![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
![]() |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyrejestrowany
Data rejestracji: 10.07.2002
![]() |
freezy kompa - o co chodzi?
Od pewnego czasu zauważyłem dość dziwne zjawisko - co jakiś czas mój komputer jakby się "zamrażał" - nie ma ruchu na ekranie, nie działa mysz, klawiatura, muzyka w głośnikach przestaje grać etc.. Pomaga tylko restart, jak zostawię tak "zamrożony" komputer to będzie sobie tak wisiał nawet całą noc. Pomyślałem że może to pamięci RAM - włączyłem test "Windows Memory Diagnostic" i po 6-7 minutach też następuje "zamrożenie". Memtest ma to samo aczkolwiek czasem po 2 minutach a czasem po 20. Temperatury (everest, procesor: coretemp i realtemp) w normie, procesor testowałem przez godzinę Orthosem (CPU only) i wszystko było w porządku (tzn. max temperatura ok. 65* - ciut dużo nie? Ale i tak freezy zdarzają się nawet jak procek ma 50*), wiem że mało ale nie miałem czasu na dłuższe testy na razie. Pamięci RAM przekładałem do różnych slotów, testowałem obie razem, na dual i single channel oraz pojedynczo - zawsze się zawiesza, raz wyskoczyło tylko 16 błędów na początku 5 Testu. Czy to możliwe że 2 kości pamięci poszły na raz? Może to coś z MOBO? Bios resetowałem do Fail-Safe i w memteście dalej tak samo.
MOBO: Foxconn Mars najnowszy bios RAM: Crucial Ballistix 2x2GB 800Mhz CL4 (BL25664AA804) - na Fail-Safe mają 5-5-5-18, 1.8V i 533Mhz. napięcie podnosiłem o 0,2 - nic nie dało. Procesor: C2D E8400 + boxowe chłodzenie Błędy w Memteście: ![]() Na tym się zawiesił WMD: ![]() |
![]() |
![]() |
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
![]() |
#2 |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
a sprawdzałeś na innym ramie ??
temperatury podzespołów ?? może zasiłka "nie daje rady" ?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Wyrejestrowany
![]() |
no właśnie nie mam innego ramu w tej chwili, temperatury everest pokazywał w normie, zasiłka to Corsair 520W
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz
Data rejestracji: 24.02.2003
Cytat:
temperatury sprawdzamy organoleptycznie ![]() jakimś termometrem - najlepiej laboratroryjnym lub w mierniku |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Wyrejestrowany
![]() |
wiem, wiem, problem w tym że sprzętu nie mam ;P
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Pingwin specjalista.
Data rejestracji: 22.06.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Ja stawiam na RAM (uwalone adresy w kościach)
albo HDD (wyłącza się i w tym momencie system ma freeza). Sprawdź jeszcze wszystkie kondensatory w kompie czy któryś nie ma brzuszka ![]()
![]() |
#7 |
Wyrejestrowany
![]() |
wszystkie kondensatory na MOBO są Solid-State, żaden nie wygląda podejrzanie.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
Wyłączający się HDD byłoby słychać, a właściwie przestawało by go być słychać (to zauważalna w większości komputerów różnica). No rzeczywiście najbardziej pasowałby RAM, chociaż raczej rzadko się zdarza, żeby sobie dwie kości naraz zgodnie "padły"...
![]() |
#9 |
Wyrejestrowany
![]() |
Ah... coś mi się przypomniało. Kiedyś (wrzesień?) pojawiały mi się BSOD'y, przetestowałem pamięci i były błędy (po gdzieś 14-15 minutach), ale przełożyłem je do innych slotów i po 4h testów nic... przez parę miesięcy wszystko idealnie działało aż do teraz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Pa rampamer
Zlotowicz
![]() Data rejestracji: 24.10.2006
No to wygląda na to, że się im pogorszyło po prostu... Skombinuj jeszcze jakieś kości, żeby się upewnić, że reszta kompa działa poprawnie, to będziesz miał pewność, czy to to...
![]() |
#11 |
Wyrejestrowany
![]() |
no chyba nie ma innego wyjścia ;P
|
![]() |
![]() |
![]() |
#12 |
Wyrejestrowany
![]() |
Posprawdzałem i okazało się że to jednak RAMy
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Sieć - zwalnianie kompa... | Kasprzak | Off topic | 5 | 12.10.2004 17:25 |
LiteON 1213s: nowy a problemy i o co chodzi z tą zmienioną strategią zapisu? | Heross | Napędy optyczne DVD | 8 | 30.09.2004 01:02 |
Tuning Kompa... | Arkedius | Off topic | 7 | 12.08.2004 20:30 |
Jakim softem skopiować zdjęcia z motoroli c550 na kompa | imek | Off topic | 1 | 11.08.2004 21:02 |
Nietypowy błąd w Nero 5.0.1.3 proszę pomóżcie mi jeśli wiecie o co chodzi | Grzesiek | Napędy optyczne CD | 4 | 05.06.2001 19:48 |