Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc



Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post
 
LinkBack Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Stary 23.11.2015, 20:23   #1
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 23.11.2015
Posty: 4
podlos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
dysk zewnętrzny NTFS - bootowalne menu

Cześć. Mam wgranego czystego grub4dos'a. Działają bez problemu na nim Acronis, Memtest, MHDD i systemy live ale przy próbie odpalenia instalki Windowsa 7/8/10 wywala taki błąd:

Wiem już że potrzebny jest do tego plik WINHELPER.USB

I teraz pytanie da radę go jakoś dograć żebym mógł odpalać na czystym grub4dosie?

Aha i jeszcze nie wiem czy trzeba jakoś specjalnie mieć sformatowany dysk. Mam normalnie sformatowany na NTFS i Acronis itd. działa ale czy instalka Windows będzie? Mam na nim trochę danych więc musiał bym chwilę przerzucać żeby sformatować.

Wiem że jest np Easy2Boot ale tam mi się nie podoba jego ociężałość i skakanie w menu. Zwykły grub4dos mi bardzo odpowiada odpala się w sekundę i wszystko mam od razu na ekranie.

Czekam na odpowiedź. Widziałem że cdrinfo.pl ma własne menu więc myślę że tutaj otrzymam lepszą pomoc niż na innych forach.
podlos jest offline   Odpowiedz cytując ten post

  #ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec
 
 
 
Data rejestracji: 29.12.2008
Lokalizacja: Sieć globalna
Wiek: 31
Posty: 1227
 

CDRinfo.pl is online  
Stary 24.11.2015, 18:01   #2
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,725
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Potrzebujesz pendrajwa "widzianego" przez system Windows jako pamięć przenośna i wgranego do katalogu głównego (tego pendrajwa) pliku AutoUnattend.xml (odpowiedniego dla danej wersji Windows).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 24.11.2015, 21:13   #3
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 23.11.2015
Posty: 4
podlos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
@Misiek4

Z tego co widzę to ten plik AutoUnattend.xml w waszym multiboocie windows jest tylko 1 dla xp / 7 / 8 czy tak? I korzysta też z FiraDisk.

Chyba że ten plik jest universalny dla vista / 7 / 8 / 10 a xp korzysta z czego innego?
podlos jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2015, 09:14   #4
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,725
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Jest tylko jeden w glownym katalogu. W naszym multiboocie podczas uruchamiania systemu X jest on podmieniany na odpowiedni dla danego systemu X. Osobny jest dla Win7, osobny dla Win8/8.1 i osobny dla Win10.

Przy instalacji Windows XP nie jest używany (mapowana jest stacja dyskietek).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2015, 10:31   #5
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 23.11.2015
Posty: 4
podlos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Dobra a jak mam już odpowiedni plik AutoUnattend.xml dla odpowiedniego Windowsa i Firadisk to jak dopisać mam to wszystko do menu lst?
podlos jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2015, 10:41   #6
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,725
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Wrzucasz plik na pendrajwa i podpinasz go do kompa a do drugiego gniazda USB wpinasz swoj dysk zewnętrzny. I to wszystko (Windows podczas instalacji automatycznie przeszukuje wszystkie podpiete napedy).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 25.11.2015, 13:31   #7
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 23.11.2015
Posty: 4
podlos w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ok dałem plik AutoUnattend.xml z waszego głównego folderu na dysk.
zrobiłem folder auWin i tam umieściłem plik auWin8.xml

i coś takiego w menu.lst zrobiłem:

title Win8.1 32-bit
dd if=(bd)/auWin/auWin8.xml of=()/AutoUnattend.xml
map (hd0,0)/pl_windows_8.1_with_update_x86_dvd_6051637.iso (hd32)
map --hook
chainloader (hd32)
boot

No i startuje. Nie wywala błędów sterowników. Na początku firadisk coś sobie tam robiło w okienku i po chwili się instalator odpalił już z zainstaluj / partycjonowanie.

@Misiek4
do 10 ostatnio widziałem dawałeś auWin10.xml ale gdzie znajdę do 7?
I czy to auWin8.xml jest uniwersalne do 8 / 8.1?
podlos jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 26.11.2015, 09:19   #8
____
 
Avatar użytkownika Misiek4
 
Data rejestracji: 26.05.2000
Lokalizacja: Tarnow
Posty: 1,725
Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Misiek4 jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Do Windows 7 jest w glownym katalogu naszego menu. Do Windows8 znajdziesz w naszym menu w katalogu firadisk (auWin8.xml).
__________________
Pozdrawiam
Misiek4

Wydaje Ci się, że masz szybki dysk twardy/SSD? Dodaj go do rankingu i sprawdź czy jest najszybszy
Misiek4 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2019, 13:02   #9
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 10.01.2019
Posty: 2
doktor29 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
troszke odkopie
czy jest mozliwosc aby instalacje windowskow 7/8/10 dzialaly z dysku HDD pod usb?

instalator normalne startuje tylko wywala ze nie ma jakis sterownikow jak ma dojsc do wyboru dysku podczas instalacji.
Z pendrive normalnie dziala...

probowalem jakies zabawy z plikami z tego tematu ale zawsze to samo.

moze jakos mozna sformatowac HDD zeby byl widziany jako pendrive ?
doktor29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2019, 19:38   #10
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Instalatory Windowsa to syf. Jak chcesz się pozbyć takich problemów raz na zawsze to kup emulator ODD, albo przeznacz armię pendrive'ów, każdy na co inne (co także nie gwarantuje 100% kompatybilności ze wszystkimi tandemami MOBO/BIOS/UEFI).
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 11.01.2019, 20:38   #11
Zarejestrowany
 
Data rejestracji: 10.01.2019
Posty: 2
doktor29 w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez MajsterPopsuj Podgląd Wiadomości
Instalatory Windowsa to syf. Jak chcesz się pozbyć takich problemów raz na zawsze to kup emulator ODD, albo przeznacz armię pendrive'ów, każdy na co inne (co także nie gwarantuje 100% kompatybilności ze wszystkimi tandemami MOBO/BIOS/UEFI).
masz jakies linki do tego ? cos wygoglowalem ale zadnych specjalnych informacji albo zle szukam

akurat z penów wszystko mi smiga.. problem jest z HDD podpinanym po usb

moze sa jakies kieszenie na dyski HDD/SSD zeby byly widziane jako pamiec przenosna ??

Ostatnio zmieniany przez doktor29 : 11.01.2019 o godz. 22:16
doktor29 jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 12.01.2019, 16:25   #12
Odmrożony leniwiec
 
Avatar użytkownika MajsterPopsuj
 
Data rejestracji: 02.03.2018
Lokalizacja: Ceres
Posty: 474
MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>MajsterPopsuj niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Na przykład takie coś:
http://www.zalman.com/contents/produ...ew.html?no=212

Ale już nie produkują, a i ceny są nieadekwatnie duże do częstotliwości użytku.
MajsterPopsuj jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją
Tryby wyświetlania Oceń tę dyskusję
Oceń tę dyskusję:

Twoje uprawnienia:
Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz umieszczać załączników
Nie możesz edytować swoich postów

BB codeWłączone
EmotikonkiWłączone
Kody [IMG]Włączone
Kody HTML są Wyłączone
TrackbacksWyłączone
PingbacksWyłączone
RefbacksWyłączone


Podobne dyskusje
Dyskusja Autor Forum Odpow. Ostatni Post
Dysk Zewnętrzny 1TB co kupić radeksc Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 45 14.08.2011 17:04
Dysk zewnętrzny? B0t3k Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 6 16.11.2009 13:54
dysk zewnętrzny Verbatim adamek5161 Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB 6 28.09.2009 10:11
Dysk zewnętrzny 1TB czy 1,5TB IceManSpy Dyski twarde, SSD - Problemy, porady, software 33 08.09.2009 10:20
Dysk zewnętrzny do laptopa radw Dyski HDD, SSD - Opinie, testy i recenzje 38 03.11.2007 20:08


Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:29.


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO