![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Data rejestracji: 09.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() |
XP widzi tylko jeden rdzeń
Zakupiłem procesor 2-rdzeniowy, ale system XP SP3 widzi tylko jeden rdzeń. Również inne programy mają podobną wizję. Co trzeba zrobić, aby system widział kolejny rdzeń?
Bios zaktualizowany. W specyfikacji płyty głównej widnieje obsługa tego procesora. W boot.ini > numproc widać tylko "1". Resztę info. w poniższej fotce. |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
ZnakJaworznickiegoBikera
Data rejestracji: 22.03.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
- rdzen moze byc uwalony
- w biosie nie ma opcji wylaczenia jednego rdzenia? wlacz jakas live dystrybucje linuksa i zobacz co tam sie dzieje
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Problem rozwiązany. Format i do przodu.
![]() W necie natknąłem się na małą wskazówkę, tzn. że przy wymianie procesora na nowy (z większą ilością rdzeni/wątków) należy ponownie zainstalować system. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Forumator
Data rejestracji: 11.09.2006
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
@Sebaw wgranie ponownie sterowników do mobo nie rozwiązałoby problemu?
![]() |
#6 |
ZnakJaworznickiegoBikera
generalnie powinno zadzialac bez robienia czegokolwiek, sam windows powinien swoje zrobic
Tanie konta shell, www, php, sql - info priv Moj kanal Youtube /msg demek at freenode // Intel Pentium 4 630 3,0@5,6 GHZ --100% O/C CLUB 3Ghz@6750Mhz PISIOR - PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ I OJCIEC RYDZYK MEMORANDO - UZYTKOWNIK, KTOREGO DLA DOBRA WLASNEGO, DOBRA WLASNYCH PIENIEDZY I DOBRA WLASNYCH NERWOW NALEZY OMIJAC SZEROKIM LUKIEM |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
logged out
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 12.07.2003
Wiem, ze powinno. Po prostu w tym przypadku można było spróbować przeładować sterowniki do mobo.
![]() |
#8 |
ZnakJaworznickiegoBikera
hmmm
w teorii stery do mobo (w zasadzie chipsetu) powinny tylko dodac nowe instrukcje cpu jesli takowe posiada, ale mozna bylo sprobowac ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Nie wiem, bo jestem po formacie.
Ale... przeglądając inne fora natknąłem się na pewne info., tzn. podczas instalacji systemu ładowane są sterowniki dla procka, który siedzi aktualnie w mobo (chodzi o rdzenie). Czyli jak mamy jednordzeniowca, to ładowane są sterowniki dla jednordzeniowców. Po zmianie procesora na większą ilością rdzeni, w menedżerze urządzeń wyświetla się tyle procków, ile jest rdzeni (tak jak u mnie), jednak w menedżerze zadań będzie widniał jeden rdzeń (tak jak u mnie), lub tyle, ile miał poprzedni procek. Powodem tego jest brak przeinstalowania pliku hal.dll przez system. Więc po formacie plik zostaje zainstalowany odpowiednio do procka i dlatego system obsługuje w pełni procesor. Niektórzy piszą, że warto zaznaczyć opcję "Wykryj warstwę HAL" w msconfig. Problem dotyczy systemu XP oraz niekiedy Visty. Na końcu muszę dodać, że powyższe informacje wygrzebałem w necie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#11 | |
ZnakJaworznickiegoBikera
Cytat:
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
@Patrix - u mnie takich sterów nie było.
@demek - czyli błędne informacje znalazłem w sieci. W takim razie nie wiem, gdzie leży błąd. |
![]() |
![]() |
![]() |
#13 |
ZnakJaworznickiegoBikera
@sebaw
moze nie do konca bledne. w systemie moze cos bylo nie halo ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
#14 |
Stary użytkownik
Zlotowicz
Jeżeli po formacie wszystko zadziałało, to jednak system miał gdzieś "blokadę".
PS. Warto włączyć przy starcie systemie XP, Vista (nie wszystkie wersje) uruchomienie systemu ze wszystkimi rdzeniami. Msconfig > boot.ini > opcje zaawansowane > Numeproc (ustawić ilość rdzeni aktywnych przy starcie systemu, np. na max). |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
WIN XP nie widzi płyty DVD-Video | Yast | DVD-Video | 5 | 29.08.2005 15:28 |
XP nie widzi nagrywarki | debazan | Napędy optyczne CD | 5 | 23.03.2005 22:46 |
xp nie widzi nagrywarki i cd romu | iza077 | Napędy optyczne CD | 10 | 04.01.2005 18:12 |
windows xp nie widzi mi dwóch nagrywarek i dysku wirtualnego | hanter1 | Off topic | 13 | 23.09.2004 22:41 |
Windows XP proffesional PL. Wogule nie widzi CDRW | Wizards | Napędy optyczne CD | 0 | 22.01.2002 05:29 |