![]() |
Płyty możesz schować przed dziećmi...
SSD ma przynajmniej system monitorowania S.M.A.R.T. Pendrive nie jest do archiwizacji tylko przenoszenia danych, tymczasowych, bezwartościowych - dlatego go nie ma, tak jak i wielu funkcji w fw oszczędzających zużycie nośnika. Z kolei większość pędraków jest na SLC, a najtańsze SSD na TLC. Czyli nie chcesz archiwizować! Niestety, ale archiwizacja kosztuje jeśli chcesz podejść do tematu poważnie. Nagrywarka BD to ~300zł, płyty po 7zł. Jeśli zorganizujesz odpowiednio swoje dane to może dałoby się w miarę sensownie dogrywać aktualizacje (albo mogły by być to po prostu patche delta na backup źródłowy) + plus do tego właśnie zwykły przenośny HDD. To przy założeniu, że NAS za drogi. Możesz też kupić jakiś HDD, zamykać w szafce na klucz, modlić się aby nie wyzionął ducha (tak szczerze powiedziawszy to nie wiem czy teraz to bardziej nie można zaufać SSD niż tych wielo talerzowym, helowcom...). Do tego wykupiona jakaś usługa w chmurze (jeśli nie przejmujesz się brakiem prywatności). |
NAS w RAID + chmura :taktak:
|
@frog płytka 25GB to ok 6-7zł. Robisz kopię w dwóch egzemplarzach a dla rodziny masz na przenośnym hdd usb. Wilk syty i owca cała :)
|
Ja bym kupil zewnetrzny dysk 500gb do tego dedykowany taki w obudowie i sie cieszyl zyciem , przciez nie masz zamiaru grac w noge tym dyskiem a jak kupisz jakis markowy to bedzie dzialac i dzialac ;)
|
Niestety przestalem juz byc potentatem finansowym ;) (drugie dziecko w drodze) takze mam okrojony budzet na gadzety :( No i mysle ze jednak troche mobilnosci by mi sie przydalo, jak bedzie okazja zeby wziąć do rodzinki taki nosnik i pokazac fotki i filmy takze NAS raczej odpada...Blueray tez tylko w rodzinie ja mam w postaci ps4, musialbym kupic nagrywarke..no i troche boje sie przy dzieciach ze plytki moga im wpasc w lapy, takze mysle pendrive albo zewnetrzny dysk ssd... Co wedlug was trwalsze z tych dwoch , co powinno dluzej pozyc i ewentualnie przezyc jakis upadek ;)
|
NAS to najlepsze rozwiązanie do tego dyski WD RED
|
Albo zrobić hybrydowe rozwiązanie. NAS do przechowywania zdjęć i ciągłego podglądu a nośniki do archiwizacji. Minus to znacznie większe koszty.
Dyski SSD raczej odpadają bo moim zdaniem łatwiej coś odzyskać z z HDD niż SDD w razie awarii. |
Albo wygodny, pojemny nośnik, z szybkim dostępem do danych, nietrwały (przechowa dane w porywach na kilkanaście lat, może umrzeć z dnia na dzień bez ostrzeżenia), wielokrotnego zapisu (co w archiwizacji może być także wadą np. ze względu na złośliwe oprogramowanie). Takie są dzisiejsze flash NAND i NOR (być może 3DXponit to zmieni, ale to daleka przyszłość).
Albo wolny, niewygodny, nikt go nie używa, ale trwały i nic nie zmodyfikuje danych na nim. Ja wybrałem właśnie BD-R HTL i BD-M. ;) Ale w Twoim przypadku, kiedy masz kilkaset GB i chcesz je często przeglądać lub co gorsza dogrywać - ten model backupu się nie sprawdzi. Lepiej zainwestuj w NAS z RAID lustrzanym na HDD (tylko nie byle jakich HDD). |
Na BluRay bez LHT (czyli barwnik nieorganiczny) i możesz mieć większą pewność niż inne dyski. Kopia zdjęć w dwóch egzemplarzach.
Oczywiście podstawa to dobra nagrywarka i nośniki. |
Najlepszy nosnik do archiwizacji danych to...?
Witam
Dawno tu nie zagladlem wiec jesli juz takie cosik bylo to prosze o odnosnik... Zona mnie meczy zeby zgrac w jedno bezpieczne miejsce wszystkie fotki i filmy z ostatnich lat....Nagrywarka w lapku juz szwankuje takze musialbym kupic jak cos nowa, ale zastanawiam sie czy bezpieczniej nie byloby tego wszystkiego przechowywac na jakims pendku czy SSD. Jak myslicie ? Mam wrazenie ze plyty odchodza w niepamiec przynajmniej u mnie w rodzinie malo kto ma cos do odtwarzania plyt, wszyscy z usb urzadzeniami lataja...i tak chyba bym chcial tez zrobic ale chcialbym najpierw uslyszec wasze zdanie... Generalnie chodzi mi zeby nosnik byl mozliwe najtrwalszy i najbezpieczniejszy. Bedzie lezal w szufladzie i od czasu do czasu wyciagany do wspominek ;) Transfer bedzie pewnie raz w miesiacu lub co kilka miesiecy kopiowanie nowych,rzadko kiedy usuwanie... Co jest trwalsze i mniej podatne na awarie, ssd czy pendki ??? Mysle jakis 256GB okolo kupic chyba... |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:05. |