![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc |
|
Opcje związane z dyskusją | Ocena dyskusji | Tryby wyświetlania |
![]() |
#11 |
![]() |
Dzięki za odpowiedź. Tak teoretycznie jest to do zrobienia. Napiszę o tym co próbowałem.
-UEFI_MULTI - Po utworzeniu wyświetli się menu z wyborem boot.wim (Win8.1SE) bootuje się Windows PE z którego można zamontować ISO w napędzie i poprowadzić instalację. Wszystko trwa długo i czasami wywala błąd. -Yumi - działa na syslinuxie (co jest najlepszą metodą) ale niestety nie wspiera najnowszego Syslinuxa 6.03 który zawiera pliki .efi oraz ten sam plik .cfg co dla trybu Legancy. -Multisystem (Linux). Też fajnie ale zabiera Grub'a2. Wspiera tylko jeden obraz Windowsa reszta działa jak marzenie(Memtest, Hirrens etc) -Clover - Emulator UEFI. Wygląda pięknie ale możemy bootować tylko jeden instalator Windowsa. -rEFInd- Podobna zasada działania jak Clover ale już nie emulator. Widzi pliki .efi z osobnych folderów ale działa tylko memtest ![]() -Easy2boot- Zostawiłem go na sam koniec. Świetny program ale też nie działa jak powinien. Ładuje sie menu w trybie Legancy i później mamy zmianę na UEFI. Po 1. To nie jest Uefi ale gdy zmodyfikujemy odpowiednie pliki mamy bezpośredni dostęp do menu w trybie UEFI ale po wyborze czegokolwiek wszystko wisi. Pomaga jedynie reset. Swoją drogą Steve (E2B) to super gość i chyba nie wie co to sen bo służy pomocą 24/7. Sam przyznaje, że występuje u niego błąd z zawieszaniem w trybie UEFI. Cały czas mi pomaga i podrzuca różne pomysły a i sam chciałby coś takiego osiągnąć. Wracając do Syslinuxa 6.03. Po skopiowaniu plików .c32 z bios/com32 i utworzeniu pliku syslinux.cfg nadpisujemy MBR dla partycji np. programem RMPREPUSB a na końcu wykonujemy polecenie syslinux.exe --mbr --active --directory /boot/syslinux/ --install z: Nasz pendrive w trybie Legency działa. Wyświetla się menu. Teraz UEFI. Do katalogu boot/EFI/Syslinux/ kopiujemy wszystkie pliki .c32, plik ldlinux.e64, syslinux.efi, syslinux.cfg. Tutaj jest mój problem. Trzeba "zarejestrować" syslinuxa, żeby wiedział co to EFI. Tutaj trzeba skorzystać z skryptu: efibootmgr -c -d /dev/sdX -p Y -l /EFI/syslinux/syslinux.efi -L "Syslinux" Niestety nie działa. Wyrzuca nie zrozumiałe błędy. Sam skrypt efibootmgr jest zainstalowany. Próbowałem na różnych dystrybucjach Linuxa i nic. Bez tego pendrive nie jest widoczny w bios boot mgr w trybie UEFI. Pomysły? ![]() |
![]() |
![]() |
Tagi |
autoboot, bootable pendrive, instalacja z iso, linux z pendrive, menu na pendrive, multiiso, samouruchamialne usb, windows iso, windows usb, windows z pendrive |
|
|
![]() |
||||
Dyskusja | Autor | Forum | Odpow. | Ostatni Post |
[TEST] Pendrive EXTREmeMORY SNIPPY 4GB USB 2.0 do samochodu | skyrider | Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB | 4 | 30.12.2009 23:37 |
LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW | luki198 | Napędy optyczne DVD | 13 | 13.11.2009 19:42 |
LG GSA-H20L jako napęd SCSI | bursztyn | Napędy optyczne DVD | 10 | 26.05.2009 13:37 |
Edycja oryginalnego menu DVD by macnow | macnow | DVD-Video | 57 | 14.02.2008 00:55 |
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S | cartman11 | Napędy optyczne DVD | 2 | 02.12.2007 11:52 |