![]() |
Tak oczywiście z prawami administratora zalogowany jako admin.
A może dodam Win8 x32. Zobaczę zaraz działanie skryptu pod win7 |
Kopiowanie pliku będzie poprawione. Co do WIn8, niestety nie mam gdzie tego sprawdzić, ale postaram się coś pomyśleć. BTW czy pod Win8 skrypt prosi o podniesienie praw, gdy jest uruchomiony bez praw administratora?
|
Więc tak na win 8 jak klikam prawy klawisz i piszę uruchom jako administrator wszystko przechodzi OK o nic nie pyta.
Jeżeli zrobię to normalnie przez uruchom to wyświetla się jakiś monit na chwilkę ale nie sposób odczytać -bo zaraz znika i dalej kopiuje pliki, instaluje syslinuksa i pisze, że OK. Na windows8 dla pliku CMD nie ma możliwości ustawienia na stałe atrybutu uruchom jako administrator (w właściwościach) tak jak dla plików np. exe. Próbowałem na win XP i to samo pen nie jest formatowany. Kopiowane są na niego pliki. i instalowany syslinux czyli tak samo jak na win8 |
Ilość załączników: 1
Ok, błędy poprawone...
|
Misiek4 znasz się dobrze na komendach Dos? potrzebuje że by plik BAT znalazł mi katalog na dysku i przypisał do zmiennej. Druga sprawa, da się wyświetlić w Dos listę wszystkich dysków?
|
Nie znam sie, ale google pomaga:
drugi temat: Kod:
@ECHO OFF |
Cytat:
Ale... jest problem z katalogiem jaki kopiujemy. W katalogu cdrinfo.pl jest plik ldlinux.sys. Jeżeli składnia pliku CMD jest taka jak teraz instalujemy syslinuxa a potem nadpisujemy plik ldlinux.sys jeszcze raz i niestety tak nie działa. więc albo z katalogu instalacyjnego trzeba usunąć ldlinux.sys. albo odwrócić kolejność najpierw kopiować pliki a potem instalować syslinuksa i sam nadpisze sobie ldlinux.sys Reszta wydaje mi się OK. A jest jeszcze problem z nazwą pena. Win8 Zgłasza, że "." jest znakiem niedozwolonym /V:cdrinfo.pl Ale niby działa. Ja zmieniłem dla pewności na /V:multiboot |
Ok, dzięki Tahion. Poprawki wprowadzimy niedługo...
|
Zastanawiam się dlaczego uzywacie syslinuksa skoro i tak wiekszosc funkcji dziala na grubie. Ja calkowicie wywalilem syslinuksa. Pen sformatowany na ntfs do tego zainstalowany grub4dos i tyle. Po co glowne menu na syslinuksie a potem w kazdej opcji uruchanianie gruba i wykonywanie jego polecen? Nie lepiej od razu wszystko na grub?
Cytat:
Cytat:
|
Tylko exe nie jest do niczego potrzebny. Jak już pisałem nawet ta instalacja menu jak dla mnie nie potrzebna. Ale każdy ma swoje upodobania. Ale dobry pomysł z pominieciem meny linuxa też mnie to denerwuje. i sam o tym myślałem.
|
Cytat:
|
Szukanie katalogu rozwiązałem
for %%x in (C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\BIOS\nul echo BIOSow szukaj w %%x:\BIOS |
Cytat:
for %%x in (A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z) do if exist %%x:\nul echo Dysk - %%x: |
:)
Dla mnie w tym przypadku syslinux jest zbedny. Albo robimy wszystko na grub albo syslinuxie. Samo menu startowe na sl, a reszta na grub jest bez sensu. Mam zrobionego gotowca z mozliwoscia instalacji z iso XP W7 W8 takze z opcja instalacji na dyskach USB (co juz takie oczywiste i latwe nie jest) + Ubuntu, do tego Mini XP i W7 z wim + Acronis Disk Director + Acronis True Image + one klick ghost Do tego w menu mozliwosc uruchomienia narzedzi z HBCD i DLC1 Wszystko pieknie smiga na grubie. :)
Cytat:
|
Cytat:
Areckypdz nikt Cie nie zmusza abyś korzystał z rozwiązania które przedstawił misiek4. Tak jak już nie raz pisałem na forach, im więcej rozwiązań tym lepiej. Każdy wybiera sobie to, które najlepiej mu pasuje. Dla mnie połączenie SL i grub'a pasuje jak najbardziej, nie mam żadnych problemów z PD, a dodatkowo, jednocześnie mogę bawić się SL i poszerzać zakres wiedzy, oraz grzebać w grub'ie j.w. Pozdro P&L |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:02. |