![]() |
Heh. Przeczytałem w necie że żywotność dyskietek to 5 do 10 lat. Dzisiaj jednak kupiłem tą grę na dyskietkach (Nomad) i co? Mają prawie 19 lat i działają. Oczywiście, nie będę grać z dyskietek, tylko grę ściągne z neta a pudło z dyskietkami będzie stało, ale sprawdziłem ten jeden raz z ciekawości. Czyli po 19 latach działa. Nie wiem co za "znafca" z Pc Worlda pisał ten artykuł o rzekomej 10 letniej żywotności...
|
Nie da się tak jednoznacznie określić czasu żywotności nośnika, bo zależy to od zbyt wielu czynników. Moje 16 letnie dyskietki od Amigi też w większości działają.
|
Dyskietki chyba warto co jakiś czas wepchać do stacji dyskietek,
z racji na ich namagnesowanie, nie pamiętam po ilu latach taki nośnik zatraca stany... |
Czy ja wiem? te leżały prawie 19 lat w pudle i nic im nie było:D Może tu chodzi po prostu o zwykłe "nic nie robienie" z nimi. Możliwe że non stop używane padną po roku, a tylko leżąc przeleżą mi jeszcze drugie tyle.
|
Nie słyszałeś o samoistnym rozmagnesowywaniu się takiego nośnika ? :P
|
Odpowiednio przechowywana będzie działać.
|
Nie czytałeś :] No to poczytaj, bo na to akurat nie ma wpływu przechowywanie, choćbyś nie wiem jak dbał to się dzieje...
|
Trzeba też wziąć pod uwagę, że oryginalne gry miały z pewnością dobre, markowe dyskietki, a skoro kultowe no name-y wytrzymują tyle lat to czemu nie miały by i one. Dyskietki 3,5" mają zupełnie wytrzymałą obudowę, która chroni nośnik magnetyczny. Chyba tak same z siebie to się nie rozmagnesują, równie dobrze kasety magnetofonowe mogły by już nie działać, a działają :).
|
vhs pogarsza się obraz i dźwięk, w magnetofonowych narastają szumy
podobny problem dotyczy także ich. |
Przy kasetach magnetofonowych i VHS działo się tak pod wpływem używania, każde następne odtworzenie muzyki czy filmu miało już gorszą jakość. Gdyby ich nie używać, pewnie szybciej rozpadłby się nylon, na którym jest proszek magnetyczny niż nastąpiło rozmagnesowanie, przynajmniej tak mi się wydaje ;)
|
Rozmagnesowanie następuje, nie wiem tylko w jakim czasie ;)
Jestem zdania, że pliki z dyskietki znikną duużo szybciej niż obraz (kaseta vhs) czy dźwięk (kaseta magnetofonowa). |
Z kasetami też nie najlepszy przykład. Ścierają się, a po upływie kilkunastu lat kleją się.
|
Pożyjemy zobaczymy. Ja liczę że będą żyły jak najdłużej a na wszelki wypadek zrobię im obraz iso w sobotę.
|
Cytat:
|
k***a ciekawe jak i czym ...
:szczerb: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:54. |