Powrót   Forum CDRinfo.pl > Archiwizacja - Dyski twarde, SSD, pendrive, karty pamięci > Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB

Pamięć przenośna, pendrive, karty pamięci, dyski USB Dyskusje poświęcone nośnikom danych wykorzystujących pamięć flash (karty pamięci, pendrive), podłączanych poprzez zewnętrzne porty USB/SATA/etc

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Opcje związane z dyskusją Ocena dyskusji Tryby wyświetlania
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.05.2008, 11:17   #1
RogerFlash
permanentny inwigilator

Data rejestracji: 26.05.2008
RogerFlash w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
trochę pytań odnośnie pamięci flash

Alleluja! Nareszcie znalazłem jakieś (jedyne?) forum poświęcone pamięci flash!

Mam kilka pytań odnośnie pamięci flash i byłbym wdzięczny gdyby ktoś zechciał mnie oświecić w następujących kwestiach:

1) Czy można na pamięć flash nagrywać inne pliki niż grafika, muzyka i film? Mam na myśli nie tylko PenDriv'y, ale głównie karty SD, SDHC oraz microSD. Czy ktoś próbował już wgrywać na karty microSD rozbudowane kilkuset megabajtowe aplikacje? Jeżeli tak, to z jakim skutkiem?

2) Który z poniższych czytników

MicroMate for Memory Stick Pro Duo SDDR-117-A10

czy

MicroMate for SDHC SDDR-113-A11

jest dołączany do tego zestawu:

http://klautel.pl/pub/klautel/karty_...sdhc_4gb_1.jpg

?

3) Czy karty SanDisk'u Extreme III:

http://www.selnet.com.pl/images/SanD...+czytnik_s.jpg

przeznaczone są tylko do aparatów fotograficznych i można na nich zapisywać tylko zdjęcia? Nie nadają się one do telefonów komórkowych i laptopów wyposażonych w czytniki kart SD i nie mogą być używane do przenoszenia innego rodzaju plików (np. tekstowych)?

4) Czy znacie jakieś dostępne na rynku (polskim oczywiście) telefony komórkowe (lub jakiekolwiek inne urządzenia), w których znajduje się pamięć flash SanDisk iNAND 8GB?

http://techdigest.tv/sandisk.gif

A jeżeli nie ma jej w żadnym dostępnym na rynku użądzeniu, to jak i skąd można ją zdobyć/kupić?

5) Co sądzicie o dyskach twardych z pamięcią flash, np. SanDisk SSD 2.5'' oraz 1.8'':

http://www.geckoandfly.com/wp-conten...flash_disk.jpg

Czy poza oczywistą ich "wadą" cenową - mają jeszcze inne wady? Są już seryjnie montowane w niektórych laptopach Dell'a i podobno nie sprawują się w nich najlepiej... Co o nich myślicie? A czy można bezproblemowo wymienić w laptopie dysk HDD na SSD?

6) Czy znacie jakieś programy do bezpiecznego formatowania dysków flash, podobne do tego Panasonic'a: SDFormatter V2.0.0.3?

7) Mam jeszcze pytanie odnośnie programu HDD Health. Co zrobić, aby w okienku "Drive" wyświetlił się dysk twardy mojego komputera? Gdy uruchamiam ten program, okienko to jest puste.

Czy temperatura dysku twardego powinna stale wynosić ok. 55 stopni celcjusza? Bo chyba strasznie przegrzewa mi się dysk twardy i nie wiem jak temu zapobiec. Jaka może być tego przyczyna? Mam dysk SATA 120G.

A czy może mi ktoś przesłać na meila plik pomocy do programu ATTO Disk Benchmark 2.02? Niestety w swoim nie mogę otworzyć tego pliku - cały czas wyskakuje jakiś błąd. Mój meil to: flashinand@wp.pl.

Z góry dziękuję za pomoc.

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  

Twoje uprawnienia: