Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 03.02.2010, 21:30   #16
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,532
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Ja za checia poczytam - czekam na tutka :-)!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 03.02.2010, 23:17   #17
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,980
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Patrix Podgląd Wiadomości
...
iso instalki windowsa też można tak podmontować ?
Też o tym pomyślałem, ale niestety instalka XP wywala się na blue screenie i nie wiem dlaczego?

menu wygląda tak:
Kod:
title Instalacja XP
map /test/xp.iso (0x2AF)
map --hook
chainloader (0x2AF)
boot
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2010, 23:24   #18
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez gallus Podgląd Wiadomości
nie wiem dlaczego?
Podczas zapoznawania się z narzędziem natknąłem się na to:

Cytat:
"The "map" process is implemented using INT 13 - any disk emulation will remain accessible from an OS that uses compatible mode disk access, e.g. DOS and Windows 9x. The emulation can't however, be accessed from an OS which uses protected mode drivers (Windows NT/2000/XP/Vista, Linux, FreeBSD) once the protected mode kernel file(s) take control."
Cytat:
This means that there is no way (at present) to install Windows using Grub4dos ISO emulation. Also, it is not possible to boot a Windows PE (Preinstallation Environment) boot disc image, unless the image is RAM disk based.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 03.02.2010, 23:52   #19
gallus
gÓru
 
Avatar użytkownika gallus
 
Data rejestracji: 20.12.2003
Lokalizacja: Zbąszynek
Posty: 5,980
gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>gallus jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Mam jeszcze jeden pomysł, ale dziś nie uda mi się go już wykonać...
A dokładniej chciałbym zrobić plik iso, który jako boot sector będzie miało wgraną dyskietkę startową w98 i automatycznie odpali instalację XP na dysku C: poprzez plik winnt.exe, tylko chwilowo mam kilka problemów/wątpliwości tj.
1. Czy ma to w ogóle sens i czy przyśpieszy instalacje?
2. Chwilowo nie pamiętam jak wyedytować zawartość dyskietki żeby wystartować odrazu z obsługą cd i plikiem winnt.exe (odpowiadał za to autoexec.bat czy coś innego?)
3. Prawdopodobnie XP będzie w takiej sytuacji nadpisywał MBR więc czy da się go przed tym powstrzymać?

Narazie tyle może jutro przejdę do realizacji tej próby
__________________

gallus jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2010, 02:21   #20
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
no nie wiem czy wkleisz dyskietke w98 do bootsectora...
poza tym ja na w98 już się nie znam -zapomniałem.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2010, 11:31   #21
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,532
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Powinno dac rade - dyskietka sama w sobie jest BIF'em. Mnie sie tak udalo kiedys uruchomi GoldMemory, jeszcze pod EasyBoot!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2010, 15:26   #22
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
I pytanie - jaki jest kod chainloadera dla Hiren's Boot CD?
Musisz niestety wypakować ISO tak aby w root był katalog HBCD i wpisać:

Cytat:
title adzin
find --set-root /HBCD/boot.gz
map --mem /HBCD/boot.gz (fd0)
map --hook
chainloader (fd0)+1
rootnoverify (fd0)
map --floppies=1
boot

title dwa
find --set-root /HBCD/XPLOADER.BIN
chainloader /HBCD/XPLOADER.BIN
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2010, 18:18   #23
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
Cytat:
Napisany przez M@X Podgląd Wiadomości
Ja za checia poczytam - czekam na tutka :-)!
[TUTORIAL] Samouruchamialna płyta CD/DVD multiiso menu
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 04.02.2010, 20:04   #24
M@X
Get a Mac!
 
Avatar użytkownika M@X
 
Data rejestracji: 18.04.2003
Posty: 10,532
M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>M@X jest wybitnie uzdolniony i zna sie rzeczowo na sprawach <1500 - 1999 pkt>
Podziekowal ^_^! Jutro sie pobawie :-)!
__________________
"Android to syfiasty, zabugowany, irytujący, zaprojektowany przez idiotów,
lagujący, udający otwarty i wolny system." - sobrus

Hosting na świetnych warunkach z rewelacyjnym wsparciem:
M@X jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 09.02.2010, 23:30   #25
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez Bartez Podgląd Wiadomości
M@X, spróbuj zbootować normalnie. Mieliśmy taki przypadek na jednym komputerze, że przez MobaLiveCD nie działało, ale bez problemu się bootowało, było menu graficzne i wszystkie programy działały.
i właśnie ja mam taki przypadek


specyfikacja:
Windows 7 64 bit
4gb ramu
phenom II 550 odblokowany na 4 rdzenie

śmiga ok spod boot'a.
a to utrudnia wszelkie zmiany, korekty drobne itd...
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 01:06   #26
Patrix
Pingwin specjalista.
 
Avatar użytkownika Patrix
 
Data rejestracji: 22.06.2002
Lokalizacja: Central Park
Posty: 15,064
Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>Patrix ma z czego być dumnym <1000 - 1499 pkt>
grub się odpalił wszystko ok tylko listy brakuje.
__________________
amiga500site
Patrix jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 01:56   #27
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
też to zauważyłem

chciałem też dodać mandriva-linux-one-2010.0-KDE4-europe2-cdrom-i586.iso
googlowałem, ale nic z tego, mandrivy jak na lekarstwo
propozycje?

edit:
odnosnie podmiany tła, przy uruchomieniu utworz-menu.cmd wyskakuje w konsoli

Ostatnio zmieniany przez D3lta : 10.02.2010 o godz. 02:12
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 10:33   #28
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
D3lta, w kwestii grub'a, wpisz "root (" i naciśnij TABulator. Powinna wyswietlic sie lista dostepnych "urzadzen" np. "Possible disks are: hd0 rd cd". Napisz co sie wyswietlilo.

Odnosnie utworz-menu.cmd wyedytuj ten plik wstawiajac on w miejsce off oraz pause pod kazdym poleceniem i po jego odpaleniu bedziesz widzial co mu sie nie podoba.
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 11:35   #29
D3lta
Nowy na forum
 
Data rejestracji: 09.02.2010
Posty: 10
D3lta w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
odnośnie gfx, to wrzuciłem wprost na partycję i poszło, piętą achillesową mogły być spacje w nazwie folderu, o:
http://img709.imageshack.us/img709/2740/gfx.jpg

kwestia gruba:
http://img709.imageshack.us/img709/6379/grubroot.jpg
http://img109.imageshack.us/img109/4227/rootu.jpg

Ostatnio zmieniany przez D3lta : 10.02.2010 o godz. 11:41
D3lta jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 10.02.2010, 12:00   #30
Misiek4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,738
Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>Misiek4 jest klejnotem wśród średnio znających się "w temacie" <250 - 349 pkt>
kwestia gruba - wpisz:
root (hd0)
configfile /boot/grub/menu.lst
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy .
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Tagi
autoboot, bootable pendrive, instalacja z iso, linux z pendrive, menu na pendrive, multiiso, samouruchamialne usb, windows iso, windows usb, windows z pendrive

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone

Teleport

Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
[TEST] Pendrive EXTREmeMORY SNIPPY 4GB USB 2.0 do samochodu skyrider Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 4 31.12.2009 00:37
LG GSA-H55L PROBLEM Z DVDRW luki198 Napędy optyczne DVD 13 13.11.2009 20:42
LG GSA-H20L jako napęd SCSI bursztyn Napędy optyczne DVD 10 26.05.2009 13:37
Edycja oryginalnego menu DVD by macnow macnow DVD-Video 57 14.02.2008 01:55
Problem z XP i Lite On DVDRW SOHW-1213S cartman11 Napędy optyczne DVD 2 02.12.2007 12:52


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:43.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.