![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Komputery - oprogramowanie i sprzęt Pytania i problemy niezwiązane z nagrywaniem, backupem i grami. |
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
![]() |
#1 |
Wyjadacz ;)
Data rejestracji: 15.11.2003
![]() |
![]()
Witam,
Kieruję się z kilkoma pytaniami odnośnie organizacji dysku, sposobu jego działania i instalacji windowsa 98 na komputerze "nowoczesnym". Mój nowy sprzęt: -Gigabyte GA-P35DS3L rev. 2.0 -Kingstone DDR2 2x1GB (dual) -Pentium Dual Core E2220 2,4 GHz (FSB 800) -Gigabyte GeFroce 8500GT 256MB DDR2 -Caviar 500GB 16MB AAKS (SATA2) -LiteOn LH-20A1S (SATA) -LiteOn LH-20A1L (SATA) -FDD Co chcę osiągnąć: założyć na dysku układ partycji: -1 PRIMARY 5GB FAT32 -2 PRIMARY 30GB NTFS lub FAT32 -3 PRIMARY 30GB NTFS lub FAT32 -4 EXTENDED 100GB NTFS -5 EXTENDED 300GB NTFS Na pierwszej z nich chcę zainstalować Win98 oraz BootMagic 8.00. Na drugiej XP, na trzeciej coś jakiegoś jeszcze ![]() Zakładam konfigurację partycji podstawowych w bootmanagerze taką, że w momencie gdy któraś z podstawowych partycji "robi za" C: to pozostałe są ukryte. W związku z tym partycje 4 i 5 zawsze będą nazwane D i E. Stworzenie takiego układu nie stwarza mi problemu. PartitionMagic lub DiscDirector, Bootmanager na pierwszej partycji i gra. PYTANIA: 1. Czy jest coś (o czym nie wiem) co powoduje że taka konfiguracja nie ma prawa poprawnie funkcjonowac? 2. Czy lepiej jest na partycjach podst. 2 i 3 założyć FAT32 zamiast NTFS w celu ew. mozliyowsci dokonywania napraw z partycji 1 (Win98)? 3. Czy bootmanager "Bootmagic 8.00" obsługuje systemy NTFS? Druga część bajki. Zgodnie z planem założyłem na dysku partycję podstawową, aktywną (5GB). Zainstalowałem na niej Windowsa 98 SE. PROBLEM: Po pierwszym restarcie, podczas pierwszego uruchomienia systemu, wyskakuje komunikat: "Za mało pamięci do zainicjowania systemu Windows. Zamknij jeden lub kilka programów rezydujących w pamięci lub usuń niepotrzebne programy użytkowe z plików CONFIG.SYS oraz AUTOEXEC.BAT i zrestartuj komputer. Aby kontynuować, naciśnij dowolny klawisz..." Gdy nacisnę "dowolny" klawisz, komputer się wyłącza. Uruchamiając "tylko wiersz poleceń" i wpisując komendę "mem", uzyskuję odpowiedź o wolnej pamięci: praktycznie cała jest dostępna (ok. 2GB). Pamięć mam zorganizowaną w trybie dual-channel. Po wyjęciu jednej kości (1GB) system dalej uruchamia się bez problemu! W trybie dwóch kości ale w "bliźniaczych" slotach, sytuacja jest taka sama, windows krzyczy że ma za mało pamięci. PYTANIA: 4. Czy windows 98 obsługuje tylko do 1GB pamięci a powyżej "panikuje"? 5. Najważniejsze: czy da się zastosować coś, co spowodowałoby że windows zobaczy tą pamięć taką jak jest w rzeczywistości lub na wstępie mu ją ograniczy? 6. Co jest przyczyną że tak się dzieje? Czy to standard czy wyjątek? Ktoś już może się z tym spotkał? Na koniec mam jeszcze kilka pytań odnośnie ustawień w BIOSie dotyczących dysku twardego: S.M.A.R.T - poczytałem co nieco na necie o tym, ale czy ktoś doświadczony mógłby powiedzieć jak to się ma do rzeczywistości? Co tak na prawdę można przez to uzyskać, warto z tego korzystać czy może nie? Są takie dwa ustawienia u mnie w biosie: SATA AHCI Mode SATA Port0-1 Native Mode Czy obydwa są ze sobą powiązane? Czy zmiana drugiego z nich jest uwzględniana tylko przy włączonym AHCI? AHCI u mnie jest na Disabled, natomiast probowalem zmieniac ustawienie Native / Legacy i w obu przypadkach windows 98 da sie zainstalowac, windows xp bez dodatkowych sterownikow, a na wplyw predkosci odczytu nie ma to znaczenia. A propos predkosci, czy transfer (odczyt) na poziomie 90MB/s (przyp. SATA2) jest ok czy mozna w jakis sposob uzyskac wiecej? Te 90MB/s to jest ten maly tescik predkosci w nero ![]() Prosze wszystkich zaznajomionych z tematem o odpowiedzi, bardzo mi na nich zalezy. I przepraszam za byc moze chaotyczne opisanie sprawy, pisane predko. Dziekuje z gory!
#ads | |
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
![]() |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
Polskie Radio BIS upadło - Czyli cenzure w Polsce czas zacząć... | Qbi@k | Off topic | 73 | 03.10.2013 18:16 |
Przykład jak mozna zarobic na naiwnosci ludzi | Ice | Off topic | 7 | 03.10.2005 01:41 |
Projekt Freeware | Calme | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 0 | 16.05.2005 20:31 |
problem z tmpg | fati | DVD-Video | 1 | 11.12.2004 22:24 |