Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Komputery - oprogramowanie i sprzęt

Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 29.01.2009, 14:43   #1
kizio
Wyrejestrowany

Data rejestracji: 10.07.2002
kizio zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
freezy kompa - o co chodzi?

Od pewnego czasu zauważyłem dość dziwne zjawisko - co jakiś czas mój komputer jakby się "zamrażał" - nie ma ruchu na ekranie, nie działa mysz, klawiatura, muzyka w głośnikach przestaje grać etc.. Pomaga tylko restart, jak zostawię tak "zamrożony" komputer to będzie sobie tak wisiał nawet całą noc. Pomyślałem że może to pamięci RAM - włączyłem test "Windows Memory Diagnostic" i po 6-7 minutach też następuje "zamrożenie". Memtest ma to samo aczkolwiek czasem po 2 minutach a czasem po 20. Temperatury (everest, procesor: coretemp i realtemp) w normie, procesor testowałem przez godzinę Orthosem (CPU only) i wszystko było w porządku (tzn. max temperatura ok. 65* - ciut dużo nie? Ale i tak freezy zdarzają się nawet jak procek ma 50*), wiem że mało ale nie miałem czasu na dłuższe testy na razie. Pamięci RAM przekładałem do różnych slotów, testowałem obie razem, na dual i single channel oraz pojedynczo - zawsze się zawiesza, raz wyskoczyło tylko 16 błędów na początku 5 Testu. Czy to możliwe że 2 kości pamięci poszły na raz? Może to coś z MOBO? Bios resetowałem do Fail-Safe i w memteście dalej tak samo.

MOBO: Foxconn Mars najnowszy bios
RAM: Crucial Ballistix 2x2GB 800Mhz CL4 (BL25664AA804) - na Fail-Safe mają 5-5-5-18, 1.8V i 533Mhz. napięcie podnosiłem o 0,2 - nic nie dało.
Procesor: C2D E8400 + boxowe chłodzenie

Błędy w Memteście:

Na tym się zawiesił WMD:

kiziopl na gmail
JID: kizio na jabster.pl
Zapraszam na http://blog.xitenet.pl
kizio jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 29.01.2009, 14:53   #2
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
a sprawdzałeś na innym ramie ??

temperatury podzespołów ??

może zasiłka "nie daje rady" ??
Stary 29.01.2009, 14:56   #3
kizio
Wyrejestrowany

no właśnie nie mam innego ramu w tej chwili, temperatury everest pokazywał w normie, zasiłka to Corsair 520W

kiziopl na gmail
Stary 29.01.2009, 15:01   #4
icemac
RESTECPA ~ SZACUKEN
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.02.2003
icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>icemac ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Cytat:
Napisany przez kizio Podgląd Wiadomości
no właśnie nie mam innego ramu w tej chwili, temperatury everest pokazywał w normie, zasiłka to Corsair 520W

temperatury sprawdzamy organoleptycznie

jakimś termometrem - najlepiej laboratroryjnym lub w mierniku
Stary 29.01.2009, 15:03   #5
kizio
Wyrejestrowany

wiem, wiem, problem w tym że sprzętu nie mam ;P

kiziopl na gmail
Stary 29.01.2009, 15:07   #6
Patrix
Pingwin specjalista.

Data rejestracji: 22.06.2002
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Ja stawiam na RAM (uwalone adresy w kościach)
albo HDD (wyłącza się i w tym momencie system ma freeza).
Sprawdź jeszcze wszystkie kondensatory w kompie czy któryś nie ma brzuszka
Stary 29.01.2009, 15:11   #7
kizio
Wyrejestrowany

wszystkie kondensatory na MOBO są Solid-State, żaden nie wygląda podejrzanie.

kiziopl na gmail
Stary 29.01.2009, 15:12   #8
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
Wyłączający się HDD byłoby słychać, a właściwie przestawało by go być słychać (to zauważalna w większości komputerów różnica). No rzeczywiście najbardziej pasowałby RAM, chociaż raczej rzadko się zdarza, żeby sobie dwie kości naraz zgodnie "padły"...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2009, 15:15   #9
kizio
Wyrejestrowany

Ah... coś mi się przypomniało. Kiedyś (wrzesień?) pojawiały mi się BSOD'y, przetestowałem pamięci i były błędy (po gdzieś 14-15 minutach), ale przełożyłem je do innych slotów i po 4h testów nic... przez parę miesięcy wszystko idealnie działało aż do teraz.

kiziopl na gmail
Stary 29.01.2009, 15:21   #10
Jarson
Pa rampamer
Zlotowicz

Data rejestracji: 24.10.2006
Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Jarson ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
No to wygląda na to, że się im pogorszyło po prostu... Skombinuj jeszcze jakieś kości, żeby się upewnić, że reszta kompa działa poprawnie, to będziesz miał pewność, czy to to...

Jarson jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 29.01.2009, 15:26   #11
kizio
Wyrejestrowany

no chyba nie ma innego wyjścia ;P

kiziopl na gmail
Stary 02.02.2009, 13:49   #12
kizio
Wyrejestrowany

Posprawdzałem i okazało się że to jednak RAMy . Teraz tylko na gwarancję...

kiziopl na gmail
Odpowiedz na post

Twoje uprawnienia: