Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB (https://forum.cdrinfo.pl/f115/)
-   -   [ARTYKUŁ]Menu na pendrive ntfs instalacja systemów Windows z obrazów ISO (https://forum.cdrinfo.pl/f115/artykul-menu-pendrive-ntfs-instalacja-systemow-windows-obrazow-iso-91021/)

Eragras 14.04.2014 15:38

Wszystko ogarnąłem :)
Nowe menu działa genialnie. Trochę sporo różnych miejsc na te same czynności (np. live) ale przecież można to zmienić.
Live ubuntu 12.04 działa poprawnie jak i również instalacja win7.

Jakby co mam pliczek z dyskietką startową win98 wraz z dogranymi paroma programami m.i. ntfsfordos. który pięknie czyta zawartość PD.

Dzięki Misiek za pomoc :)

badboy23 14.04.2014 17:08

Jak by można to ja poproszę dyskietkę mój mail ziomekpoczta@interia.pl

Misiek4 14.04.2014 17:12

Badboy, a spójrz tutaj: http://www.cichy.net.pl/pobierz-cichybootdisk.html

Eragras 15.04.2014 18:40

Chyba ostatnio nie mam szczęścia.
Zauważyłem, że nie działa instalacja winxp.
Za pomocą instalacji z pierwszego menu w grubie zaraz po akceptacji licencji wyskakuje "bsod - bad pool caler".
W poprzednim menu ten sam obraz pacał pięknie, z tym że na starym winblocku. a tu zauważyłem coś takiego jak "newwinblock..."

Szukam rozwiązania ale czasu brak :(

Misiek4 15.04.2014 18:44

Sprawdze to i wrzuce jutro update (nowszy syslinux + grub)....

Eragras 15.04.2014 19:08

Zauważyłeś też, że jak wrzuca się winxp do autoiso (generowanie) to nie można dodać winblocka ani firy?

Misiek4 15.04.2014 19:12

Z winXP jest wiecej zabawy (instalacja na dwa razy), wiec nie ma sensu tworzyc auto ISO tylko dla XP.....

Eragras 15.04.2014 19:15

Z tym się zgodzę. Tylko informowałem.

Koło 20 postaram się podmienić winvblock na inny i zobacze czy to coś zmieni.

EDIT:::

Podmiana Winvblock nie pomaga.
Wybranie Firy(tylko) nie pomaga
Wybranie tylko sterów ahci nie pomaga.

Misiek4 16.04.2014 15:20

Dostępna jest nowa wersja samostartującego menu CDRinfo.pl. Zmiany w wersji 2.7:

- zaktualizowano GRUB do wersji 0.4.5c z lutego 2014
- zaktualizowano SysLinuxa do wersji 6.03 pre9

Proszę osoby, które miały (mają) problemy o krótkie info, czy w wersji 2.7 też one występują.

Eragras 21.04.2014 21:33

Nie sprawdziłem za wiele, po za podstawowymi programami typu memtest, mhdd. itp oraz live ubuntu ,(które działają w pełni poprawnie)

Instalacja win xp rusza dalej niż w poprzednim menu, ale zaczynają się problemy przy kopiowaniu plików instalacyjnych. od pliku p3.sys. Nie można skopiować.
Kilka .sys kolejnych ma taki sam problem, ale instalacja przechodzi do kroku 2. Dalej nie miałem czasu sprawdzić.
Możliwe że coś z obrazem, ale brak czasu również na sprawdzenie innego.

Jakby ktoś miał udostępniony obraz (xp pro) z którego szła instalka systemu, byłbym wdzięczny za linka.
Wtedy w wolnej chwili sprawdziłbym czy to kwestia ISO.

Misiek4 21.04.2014 21:39

Eragras, sorry za ostre slowa, ale jak nie masz czasu na sprawdzenie, czy wszystko gra (bo np pen lub ISO mają problem), to raczej nie wiele wniesiesz do tego wątku publikując tego typu informacje.... Sprawdzone ISO XP to takie, które sam sobie zrobisz z oryginalnej płyty.

Eragras 21.04.2014 22:38

Powstrzymam sie od komentarza, ale wyjasnie jedna kwestie.
Pen i iso sprawdzone w wielu poprzednich menu. Dzialalo w tym komplecie wszystko.
Mowie ze zmienie iso aby sprawdzic kazda ewentualnosc.

Ps. Nie wiem jak dla Ciebie ale dla mnie kazda opinia bylaby przydatna.
P&L;)

Misiek4 21.04.2014 22:50

Eragras, wybacz, ale sam napisałeś, że "brak czasu na sprawdzenie innego". My tego nie zrobimy za Ciebie - to miałem na myśli (no offense). Generalnie każda wersja menu jest sprawdzana przez nas na tym samym zestawie: 2x ISO XP - obrazy wykonane z płyt, 2x ISO Win7 - jedno sciagniete z sieci (oficjalne) + obraz ISO, 1x ISO Win8 - obraz płyty.

Zdarza się jednak, że w pewnych konfiguracjach sprzętowych występują problemy, których nie mamy możliwości wyeliminować.

Eragras 22.04.2014 08:13

Aktualnie brak czasu... miałem odrobinę nadziei że ktoś mógł mieć już problem z kopiowaniem plików (.sys) z obrazu ISO. Dlatego też napisałem na jakim etapie jestem.
Ale jeśli wolisz suche fakty, to będą suche fakty :)

Co do pewnych konfiguracji powodujących niewyjaśnione problemy, przyznaję absolutną rację.

Ogólnie Menu genialna robota i będę to przyznawał na każdym kroku!

Misiek4 22.04.2014 09:34

Wygląda na to, że ISO zostalo poprawnie zamapowane. W innym przypadku instalator krzyczałby, że nie widzi płyty instalacyjnej...

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 01:08.