbera są zgodne z XMPP. Obsługa rozszerzeń XEP jest inną sprawą.

Mówiłem o zgodności, rozumianej jako zgodność z RFC.
Ta zapewne nie jest i nie będzie w żadnej implementacji osiągnięta w 100% - co nie ma praktycznego znaczenia.
Ważne, że osiągnięta jest zgodność na poziomie umożliwiającym bezproblemowe używanie.

Cytat:

Gdybyśmy chcieli kiedyś wytłumaczyć komuś idee komunikacji Jabberowej to możemy podać przykład poczty email. Wystarczy, że mamy drugiej osoby adres email i możemy mu wysłać wiadomość nie martwiąc się z jakiego serwera korzysta, jakiego używa programu do odbierania poczty itp.

Tak, to najpowszechniejszy i dobry sposób tłumaczenia :)
Autorzy poniższych materiałów także się nim posługują:
jabster.pl - Co to jest, ten cały "Jabber"?
Jabber FAQ

Cytat:

Troszeczkę się nie zgadzam. Możemy np. podłączyć się spod Mirandy/Psi pod komercyjny serwer Jabbera, możemy z AQQ podłączyć się pod serwer akadeimcki. Jabber nic nam z góry nie narzuca i NAM daje wybór. To co wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od nas samych.

Tak, oczywiście np. spod Psi można używać np. sieci googletalk.

Mówiąc o "rezygnacji z cząstki wolności" myślałem np. o sieci tlen, której jeśli chcemy używać, musimy mieć dedykowanego klienta.
Albo o gtalku (kliencie). Podoba mi się ten klient i używałem go sporo czasu, godząc się na wymóg użycia JID od google (albo użycia własnej domeny) czy konieczną autoryzację nowego rozmówcy (nie można tego wyłączyć, a na dodatek nie wyskakuje na pulpit powiadomienie o prośbie autoryzacji).

Swoją drogą, gadu-gadu także jest w pewnym stopniu zgodne z XMPP. Historia jego powstania jest w dużej mierze podoba do opisanej przez K. Sierotę historii powstania tlen. Wiele, do dziś istniejących wad tej sieci, jest konsekwencją braku wiedzy, środków i czasu ówczesnego twórcy, który pracował sam jeden, później mając do pomocy tylko jedną osobę ...

andy 26.03.2010 09:17

Cytat:

Napisany przez pali
XMPP a Jabber
Uprościłem nazywając Jabbera komunikatorem, ale celowo: aby laicy od razu wiedzieli o czym rozmawiamy.

Na blogu admina jabster.pl, znalazłem dobry tekst opisujący jak ma się XMPP do Jabbera, polecam przeczytać, jest krótko i jasno: http://www.planeta.toliman.pl/2006/0...rsus-xmpp.html

Podoba mi się powyższy tok myślenia i powinienem w FAQ napisać "jabberowy serwer cdrinfo.pl", "komunikator jabberowy".

Dodam jeszcze swoje porównanie:
XMPP - http
Jabber, jabberowy - www, web, webowy

Podsumowując:

XMPP - nazwa protokołu, który służy do wymiany natychmiastowych wiadomości.
Jabber - nazwa dla całej technologii. Można to porównać do nazwy email gdzie określa ona poczte internetową.

Cytat:

Napisany przez pali
Mając na uwadze powyższe i obecną sytuację na rynku, moim zdaniem rozważanie czy tlen jest jabberowy, wygląda na geekowsko-akademicką dyskusję :)

Tlen jest częścią sieci Jabber, bo osoba z jego serwera może bez problemu wymienić wiadomości z osobą z innego serwera jabberowego.

Cytat:

Napisany przez pali
Dodam jeszcze dwa luźne argumenty:
1. Prawdopodobnie żaden jabberd (serwer) nie jest w 100% zgodny z XMPP. Oczywiście tlend ma niezgodność znaczną, zmuszającą do zamknięcia sieci na inne klienty. Ale czy to jest bardzo istotne i dyskwalifikujące? Tym bardziej, że klient tlena jest niezły. BTW może ta niezgodność jest głównie biznesowa i wcale o2.pl nie kwapi się do jej usunięcia?

Obecnie wszystkie rozwijane serwery/demony jabbera są zgodne z XMPP. Obsługa rozszerzeń XEP jest inną sprawą.

Cytat:

Napisany przez pali
Takie produkty jak gtalk w praktyce też są zamknięte, choć inaczej. Oryginalny klient gtalka celowo jest tak skonstruowany, że 99,99% userów nie ma pojęcia, że za jego pomocą może skontaktować się np. z tlenem. Większość nie ma też pojęcia, że może użyć JIDa od googla na innym kliencie. Tłumaczenie tego znajomym jest geekowskim zbawianiem świata i normalny człowiek tego nie będzie robić

Gdybyśmy chcieli kiedyś wytłumaczyć komuś idee komunikacji Jabberowej to możemy podać przykład poczty email. Wystarczy, że mamy drugiej osoby adres email i możemy mu wysłać wiadomość nie martwiąc się z jakiego serwera korzysta, jakiego używa programu do odbierania poczty itp.

W dużym uproszczeniu Jabber to taki natychmiastowy email.

Cytat:

Napisany przez pali
Podsumowując, nie ma doskonałych rozwiązań. Za cenę rezygnacji z cząstki jabberowej wolności otrzymujemy komunikatory komercyjne, dopracowane, user-friendly. Komu to nie pasuje użyje Psi czy Mirandy na akademickich serwerach. Moim zdaniem, obydwa podejścia są jabberowe Ale nie upieram się.

Troszeczkę się nie zgadzam. Możemy np. podłączyć się spod Mirandy/Psi pod komercyjny serwer Jabbera, możemy z AQQ podłączyć się pod serwer akadeimcki. Jabber nic nam z góry nie narzuca i NAM daje wybór. To co wybierzemy zależy tylko i wyłącznie od nas samych.

pali 26.03.2010 03:04

Tutaj Wawelski rozpoczął dyskusję na temat nazewnictwa jabberowego i komunikatora tlen. Odpowiem w tym wątku, bo to lepsze miejsce:

@Wawelski

XMPP a Jabber
Uprościłem nazywając Jabbera komunikatorem, ale celowo: aby laicy od razu wiedzieli o czym rozmawiamy.

Na blogu admina jabster.pl, znalazłem dobry tekst opisujący jak ma się XMPP do Jabbera, polecam przeczytać, jest krótko i jasno: http://www.planeta.toliman.pl/2006/0...rsus-xmpp.html

Podoba mi się powyższy tok myślenia i powinienem w FAQ napisać "jabberowy serwer cdrinfo.pl", "komunikator jabberowy".

Dodam jeszcze swoje porównanie:
XMPP - http
Jabber, jabberowy - www, web, webowy

Komunikator Tlen
Od zawsze mówiło się o tlenie jako udanej implementacji jabberowej technologii, z pewnym problemem w postaci zamknięcia na inne jabberowe serwery. Stąd nieco mechanicznie dołożyłem tlena do jabberowej oranżerii. Ale nie bezpodstawnie.

W tym poscie admin tlena Krzysztof Sierota wyjaśnia jak to było, jest i będzie(?) z tlenem: http://ekipa.tlen.pl/forum/index.php...9&#entry140949

Wytlumaczę stan obecny sieci tlena, bo może ktoś nieobeznany nie zrozumie: mając tlena można kontaktować się z innymi sieciami, np. gtalk, chrome.pl, jabster.pl, xabber.de czy nasz przyszły jabber.cdrinfo.pl :) ale aby używać tlena (bez tzw. transportów) trzeba używać oryginalnego klienta tlen (Psi, Miranda nie da rady, a nawet jak da, to mogą być problemy).

Mając na uwadze powyższe i obecną sytuację na rynku, moim zdaniem rozważanie czy tlen jest jabberowy, wygląda na geekowsko-akademicką dyskusję :)

Dodam jeszcze dwa luźne argumenty:
1. Prawdopodobnie żaden jabberd (serwer) nie jest w 100% zgodny z XMPP. Oczywiście tlend ma niezgodność znaczną, zmuszającą do zamknięcia sieci na inne klienty. Ale czy to jest bardzo istotne i dyskwalifikujące? Tym bardziej, że klient tlena jest niezły. BTW może ta niezgodność jest głównie biznesowa i wcale o2.pl nie kwapi się do jej usunięcia?
2. Takie produkty jak gtalk w praktyce też są zamknięte, choć inaczej. Oryginalny klient gtalka celowo jest tak skonstruowany, że 99,99% userów nie ma pojęcia, że za jego pomocą może skontaktować się np. z tlenem. Większość nie ma też pojęcia, że może użyć JIDa od googla na innym kliencie. Tłumaczenie tego znajomym jest geekowskim zbawianiem świata i normalny człowiek tego nie będzie robić :)

Podsumowując, nie ma doskonałych rozwiązań. Za cenę rezygnacji z cząstki jabberowej wolności otrzymujemy komunikatory komercyjne, dopracowane, user-friendly. Komu to nie pasuje użyje Psi czy Mirandy na akademickich serwerach. Moim zdaniem, obydwa podejścia są jabberowe :) Ale nie upieram się.

andy 23.03.2010 00:01

Cytat:

bo jak mniemam należy kliknąć w register?. To coś mi w takim razie obelgami wyrzuca.
Nie musisz rejestrować konta. Wystarczy wpisać dane w ustawienia i połączyć się.

Berion 22.03.2010 19:52

Ilość załączników: 2
Trochę to teraz inaczej wygląda na Mirandzie, ale doszedłem. Dzięki za pomoc.

Ktoś chciałby ze mną porozmawiać? Chyba już działa... A może i nie... bo jak mniemam należy kliknąć w register?. To coś mi w takim razie obelgami wyrzuca.

andy 21.03.2010 22:52

Cytat:

Założyłem konto na gmailu, używam Konnekta
Zmień klienta, bo konnekt nie obsługuje XMPP.

Jeśli chodzi o serwer od Google. Najważniejszym "ograniczeniem?" jest to, że aby docierały do Ciebie wiadomości od innej osoby musisz dać jej autoryzacje. Normalnie autoryzacja służy do tego aby osoba mogła widzieć twój opis/status/pep itp.

Cytat:

którego ustawiłem tnastępująco (nie wiem czy dobrze właśnie ;]):

serwer: gmail.com
port: 5223 (SSL włączony)
użytkownik: berion2
hasło: takie jak na powyższego maila
(1)Zasób: Konnekt [?]
(2)Priorytet: 10 [?]
(3)Serwer JUD: berion2 @ gmail.com
Tutaj jest pokazana przykładowa konfiguracja konta w komunikatorze Miranda. Jako host'a nie musisz wpisywać talk.google.com ponieważ Miranda obsługuje wpisy srv.

ad 1. Zasób może posiadać dowolną wartość jednak zaleceniem jest aby wstawiać tam miejsce z jakiego się łączymy lub nazwę komunikatora np. berion2@gmail.com/Dom
ad 2. Priorytet służy do ustalania, która sesja ma pierwszeństwo w odbieraniu wiadomości.
ad 3. Serwer GMaila nie posiada serwera JUD(Jabber User Directory)

Jeśli chciałbyś spróbować innego serwera niż Google polecam platformę Jabbim.
Z prostych multikomunikatorów warto zainteresować się Tlen7(jakiś czas temu sieć Tlen.pl otworzyła się na serwery jabbera), AQQ oraz WTW.

Berion 21.03.2010 22:32

W końcu postanowiłem się przekonać do tego wynalazku i od razu schody: :P

Założyłem konto na gmailu, używam Konnekta, którego ustawiłem tnastępująco (nie wiem czy dobrze właśnie ;]):

serwer: gmail.com
port: 5223 (SSL włączony)
użytkownik: berion2
hasło: takie jak na powyższego maila
Zasób: Konnekt [?]
Priorytet: 10 [?]
Serwer JUD: berion2 @ gmail.com

Niby się łączę, status dla jabbera dostępny, ale kiedy wysyłam komuś wiadomość wywala takie coś:

Kod:

Ja: (22:25)
witam
Błąd: [witam...]

???

andy 11.02.2010 00:01

Facebook Chat over XMPP oficjalnie.

Teraz czekamy na otwarcie się na inne serwery Jabbera Facebooka i Naszej Klasy.

I co M@X a nie mówiłem, że Jabber wchłonie wszystko ? ;p

andy 06.07.2009 13:53

Cytat:

W Urzędzie Miasta w Trzebini k. Krakowa testowo wdrożono komunikator wewnętrzny, oparty o protokół XMPP. Dzięki takiemu rozwiązaniu, pracownicy urzędu dostali dodatkowe narzędzie do szybkiej komunikacji, gdyż do tej pory jedynym były telefony albo e-mail.
http://osnews.pl/jabber-wchodzi-do-urzedow/

andy 21.09.2008 21:57

Cisco kupi***322;o Jabber Inc. nie protok***243;***322; XMPP/Jabber ;)

joujoujou 21.09.2008 13:57

Cisco kupi***322;o jabbera? :hmm:

Cytat:

Networking equipment giant Cisco has announced that it has purchased Jabber, an open source instant messaging (IM) and presence tool. The terms of the deal were not undisclosed. Cisco said it would try to use Jabber as a means of improving its messaging services for business users. Jabber enables collaboration across a range of presence systems such as Microsoft Office Communications Server, IBM Sametime, AOL AIM, and Google Talk.

Bez sensu. :\

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:48.