![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją |
Ranking:
|
Tryby wyświetlania |
|
|
|
|
#1 |
|
Bywalec
Data rejestracji: 16.01.2004
![]() |
Sformatować pod gpt, ale wtedy nie uruchomisz pod zwykłym biosem. Złotym środkiem są dwa pendrive.
Sent from my SM-N9005 using Tapatalk |
|
|
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() |
Istnieje możliwość przygotowania pendriva aby go odpalać z poziomu Biosu i Uefi, jest coś takiego jak dlcboot.com ale znowu zintegrowanie instalek Win 7/8 i 10 jest problemem.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 15.08.2003
![]() |
Witam
W menu 2.16 pojawil sie (lub po prostu pozostał) problem z obrazem win 10 creators fall pobranym z m$ przez mediacreationtool (MKT) Win7 na tym samym penie instaluje się tak jak przystało. To ja coś zepsułem, czy dla tego obrazu trzeba innej metody/edycji któregoś pliku? Wcześniejsza wersja win 10 creators działała mi z menu 2.13, więc po wcisnieciu tam nowego iso myslalem ze to problem z lapkiem, (np nietypowy kontroler usb) odpuściłem, i zainstalowałem ten os z pena przygotowanego przez MKT. Dzisiaj jednak próbowałem zainstalować 10 creators fall na starszej maszynie i efekt ten sam. Potem pobralem 2.16 i nie ma zmiany. Pobieram jeszcze starsza wersje windows, bo jak gamon po pobraniu nowej starą usunąłem. Instalacja kończy się niedomkniętym powershelem i informacją zdaje się o braku obrazu. Po przeskipowaniu shell sie zamyka i instalator dalej dziala no ale nie widzi napedu zródłowego/prosi o podanie sterownika. Wpis postaram się przeedytować jak będę coś więcej wiedział.
Bądź sobą, nikt inny tego za Ciebie nie zrobi Ostatnio zmieniany przez Robert de Clair : 09.11.2017 o godz. 17:23 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Nowy na forum
![]() |
reWitam: głupio tak pisać trzy posty pod sobą, ale nie mam możliwości edycji. Problem z creators fall wynikał z nazwy obrazu.
Podsumowując - wszystko gra. Jeśli ktoś z osób mających pieczę mógłby wkleić to sprostowanie jako edycję wypowiedzi 2 posty wyżej, byłbym zobowiązany.
|
|
|
#5 |
|
![]() |
Witam. Od niedawna korzystam z menu_pendrive-cdrinfo_pl_2.16 przede wszystkim do instalacji systemów Windows. Mam pytanie związane z tym MENU. Oczywiście wszystko działa mi poprawnie, system się instaluje z obrazu ISO, ale nie wiem czy można jakoś rozwiązać mój problem. Podczas instalacji systemu komputer musi się restartować. Problem w tym że po restarcie zawsze uruchamia się MENU z PenDrive. Czy mogę podczas instalacji systemu zrezygnować z uruchamiania MENU z PenDrive aby instalacja systemu postępowała dalej? Na chwilę obecną aby przejść do dalszej instalacji muszę wyjąć PenDriwe z USB. Czy jest opcja żeby podczas uruchamiania komputera można było wybrać czy chcę uruchomić MENU z PenDrive czy nie?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Nowy na forum
![]() |
Jeśli Twój BIOS pozwala na tymczasowe wybranie urządzenia bootującego, to:
1 ustaw w biosie HDD/SSD jako pierwsze urządzenie 2 podczas bootu wcisnij przycisk odpowiadający za wybór tymczasowego urządzenia np ESC, F8, F10, F12 w zależności od tego jak fantazja poniosła producenta płyty. I wybierz pendrive z instalką systemu. 3 po pierwszym przeladowaniu zgodnie z ustawieniami BIOS komputer powinien odpalić się z HDD Jeśli Twój bios NIE ma bootowania tymczasowego 1 wejdz do biosu i ustaw pendrive jako pierwze urzadzenie bootujace 2 po instalacji systemu, pierwszym przeladowaniu wejdz do biosu i wybierz swój dysk jako urządzenie bootujące. Jest jeszcze trzecia sytuacja, kiedy BIOS widzi pendrive jako dysk, i jest w nim ustawiona kolejność bootowania z dysków, wówczas po pierwszym przeładowaniu musisz ustawić by HDD był tym dyskiem głównym. To nie jest tak, że włożony pendrive wymusza bootowanie się z niego, po prostu tak masz ustawione w biosie. Pozdrawiam
|
|
|
#7 |
|
![]() |
Jeżeli chodzi o BIOS to mam jeszcze problem z całkowitym opanowaniem poruszania się po nim a w szczególności opanowania wszystkich opcji tym bardziej że mam mały problem z angielszczyzną
Mam ustawione tak jak widać na foto. Jak mam to ustawić inaczej? Tu nie chodzi tylko o instalację systemów, z mojego PenDrive korzystam dość często, i jak akurat zrestartuję komputer to zawsze zapomnę wyjąć PenDriwe żeby nie wystartowało z automatu botowanie z niego:
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() |
Już to opanowałem
W BIOSIe ustawiam mój dysk jako pierwszy botujący, a przy uruchamianiu systemu w moim przypadku wciska F12 i wybieram PenDrive jako tymczasowe botowanie. Dzięki za pomoc
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() |
U***380;ywam od dawna, dzia***322;a rewelacyjnie.
Pytanie jak zrobi***263; taki sam tylko dla GPT ? Nie zauwa***380;y***322;em podczas instalacji opcji formatu pod GPT. B***281;d***281; mia***322; zawsze pod r***281;ka obie opcje. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
____
![]() Data rejestracji: 26.05.2000
![]() ![]() ![]() |
Z założenia menu przeznaczone było/jest dla pamięci masowych widzianych przez system Windows jako urządzenia zewnętrzne, czyli napędy flash typu pendrive. Szczerze mówiac nie pamiętam, czy GRUB w wersji 1.xx obsługuje GPT.
|
|
|
#11 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
Dla wszystkich chcących zintegrować sterowniki dla kontrolerów USB 3.0, SATA, NVMe dla Windows 7/8 polecamy program MSI Smart Tool , który szybko i automatycznie wykona integracje umożliwiając instalację Windows 7/8 na najnowszych komputerach opartych o chipsety AMD oraz Intela.
|
|
|
#12 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
Witam, ma ktoś sprawdzony sposób na meni z instalkami Windowsa 7,8,10 pod uefi? zrobiłem sobie takowy na bootloaderze BCD wszystko działa do momentu
![]() nie wiem jak sobie z tym poradzić. ![]() Wiesz może jak powinien wyglądać ten AutoUnattend.xml? Ostatnio zmieniany przez badboy23 : 23.04.2018 o godz. 23:10 |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Stały bywalec ;)
Data rejestracji: 07.10.2003
![]() |
OK. dzięki ki sprawdzę, a co do pliku AutoUnattend.xml masz jakiś pomysł? chciałbym z integrować z obrazem .win.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
____
![]() ![]() ![]() |
A tak dokładniej, co chcesz uzyskać?
|
![]() |
|
|
Podobne dyskusje
|
||||
| Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
| Windows USB/DVD Tool - co zrobić kiedy drań odmawia rozpakowania obrazu na USB | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 2 | 03.06.2012 23:52 |
| Windows i Linux na jednym pendrive | Berion | Komputery - oprogramowanie i sprzęt | 9 | 09.05.2012 21:43 |
| Nagrywanie pliku iso na DVD w Nero | salo5 | Dane | 2 | 06.12.2006 19:00 |
| Autorun na pendrive | danielski12 | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 19 | 20.10.2006 08:14 |
| Tematy maturalne na Polski.. (przeciek z IRCa ;) | Martin_TP | Off topic | 7 | 15.05.2003 00:20 |