Powrót   Forum CDRinfo.pl > Edycja, konwersja i kompresja audio/video > DVD-Video

DVD-Video Tematy poświęcone kopiowaniu, edycji, konwersji i kompresji z/do formatu DVD



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ranking: Ranking dyskusji: głosów 2, średnio 5.00. Tryby wyświetlania
Stary 17.04.2004, 21:53   #1
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb Edycja oryginalnego menu DVD by macnow

Edycja oryginalnego menu DVD by macnow

Może na wstępie wytłumaczę, dlaczego zabrałem się za napisanie tego tutorial'a. Niestety w większości filmy są wydawane na płytach DVD9 (zajmuja nawet do 9GB). Nie jest możliwe, zrobienie ich kopii ze względu na pojemność czystych płyt DVD+/-R czy DVD+/-RW, która wynosi zaledwie 4.36GB. Aby zmieścić film na płytce DVD+/-R, stosowane są różne programy, które zmniejszają materiał filmowy obniżając jego jakość lub rezygnując z dodatków, ścieżek dźwiękowych, napisów. Po "skompresowaniu" całego filmu, w menu zostają nam odnośniki do usuniętych przez nas elementów. Niby to nic, ale jeśli chcesz by wypalone przez ciebie filmy prezentowały jakiś poziom, to nie możesz sobie pozwolić na takie "śmieci". Większość z was, powie pewnie, że mam program, który sobie z tym doskonale radzi i mogę wyłączyć dowolny element menu. Jednak pozycja zostaje, tylko jest ona nieaktywna, odtwarzacz ją omija przy wyborze opcji, czy musi tak być ? Czy nie lepiej było, by wymazać nieaktywne elementy ? A może chciałbyś zmienić wpis w menu, po podmianie języka napisów ? Ale przecież, mogę zbudować całe menu od nowa np. w programie DVDMaestro, ale ile mi to zajmie czasu ? W tym właśnie opisie, skupimy się na edycji oryginalnego menu, postaramy się zrobić to najłatwiej i najszybciej jak się da. Przedstawie to wam, na przykładzie filmu "Armageddon".

I. Przygotowanie:

1. Należy chyba zacząć od skompletowania potrzebnego oprogramowania, pomogą wam w tym programy p2p
Ja korzystałem z softu w następujących wersjach:
- IfoEdit 0.96 (www.ifoedit.com) - Darmowy
- VobEdit 0.6 (www.ifoedit.com) - Darmowy
- MenuEdit 2.3.0 FULL (menuedit.dimad.net) - Pełna wersja za $16.50
- TMPGEnc 2.5 (www.tmpgenc.net) - Darmowa wersja, ale 30 dniowa dla kodowania MPEG2
- Adobe Photoshop, Paint Shop Pro lub dowolny inny edytor graficzny

2. Z płytki kopiujemy wszystkie pliki *.IFO i *.BUP oraz dodatkowo plik VIDEO_TS.VOB i plik zawierający menu VTS_01_0.VOB, czyli:
VIDEO_TS.BUP
VIDEO_TS.IFO
VIDEO_TS.VOB
VTS_01_0.BUP
VTS_01_0.IFO
VTS_01_0.VOB
w przypadku tego filmu, do jakiegoś folderu.

II. Edycja:



1. Wybieramy "Cell" (1), który chcemy edytować, aby zobaczyć podgląd klikamy na Edit/Preview (2).



2. Następnie zapisujemy wybraną klatkę w formacie *.bmp na dysku, przy użyciu opcji Save Frame (3).

3. Używamy dowolnego edytora graficznego do jej edycji i zapisujemy wyedytowany plik jako 24-bitowy plik *.bmp (lub *.jpg w najwyższej jakości).

Poniżej przykład wyedytowanego pliku, wymazane zostało większość napisów, zamiast Islenzka jest Portugues:



4. Kolejnym krokiem jest kompresja wyedytowanego przez nas fragmentu menu do formatu *.m2v.
Do tego używamy programu TMPGEnc:



Jako Video source ładujemy nasz wyedytowany obrazek (1), Output file name (2) w tym miejscu wskazujemy gdzie ma być zapisany plik *.m2v.
Stream type ustawiamy na ES (Video only) (3), profil (4) powinien być ustawiony na DVD PAL, jeśli tak nie jest to ładujemy go poprzez Load, następnie klikamy Setting(5), w celu dokładnego ustawienia parametrów kodowania i ustawiamy wszystko tak ja na poniższych zdjeciach:



Ustawiamy wszystko tak jak na powyższym obrazku i klikamy na Setting (7), w celu ustawienia szczegółowych parametrów kodowania Quality na 100:



Oraz na zakładce GOP strukture, klikamy w I Picture Only (8) i wszystkie ustawienia powinny tak wyglądać:



Wszystko zatwierdzamy i klikamy na Start (6) w głównym oknie.

5. Teraz przyszła pora na wygenerowanie prawidłowego VOBa, z którego będziemy mogli poźniej podmienić Cella w MenuEdit.
W tym celu uruchamiamy program VobEdit.



Otwieramy (1) w nim nasz plik VTS_01_0.VOB i klikamy na klawisz Demux (2).



Wyskoczy nam okienko, w którym zaznaczamy Cell ID (3) i potwierdzamy klikając OK (4), program zapyta w jakim folderze rozłożyć nasze menu na Cell'e, wskazujemy mu jakiś pusty folder. Utworzone pliki od VTS_01_001.VOB do VTS_01_054.VOB odpowiadają kolejnym Cell'om z MenuEdit'a, musimy znaleść właściwy w celu przeniesienia jego struktury do naszego nowego podmenu. Możemy się tu posłużyć programem MenuEdit i funkcją Edit/Preview, otwierając kolejne pliki w celu znalezienia zawierającego edytowaną przez nas plansze.



W przykładzie jest to plik VTS_01_002.VOB. Otwieramy go VobEdit'em (5) i wybieramy z menu Edit opcje Remux m2v (6) wskazujemy utworzony wcześniej plik *.m2v i zapisujemy nowy plik VTS_01_002.VOB do folderu z całym menu (tam gdzie pliki VIDEO_TS itp.)

6. Znów otwieramy MenuEdit i ładujemy w nim plik VTS_01_0.VOB, wskazujemy naszego Cell'a (4) i klikamy na Replace (5).



Następnie zaznaczamy opcje Keep original cell/vob id (6) i klikamy na klawisz z trzema kropkami: ... (7)



Otwieramy (8) nasz plik VTS_01_002.VOB wskazujemy Cell'a (9), zatwierdzamy klikajac na OK (10).



Klikamy jeszcze 2 krotnie na OK, zapisując wszystkie zmiany.

7. Teraz pora na "wyłączenie" usuniętych klawiszy i przesunięcie aktywnych pól od tych które zostawiliśmy.



Zaznaczamy te klawisze które, nie będą nam potrzebne i klikamy na Delete (1).



Wyskoczy małe okienko Settings, w nim zaznaczamy opcje (4) tak jak na obrazu i klikamy na >> (5).
Pozbyliśmy się większości niepotrzebnych klawiszy. Zostawiliśmy jednak jeszcze pole 6 w którym wcześniej znajdował się klawisz Portugues oraz pole 10 które posłuży nam jako szablon w celu podania nowych współrzędnych dla pola 6. Zaznaczamy pole 10 i klikamy na Edit (2).



Zapisujemy sobie gdzieś te 4 parametry pozycji buttona - Position i klikamy OK. Następnie usuwamy pole 10, tak samo jak poprzednie, a pole 6 edytujemy (2) i wpisujemy w Position - zapamietane parametry, po czym klikamy na OK i pole 6 znajdzie się w dawnym miejscu pola 10.



Tak powinno wyglądać to menu, klikamy OK i zapisujemy zmiany. Zamykamy MenuEdit.

8. Ostatnim krokiem jest poprawa wpisów w plikach IFO.
Do tej czynności wykorzystamy program IfoEdit.



Otwieramy (1) w nim nasz plik VTS_01_0.IFO, po czym klikamy na Menu Extras (2).



Wszystkie opcje ustawiamy tak jak na powyższym zdjęciu, w Destination directory wskazujemy pusty folder dla naszych poprawionych plików, AutoCopy Menu-files to destination odznaczamy.
Klikamy na OK, w kolejnym oknie klikamy na Check All oraz na Strip It. W następnym również tak samo najpierw Check All i Strip It. Program wygeneruje nowe pliki.
Zamykamy program IfoEdit, zamieniamy pliki w naszym folderze z menu tymi wyedytowanymi, kopiujemy nasze nowe menu (czyli pliki VIDEO_TS.*, VTS_01_00.* do folderu z filmem.

9.Ostatni raz odpalamy IFOEdit, otwieramy VIDEO_TS.IFO i klikamy na Get VTS sectors, program zapyta czy przetworzyć wszystkie pliki na co odpowiadamy twierdząco.
Wyrzuci kilka komunikatów o zmianach, po czym możemy go zamknąć. Nasze nowe menu powinno już dobrze działać.

Ostrzeżenie: Kopiowanie, edycja, wnoszenie poprawek do tego tekstu jak najbardziej wskazane, jednak prosiłbym o nie kasowaniu informacji o jego autorze, bo na jego napisanie straciłem ze 2 godzinki.

Pozdrawiam,
macnow
17 kwietnia 2004

W całości dostępne tutaj: http://cku-gda.core.ids.pl/~eurocku2/dvd-menu/

Ostatnio zmieniany przez Reetou : 23.11.2007 o godz. 19:55
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 17.04.2004, 21:59   #2
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Wow, pięknie, czy mógłbyś to podrzucić również do TEGO przyklejonego wątku.
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2004, 22:05   #3
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez RobsYoda
Wow, pięknie, czy mógłbyś to podrzucić również do TEGO przyklejonego wątku.
Zdrowia juz nie mam, wszedzie menuedita juz widze - moze jutro, jak bysbyl tak uprzejmy to możesz mnie wyreczyć
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2004, 22:07   #4
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Mógłbym, ale nie chcę Ci zabierać autorstwa
nie śpieszy się, dzięki
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 17.04.2004, 22:26   #5
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez RobsYoda
Mógłbym, ale nie chcę Ci zabierać autorstwa
nie śpieszy się, dzięki
Zrobiłem to głównie dlatego, że dużo czasu zajeło mi zebranie tych wszystkich informacji po całym necie, jakoś nikt nie chce pomagać
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)

Ostatnio zmieniany przez macnow : 01.04.2005 o godz. 13:10
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2004, 06:35   #6
downloader
 
Avatar użytkownika mjq666
 
Data rejestracji: 03.01.2003
Posty: 803
mjq666 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Macnow co mam powiedziec... wspaniala robota, gratuluje i dzieki za Twoja prace

mjq
__________________
Pozdrawiam mjq
mjq666 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2004, 10:39   #7
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 16.04.2004
Posty: 13
lucid w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Super tutorial Nie fajnie by bylo jakby to wrzucic na http://cdrinfo.pl/dvd/ , plus inne tutoriale, wygodniej szukac na stronkach tutoriali a na forum tylko wyjasniac watpliwosci.. Tak mi sie wydaje

pozdrawiam,
lucid jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 18.04.2004, 16:00   #8
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Mógłby ktoś potwierdzić czy ten sposób wogóle działa, bo możliwe, że coś niedokładnie opisałem Lub gdzieś pomyliłem np. kolejność
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)

Ostatnio zmieniany przez macnow : 01.04.2005 o godz. 13:09
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2004, 00:33   #9
I'd like to be a
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika ideJ
 
Data rejestracji: 10.07.2003
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1,181
ideJ zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Ze statycznym menu ten sposób działa i jest 100% pewny (hmm no może nie 100% ale za każdym razem jak to robiłem). Schody zaczynają się gdy menu jest animowane. W takich przypadkach cała metoda zachowuje się wybitnie niedeterministycznie (fakt, że ostatni raz robiłem taki trick używając starszej wersji MenuEdit'a (2.2?) ).
Najważniejszy w całej metodzie jest krok z MenuExtras w IfoEdit'e.
Przy takich zabawach z menu zawsze efekty należy sprawdzać na dvd-rw.

Macnow gratuluję bardzo dobrego tekstu. Może zerknij czasem na taki przyklejony post mojego autorstwa (gdzieś tak pod koniec tych przyklejonych) Wszyscy na tym skorzystamy ^_^
Pozwolę sobie na podłączenie tego wątku do działu DVD CDRinfo.pl (a może przerobisz to na 'normalny' artykuł? )
__________________
Jedi Knight from Tau'ri
Proud Lantians' descendant.

Ostatnio zmieniany przez ideJ : 19.04.2004 o godz. 00:37
ideJ jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 19.04.2004, 15:01   #10
Stały bywalec ;)
 
Avatar użytkownika macnow
 
Data rejestracji: 24.09.2003
Lokalizacja: Gdańsk
Posty: 92
macnow w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez ideJ
Schody zaczynają się gdy menu jest animowane.
Menu może być chyba animowane, ważne żeby statyczna była tylko ta plansza którą chcemy edytować (raczej zawsze wybór języków)
__________________
LITE-ON LDW-401S (ES0M)
NEC ND-2500A@2510A (2.F9)
PIONEER DVR-109 (8.40)
PIONEER DVR-111@111L (8.29)
LG GGW-H20L (YL05)

Ostatnio zmieniany przez macnow : 01.04.2005 o godz. 13:11
macnow jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 22.04.2004, 16:53   #11
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 30.09.2003
Posty: 12
DarekO w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Wielkie Dzieki za dobra robote.
Ile ja sie wczesniej nameczylem. Generowalem nowego voba i kombinowalem jak do niego dolaczyc subpicturesy a jakos nie wpadlem, zeby oryginalnego zedytowac.

Pozdrawiam
DarekO jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.05.2004, 00:11   #12
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 01.01.2004
Lokalizacja: Poznan
Posty: 7
Merle w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z animowanym menu sie zetknelem po czesci niechcacy Po prostu po rekompresji menu okazalo sie ze z jednej komorki z menu wyboru scen wycielo przyciski. Przywrocilem je na podstawie mapy z orginalnego menu, ale powstal problem, ze przyciski aktywowaly sie dopiero po pierwszym przebiegu animacji. Nie mialem czasu szukac rozwiania tego problemu wiec wrzucilem te komorke bez rekompresji.
Merle jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 11:19   #13
User nad userami :)
 
Avatar użytkownika mesztica
 
Data rejestracji: 09.01.2004
Lokalizacja: Łagów Lubuski
Posty: 119
mesztica zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez macnow
Większość z was, powie pewnie, że mam program, który sobie z tym doskonale radzi i mogę wyłączyć dowolny element menu.

Jaki to programik? Bo ja nie mam i nie moge tak powiedziec
__________________
XP-M2500+@2710Mhz & Hynix512DualDDR460 & 120GB+160GBSATA & Plextor712A & DVDLiteON & BenqEW162i
mesztica jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 16:08   #14
Yoda
CDRinfo VIP
 
Avatar użytkownika Robs
 
Data rejestracji: 01.06.2003
Lokalizacja: Dagobah
Posty: 2,040
Robs zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez mesztica
Jaki to programik? Bo ja nie mam i nie moge tak powiedziec
MenuEdit
__________________
pozdrawiam Robs
Robs jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 20.05.2004, 20:57   #15
Bywalec
 
Data rejestracji: 12.05.2004
Lokalizacja: Eup0pa
Posty: 27
dingi w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Lightbulb

macnow ...ty juz wiesz

ale takze tutaj masz za prace


pozdrowienia
__________________
wszystko jest trudne-nim stanie sie proste
dingi jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone



Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:23.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO