Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 20.07.2012, 08:43   #16
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Tahion Podgląd Wiadomości
Fajny artykuł od dawna szukałem czegoś w tym stylu.
Jednak jakoś nie chce działać jak trzeba. Siedzę nad tym już 2 dzień.
Po pierwsze jest błąd w syslinux.cfg. Jest wpis append initrd=/HBCD/Dos/dos.gz a powinien być append initrd=/DLC1/Dos/olddos.gz
Co do tego sie nie zgodze, bo kwestia sposobu uruchamiania menu zalezy od dystrybucji, a raczej jej wersji. Podane dane sa przykladowe i kazdy, kto przegladnie nasz konfig powinien sobie poradzic z uruchomieniem Hirens w dowolnej wersji.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 20.07.2012, 09:56   #17
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Tak oczywiście to jest jasne.
W moim poście pojawił się błąd chodziło mi o coś innego.

W dystrybucji HBCD jest wszystko OK.
Chodziło mi o DLC1. w Paczce macie wpis
syslinux.cfg - append initrd=/DLC1/Dos/dos.gz. A w ISO (przynajmniej jakie ja posiadam v15.1 nie ma takiego pliku) występują dwa inne OLDDOS.GZ oraz OLDDOSUSB.GZ i oba działają poprawnie. po odpowiednim wpisie append initrd=/DLC1/Dos/olddos.gz lub
append initrd=/DLC1/Dos/olddosusb.gz.

Ale faktycznie możliwe, że są różne dystrybucje DLC1
Pozdrawiam
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.07.2012, 20:33   #18
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.07.2012
Posty: 2
monikaimichal w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:

Na serwerze znajduje sie wersja 1.2 calego archiwum. Dodano najnowsze ISO MemTestx86 oraz MemTestx86+. Uruchamiamy jest z poziomu Gruba (podmenu Grub). Jezeli zalezy Ci, aby je uruchomić z poziomu SysLinuxa to sprobuj:

LABEL MemTest

menu label MemTest
APPEND iso initrd=/cdrinfo.pl/iso/mt420.iso

Pisane z glowy - powinno zadzialac.

Witam.

Dziękuję za radę. Wyedytowałem plik syslinux.cfg i zgodnie z podpowiedzią dodałem wpis APPEND iso initrd=/cdrinfo.pl/iso/mt420.iso. Niestety program się nie uruchomił, obraz tylko "mignął na sekundę" i pojawiło się znowu menu główne. Chciałbym mieć możliwość uruchomienia np memtest, acronisa czy chociażby hirensa z obrazów iso wprost z ekranu głównego (syslinuxa). Proszę o dalszę wskazówki.

Dzięki !
monikaimichal jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.07.2012, 23:17   #19
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
LABEL MemTest
menu label MemTest
LINUX memdisk
APPEND iso initrd=/cdrinfo.pl/iso/mt420.iso

i bedzie dzialac. Co do reszty, to na ta chwile nie pomoge....
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.07.2012, 08:29   #20
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 02.04.2005
Posty: 16
Eleonor w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Witam

U mnie problem jest gdy pendrive mam włożony w usb 3.0 - mam wyprowadzone na przedni panel ..

Wszystko prawie chodzi lecz gdy instaluje Windows 7 - iso w /cdrinfo.pl/iso/win_iso/
instalka jest natomiast nie wykrywa klawiatury oraz myszy bezprzewodowej ...

Gdy pendrive podłacze z tyłu o gniazda usb 2.0 jest ok

czy można coś zrobic z tym usb 3.0 ?





oraz tak mam podczas uruchamiania WINDOWS 7 -- tak powinno byc ? o co chodzi z tym czy naprawić TAK/NIE ?

jest to zaraz po :

INSTALATOR ZACZYNA PRACĘ..

dołaczony obrazek


pozdrawiam
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-usb.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Eleonor : 21.07.2012 o godz. 10:15
Eleonor jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 21.07.2012, 16:14   #21
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Windows 7 natywnie nie obsluguje USB 3.0 (tych z nowszych chipsetow). Musialbys sobie "wgrac" sterowniki do obrazu ISO z instalka, aby instalator Windows zobaczyl porty USB 3.0.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2012, 13:27   #22
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.03.2003
Lokalizacja: Nysa
Posty: 9
samedi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
A nic nie wiadomo co z tymi sterownikami pod win 7?

od kilku dni rozkładam ręce z problemem zainstalowania windowsa XP kilkanaście ver. tego win i skutek taki sam formatowanie pena nic nie daje sprawdzane na 2 komputerach i MobaLiveCD_v2.1.

-blad-win.jpg
__________________
buuuuuu nie mam stelego netu

Ostatnio zmieniany przez samedi : 01.08.2012 o godz. 13:53
samedi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 01.08.2012, 19:53   #23
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 21.03.2003
Lokalizacja: Nysa
Posty: 9
samedi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
sry, nie działa mi już edytuj przygotowanie pena za pomocą programu WinToFlash i powyższymi obrazami Win XP instalka działa i się instaluje czy jest możliwość by zamiast obrazu ISO dać rozpakowany katalog? ewentualnie co z robić z problemem jaki opisałem powyżej.?
__________________
buuuuuu nie mam stelego netu
samedi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2012, 11:38   #24
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, mam następujący problem: Formatuję klucz USB jako NTFS wypakowuję menu-pendrive-cdrinfo_pl_1_3.zip do głównego katalogu Kucza USB, klikam instaluj_syslinuxa.bat wpisuję literę w moim przypadku jest to litera L zatwierdzam T po czym wyskakuje mi komunikat: Składnia polecenie jest nie poprawna. Not a removable drive <use -f to override>.

Dodam że poprzedniego artykułu mi działało wszystko.

co może być nie tak?


Mój system to Windows 7 x64

Ostatnio zmieniany przez badboy23 : 14.09.2012 o godz. 11:40
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2012, 18:36   #25
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
wyedytuj plik instaluj_syslinuxa.bat znajdujac wpis:

syslinux.exe -simad cdrinfo.pl %naped%:

i zmien go na:

syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl %naped%:

Daj znac, czy pomoglo...
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 14.09.2012, 19:11   #26
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Misiek4 Podgląd Wiadomości
wyedytuj plik instaluj_syslinuxa.bat znajdujac wpis:

syslinux.exe -simad cdrinfo.pl %naped%:

i zmien go na:

syslinux.exe -simadf cdrinfo.pl %naped%:

Daj znac, czy pomoglo...
wyskakuje: The syntax of the commad is incorrect.
Nie działa aczkolwiek
syslinux.exe -fsimad cdrinfo.pl %naped%:
wyskakuje: The syntax of the commad is incorrect.
Ale działa
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 15.09.2012, 15:07   #27
Bywalec
 
Data rejestracji: 24.08.2008
Posty: 50
Tahion w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Eleonor Podgląd Wiadomości
Witam

U mnie problem jest gdy pendrive mam włożony w usb 3.0 - mam wyprowadzone na przedni panel ..

Wszystko prawie chodzi lecz gdy instaluje Windows 7 - iso w /cdrinfo.pl/iso/win_iso/
instalka jest natomiast nie wykrywa klawiatury oraz myszy bezprzewodowej ...

Gdy pendrive podłacze z tyłu o gniazda usb 2.0 jest ok

czy można coś zrobic z tym usb 3.0 ?

oraz tak mam podczas uruchamiania WINDOWS 7 -- tak powinno byc ? o co chodzi z tym czy naprawić TAK/NIE ?

jest to zaraz po :

INSTALATOR ZACZYNA PRACĘ..

dołaczony obrazek


pozdrawiam
Ja jakiś czas temu odpuściłem. Teraz wróciłem do tematu przy okazji Win8.
Niestety dzieje się to samo co u kolegi pytanie na czarnym ekranie o jakąś naprawę systemu i koniec instalacji. Dodam, że pen podłączony do 2.0 bo laptop nie posiada innych portów.

Już kompletnie nie wiem o co chodzi instalacje zaczynają się ale nie ma opcji aby jakąkolwiek kontynuować Win XP, Win7, Win8 RTM, wszystko się wywala na początku. Użycie wersji plików 1.3 oczywiście nie zmienia sytuacji.

Mam pytanie czy ktokolwiek w ogóle zainstalował cokolwiek z tak spreparowanego pendriwe ?.

PS. jest do tego jeszcze ciekawostka. Jeżeli pozostawię pendriva w porcie i rozpocznę instalację normalnie z płyty DVD pokazuje się to samo okno i nie daje się kontynuaować instalacji. Trzeba usunąć pena i rozpocząć ponownie bootowanie z DVD
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-usb.jpg  

Ostatnio zmieniany przez Tahion : 15.09.2012 o godz. 15:12
Tahion jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 16.09.2012, 13:39   #28
Stały bywalec ;)
 
Data rejestracji: 07.10.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 118
badboy23 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam, jest możliwość odtwarzania mp3 w menu? I miniaturki zmieniające się po na jechaniu na dany wpis?
badboy23 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2012, 15:02   #29
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 17.09.2012
Posty: 8
Dropsiur w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Tahion Podgląd Wiadomości
Ja jakiś czas temu odpuściłem. Teraz wróciłem do tematu przy okazji Win8.
Niestety dzieje się to samo co u kolegi pytanie na czarnym ekranie o jakąś naprawę systemu i koniec instalacji. Dodam, że pen podłączony do 2.0 bo laptop nie posiada innych portów.

Już kompletnie nie wiem o co chodzi instalacje zaczynają się ale nie ma opcji aby jakąkolwiek kontynuować Win XP, Win7, Win8 RTM, wszystko się wywala na początku. Użycie wersji plików 1.3 oczywiście nie zmienia sytuacji.

Mam pytanie czy ktokolwiek w ogóle zainstalował cokolwiek z tak spreparowanego pendriwe ?.

PS. jest do tego jeszcze ciekawostka. Jeżeli pozostawię pendriva w porcie i rozpocznę instalację normalnie z płyty DVD pokazuje się to samo okno i nie daje się kontynuaować instalacji. Trzeba usunąć pena i rozpocząć ponownie bootowanie z DVD
Również mam ten sam problem, wyskakuje czarne okno konsoli i klops. Windows 8, ten sam problem. Dodatkowo w "ósemce" po wybraniu opcji, by nie naprawiał nic, wywala error o problemie z kluczem produktu i następuje restart... chyba nic z tego nie będzie, a szkoda. Ma ktoś jakieś pomysły ?
Dropsiur jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.09.2012, 16:24   #30
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,718
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Sprawdzimy raz jeszcze problemy poruszane powyzej.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
bootowalny pendrive, instalacja, instalacja windows z iso, iso, menu, menu na pendrive, menu na usb, pendrive, samouruchamialne usb, usb, windows 10, windows 8, windows 8 na usb, windows xp z usb, windows7

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB Berion Komputery 2 03.06.2012 23:52
Windows i Linux na jednym pendrive Berion Komputery 9 09.05.2012 21:43
Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero salo5 Dane 2 06.12.2006 18:00
Autorun na pendrive danielski12 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 19 20.10.2006 08:14
Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) Martin_TP Off topic 7 15.05.2003 00:20


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:54.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO